Kinematyka podwójnego pociągu epicyklicznego

Witam

Aby zweryfikować formułę teoretyczną, zamodelowałem mój podwójny pociąg epicykliczny pod Solidworks, mam do czynienia z problemem ograniczeń, jeśli kojarzę, ponieważ w rzeczywistości przenoszenie siły mechanicznej między moimi dwoma satelitami przez współosiowość mojego wiercenia nie jest już możliwy ruch ..., oczywiście dodam 3 satelity na każdy etap pociągu, ale na razie utknąłem na spotkaniu dwóch pociągów ... Proszę o pomoc, jeśli rozwiązanie jest proste do rozważenia. w Spakuj i idź mój cyfrowy bliźniak.
Z góry dziękuję.
Pozdrowienia.

Widmo 2024
Pociąg double.7z (4.0 MB)

Witaj @spectrum_2024 ,

Biorąc pod uwagę liczbę zębów kół, nie można narzucić współosiowości między dwoma satelitami, chyba że całość jest unieruchomiona...

Aby zdefiniować podstawowy układ epicykliczny, potrzebujesz co najmniej jednego planetarnego wejściowego, jednego planetarnego wyjściowego, satelity i nośnej satelitarnej. Ten ostatni jest zazwyczaj wybierany jako ruch wyjściowy z pociągu.
Ten nośnik satelitarny nie istnieje w Twoim modelu...
TrainSimple

Jeśli pociąg jest podwójny (2 stopnie transmisji), możemy sobie wyobrazić, że wyjście pierwszego pociągu (nośnego satelity PS1) jest połączone z wejściem planetarnym drugiego. I że dwie korony są prawdopodobnie stałe (zbudowane).
Jeśli te założenia są poprawne, system ma pojedynczą mobilność i przełożenie 1:53,33 (patrz film).

Pozdrowienia

2 polubienia

Witaj m.blt,

Tak, to jest to, co uzyskałem, definiując ograniczenie współosiowości...
Dziękuję, modyfikuję i dodaję uchwyt na satelitę.
Zamierzam podążać za modelingiem filmu.
Pozdrowienia.

Widmo