Zakrzywione ogrodzenie 3D

Witam

Potrzebuję pomocy przy dość skomplikowanym projekcie, muszę zrobić ogrodzenie na zakrzywionej ścianie jako mój łącznik. Próbowałem innego podejścia, udało mi się już dość dobrze odwzorować ścianę, ale w przypadku części spawanej mechanicznie utknąłem. Muszę zrobić niski i wysoki szyna w 40x10.

Jeśli ktoś ma rozwiązanie, dziękuję.

cloture.png

Witam i w czym problem? 

A może blokuje?

@+

1 polubienie

Witam @gt22 

Czuję przesunięcie dwóch powierzchni, aby uzyskać dolny profil. Jeden od góry ściany, a drugi od strony ściany.
W przypadku profilu górnego jest to powierzchnia z odsunięciem z boku ściany i splajnem odpowiadającym kształtowi profilu górnego.

Co o tym sądzisz, Mistrzu Powierzchni? ;-)

Pozdrowienia

Myślę, że jego problem polega na stworzeniu szkicu 3D, który podąża za krzywizną ściany. A potem faktycznie "rozwijanie" 3 wyciągów, dla pionu normalnie nic skomplikowanego. 

Biorąc pod uwagę małą krzywiznę, rozłożona wersja musi być dość zbliżona do projektowanej. (Jeszcze mniej irytujące, jeśli końce są osadzone w słupie.

Myślę, że zrobiłbym przesuniętą powierzchnię przechodzącą przez środek ściany. (jeśli ściana jest stała  D= szerokość ściany /2 logicznie)

Następnie szkic na "płaskiej" płaszczyźnie, który rzutuję na zakrzywioną powierzchnię w szkicu 3D.

Pozostaje tylko wcielić się w mechanika.

Korzystam z tego, że w tej chwili mam mało pracy, aby przetestować moją teorię :))

@+

1 polubienie

Ach, mały problem, nie da się użyć "mechanika" na łuku, a tylko na linii prostej.

Zmusza Cię do przejścia przez wygładzanie, które będziesz musiał przekształcić w blachę (zobacz samouczki z zeszłego miesiąca, aby dowiedzieć się więcej)

Nasi eksperci od balustrad schodowych z pewnością mają dla Ciebie metodę.

Dziękuję za odpowiedzi. Biorąc pod uwagę złożoność projektu, który udało mi się umówić z moim warsztatem na wykonanie szablonu, mimo wszystko dziękuję.

Przepraszam, ale nie widzę, jak zamknąć pytanie lub nawet usunąć je uznane za rozwiązane, DZIĘKUJĘ

Witam @Zozo_mp 

za pomocą załączonego obrazu

Tak, ja osobiście będę pracować za pomocą podstawy powierzchniowej

i krzywe 3D oraz odsunięte i rzutowane krzywe za pomocą x przekształconych szkiców

Reszta dla probówek zeskanowana za pomocą szkiców X

zawsze gotowe (rozdz. r) ta bardzo jasnoszara zakładka do publikowania zdjęć ;-(

dla zabawy ;-)

@+ ;-)

3 polubienia

@gt22 cześć, jeśli możesz dołączyć swój przykładowy plik (SW2019 max) jestem zainteresowany ;)

Z góry dziękuję i tylko po to, aby ci przeszkadzać, będziesz szukać jasnoszarego przycisku na białym tle hihihi

1 polubienie

+1 Też chciałbym wiedzieć, jak to zrobić