Cóż, w końcu myślę, że zrobię proste przesunięcie zgodnie z zamkniętym profilem i będę miał swój kształt. Jedyny problem polega na tym, że ja tego nie rozwinę.
Jeśli zajdzie potrzeba rozłożenia go później, trzeba przejść przez moduł z blachy
Cóż, w końcu myślę, że zrobię proste przesunięcie zgodnie z zamkniętym profilem i będę miał swój kształt. Jedyny problem polega na tym, że nie rozwinę tego w posłowi do PE.
a.png
Przy takim kącie jest to bardziej obróbka skrawaniem niż gięcie
Obróbkę części w ten sposób można zamknąć. Jest to profil narysowany na długość, a następnie poddany matrycy zgodnie z przeznaczeniem elementu.
Przecież wygląd wydaje się żywy, ale cóż, SW nie potrafi robić prostego gięcia jak wynalazca, więc robimy, co możemy...
a.png
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby narysować swój profil bez obróbki skrawaniem, wyginać go, a następnie wykonać w nim nacięcie.
Element będzie składany i zakrzywiony.
Witam
Myślę, że musisz przejść przez funkcje Sweep i Sheet Metal, jak mówi Bart.
Oto przykład.
W pierwszej kolejności stworzyłem skan o wymiarze grubości zgodnym z obróbką blachy (przykład 2mm). Następnie przekonwertowałem na blachę, aby mieć moją funkcję arkusza blachy i funkcję "Convert-Volume". Edytowałem tę funkcję i zaznaczyłem pole "Zastąp ustawienia" w celu zmiany wymiaru grubości (przykład 5->25mmm). I na koniec przeprowadziłem usuwanie materiału przez zamiatanie, aby zrobić rowek.
Dzięki temu możemy uzyskać to, co rozłożone.
Rolę tę nakręciłem w SW2014.
Pozdrowienia
cintrage0.png
Nie wychodząc z interesu, po prostu dodaj krzywą do szkicu.
.PL nie próbowałem tego rozwiązania. Zobaczę.
Bart, mówisz o zrobieniu kawałka blachy u podstawy? w formie prostokąta podążającego za profilem, a następnie wykonującego nacięcie?
Dziękuję wszystkim za pomoc
Oto, jak to wygląda przy użyciu mojej techniki.
Wziąłem płytę o grubości 20 mm, którą wygiąłem, a następnie usunąłem zamieciony w nią materiał.
cintree.png
tak Bart, to trochę tak, że zginasz się na dole, a nie na przedniej stronie... patrz: JMSAVOYAT
... "Jeśli dasz człowiekowi rybę, pewnego dnia będzie jadł. Jeśli nauczysz go łowić ryby, zawsze będzie jadł"...
Metoda jmsavoyat działa dobrze, ale gdy tylko zrobię nagwintowane otwory na części, już się nie rozwija....
w konfiguracji płaszczyzny gięcia / planu wiercenia
musisz rozłożyć swój kawałek za pomocą funkcji "Rozłóż", a nie "Rozłóż", usunąć materiał i "złożyć" go
Poprawny...
Dziękuję Bart