Gięcie części

A rysując 2 części i używając zagięcia przejściowego, nie jest to możliwe?

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby narysować swój profil bez obróbki skrawaniem, wyginać go, a następnie wykonać w nim nacięcie.

Element będzie składany i zakrzywiony.

2 polubienia

Witam

Myślę, że musisz przejść przez funkcje Sweep i Sheet Metal, jak mówi Bart.

Oto przykład.

W pierwszej kolejności stworzyłem skan o wymiarze grubości zgodnym z obróbką blachy (przykład 2mm). Następnie przekonwertowałem na blachę, aby mieć moją funkcję arkusza blachy i funkcję "Convert-Volume". Edytowałem tę funkcję i zaznaczyłem pole "Zastąp ustawienia" w celu zmiany wymiaru grubości (przykład 5->25mmm). I na koniec przeprowadziłem usuwanie materiału przez zamiatanie, aby zrobić rowek.

Dzięki temu możemy uzyskać to, co rozłożone.

Rolę tę nakręciłem w SW2014.

Pozdrowienia

cintrage0.png
1 polubienie

Nie wychodząc z interesu, po prostu dodaj krzywą do szkicu.

1 polubienie

Oto część SW2014

składanie1.sldprt

.PL nie próbowałem tego rozwiązania. Zobaczę.

Bart, mówisz o zrobieniu kawałka blachy u podstawy? w formie prostokąta podążającego za profilem, a następnie wykonującego nacięcie?

Dziękuję wszystkim za pomoc

Oto, jak to wygląda przy użyciu mojej techniki.

Wziąłem płytę o grubości 20 mm, którą wygiąłem, a następnie usunąłem zamieciony w nią materiał.

cintree.png
1 polubienie

Nie znam Inventora, więc nie mogę porównać

capture_piece_balaye.jpg

tak Bart, to trochę tak, że zginasz się na dole, a nie na przedniej stronie... patrz: JMSAVOYAT

... "Jeśli dasz człowiekowi rybę, pewnego dnia będzie jadł. Jeśli nauczysz go łowić ryby, zawsze będzie jadł"...

2 polubienia

Metoda jmsavoyat działa dobrze, ale gdy tylko zrobię nagwintowane otwory na części, już się nie rozwija....

w konfiguracji płaszczyzny gięcia / planu wiercenia

musisz rozłożyć swój kawałek za pomocą funkcji "Rozłóż", a nie "Rozłóż", usunąć materiał i "złożyć" go

2 polubienia

Poprawny...

Dziękuję Bart

1 polubienie