Gięcie płyty 30x10

Cze wszystkim.

Chcę zgiąć płasko 30x10 w kształcie elipty, nadając mu krzywiznę R 5000mm.

Z góry dziękuję.

Jeśli dobrze zrozumiałem Twoją prośbę, wykonaj skan swojego przekroju 10x30 zgodnie z profilem eliptycznym.

Wykonaj cięcie (zamkniętego profilu nie można rozłożyć). Wybierz krawędź końca (w twoim przypadku taką, która ma 30 mm). Wstawka/blacha/plisy.

3 polubienia

A gdzie dokładnie tkwi Twój problem?

Powiedz nam, jak to robisz, co nie działa i opublikuj zdjęcie lub rysunek tego, co chcesz zrobić. Przy tak małej liczbie elementów trudno jest podać rozwiązanie.

3 polubienia

Użyj funkcji Wyciągnięty po ścieżce arkusz giętego arkusza.

Stwórz swój profil wraz z jego trajektorią.

I ruszaj w drogę! =)

Powodzenia!

2 polubienia

Oto przykład, który może Ci pomóc

plat_ellipse.sldprt
6 polubień

To jest to, co chcę zrobić, mieszkanie jest zamiecione na elipsie, a całość jest zakrzywiona.

pb190004.jpg

To jest piękne!

Dobry...

Czy krzywa 5000 mm jest cylindrem czy kulą?

A której wersji oprogramowania używasz?

Coś w tym stylu?

Jeśli to wszystko, powiedz mi, wyjaśnię. Odbywa się to w ramach SW2013.

screenshot246.jpg

@benoit używam SW 2014 , tak, to wszystko, patrząc na zrzut ekranu, nie jest to łatwe.

Osobiście stworzyłem rurkę R 5000, usunąłem materiał z elipsy, następnie stworzyłem krzywą kompozytową, następnie zeskanowałem profil na tej krzywej, a następnie usunąłem korpus pozostałej rury.

Pozdrowienia.

Dobrze, więc podam ci więcej szczegółów. Dla wyjaśnienia, popchnąłem imadło do punktu, w którym rzutowało na kulę, a nie na cylinder. Kto więc może zrobić więcej, może zrobić mniej!

_Extrusion powierzchnię ze szkicu elipsy.

_Extrusion lub obrót powierzchniowy promienia, aby uzyskać cylinder lub kulę (w zależności od potrzeb)

_2 ograniczenia powierzchni na 2 powierzchniach w celu uzyskania wspólnej krawędzi, która posłuży jako podpora dla wyciągnięcia po ścieżce

_Insertion krzywą złożoną na podstawie krawędzi uzyskanej tuż powyżej.

_Suppression obiekty powierzchniowe (można je również ukryć, ale ja wolę usunąć to, co nie jest już używane!)

_Esquise na płaszczyźnie odniesienia w celu narysowania prostokąta, wierzchołek pokrywa się z krzywą i boczną styczną do niej

_Insertion funkcję przesuwania, która wykorzystuje szkicowanie i krzywą. Istnieje możliwość sprawdzenia, czy renderowanie jest poprawne: W opcjach/Typ wyrównania trajektorii wybierz "Minimalne skręcanie"

To wszystko, nie skomplikowane ;-)

Część 5.SLDPRT
1 polubienie

Dziękuję Benoit i innym.

To prawda, że nie jest to takie skomplikowane, ale nie mam dobrej znajomości funkcji powierzchniowych.

Pozdrowienia.

I jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas.