Potrzebuję pomocy przy dość skomplikowanym projekcie, muszę zrobić ogrodzenie na zakrzywionej ścianie jako mój łącznik. Próbowałem innego podejścia, udało mi się już dość dobrze odwzorować ścianę, ale w przypadku części spawanej mechanicznie utknąłem. Muszę zrobić niski i wysoki szyna w 40x10.
Czuję przesunięcie dwóch powierzchni, aby uzyskać dolny profil. Jeden od góry ściany, a drugi od strony ściany. W przypadku profilu górnego jest to powierzchnia z odsunięciem z boku ściany i splajnem odpowiadającym kształtowi profilu górnego.
Myślę, że jego problem polega na stworzeniu szkicu 3D, który podąża za krzywizną ściany. A potem faktycznie "rozwijanie" 3 wyciągów, dla pionu normalnie nic skomplikowanego.
Biorąc pod uwagę małą krzywiznę, rozłożona wersja musi być dość zbliżona do projektowanej. (Jeszcze mniej irytujące, jeśli końce są osadzone w słupie.
Myślę, że zrobiłbym przesuniętą powierzchnię przechodzącą przez środek ściany. (jeśli ściana jest stała D= szerokość ściany /2 logicznie)
Następnie szkic na "płaskiej" płaszczyźnie, który rzutuję na zakrzywioną powierzchnię w szkicu 3D.
Pozostaje tylko wcielić się w mechanika.
Korzystam z tego, że w tej chwili mam mało pracy, aby przetestować moją teorię :))
Ach, mały problem, nie da się użyć "mechanika" na łuku, a tylko na linii prostej.
Zmusza Cię do przejścia przez wygładzanie, które będziesz musiał przekształcić w blachę (zobacz samouczki z zeszłego miesiąca, aby dowiedzieć się więcej)
Nasi eksperci od balustrad schodowych z pewnością mają dla Ciebie metodę.
Dziękuję za odpowiedzi. Biorąc pod uwagę złożoność projektu, który udało mi się umówić z moim warsztatem na wykonanie szablonu, mimo wszystko dziękuję.
Przepraszam, ale nie widzę, jak zamknąć pytanie lub nawet usunąć je uznane za rozwiązane, DZIĘKUJĘ