Witam
Zdałem sobie sprawę z problemu podczas montażu przy użyciu ograniczeń współosiowości.
Dla uproszczenia dzielę się z Wami problemem z użyciem dwóch bardzo prostych elementów: Dwóch płyt każda przebita dwoma otworami, nazwanych Elementem1 i Kawałkiem2.
Część 1, w kolorze czerwonym, ma dwa otwory o średnicy 50 mm
(Załączniki - A)
Część 2, w kolorze niebieskim, ma dwa otwory o rozstawie środkowym o średnicy 50 001 mm.
(Załączniki - B)
Podczas montażu tych dwóch płyt stosuję ograniczenie współosiowości między pierwszym otworem w części 1 a pierwszym otworem w części 2.
To samo dotyczy drugiego dołka.
Pomimo delty 0,001 mm, współosiowość jest dobrze akceptowana (brak komunikatu o błędzie):
(Załączniki - C)
Teraz zmieniam odległość od środka na części 2 na 50,0011 mm:
Współosiowość nie jest już akceptowana:
(Załączniki - D)
Wygląda więc na to, że Solidworks wymusza wiązanie współosiowości bez wywoływania błędu, jeśli delta odległości środkowej jest mniejsza niż co najmniej 0,001 mm.
Do tej pory bardzo często przeprowadzałem doskonałe kontrole współosiowości, stosując ograniczenie współosiowości między wszystkimi moimi otworami, tj. poprzez nadmierne ograniczanie (hiperetatyzm) mojego zespołu. Ale przynajmniej w ten sposób, jeśli współosiowość była wyświetlana na czerwono, wiedziałem, że muszę skorygować niedopasowanie.
Teraz, gdy zdaję sobie sprawę z tej niepewności, muszę sprawdzać moje wyrównania jeden po drugim za pomocą narzędzia pomiarowego, które z precyzją podaje różnicę we współosiowości między otworami.
Czy istnieje rozwiązanie, które pozwala zmniejszyć niepewność współosiowości do 0 mm? Oznacza to, że Solidworks ma wyświetlać komunikat o błędzie i współosiowość na czerwono, jeśli delta jest różna od zera?
Uwaga: Jedyna informacja, jaką udało mi się znaleźć w pomocy Solidworks, to " Dopuszczanie niewspółosiowych naprężeń koncentrycznych ":
(Załączniki - E)
https://help.solidworks.com/2021/french/SolidWorks/sldworks/t_allowing_misaligned_concentric_mates.htm?format=P&value=
Ale to nie wydaje się być moim problemem, ponieważ dwa " niewspółosiowe " naprężenia współosiowe powinny pojawić się w tej postaci:
(Załączniki - F)
Co, dla przypomnienia, nie jest moim przypadkiem:
(Załączniki - G)
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrowienia
Części jointes.pdf (494.6 KB)