Przechwytywanie formy wyciskowej ze skurczem: jak odwrócić skurcz na wgłębieniach części

Witam

Zajmuję się projektem formy,

Potykam się o wrażenia z usuwania,

Mam pokój, którego kilka części jest wydrążonych z jednej strony na drugą, jak rury o średnicy zewnętrznej i wewnętrznej, przy czym średnica wewnętrzna jest analogiczna do moich wnęk
Kiedy robię wycisk z wgłębieniem, usuwanie odbywa się prawidłowo na obrzeżach części,
Ale na wydrążonych częściach cofanie nie odbywa się do wewnątrz, ale zawsze na zewnątrz w tym samym kierunku, co na obrzeżach.
Jak temu zaradzić.
Drugie pytanie, czy możliwe jest wykonanie odcisków palców z przeciągiem, a także usunięcie z przeciągami.
Z góry dziękuję za cenną pomoc.

W załączeniu znajduje się dokument, o którym mowa

engrenagemodule4_50dents.sldprt

Witam

Nie rozumiałem historii przeprowadzek, ale już mogę udzielić odpowiedzi na drugie pytanie dotyczące szczątków.

Więc tak, możliwe jest tworzenie szkiców w swoich śladach stóp (patrz zdjęcia powyżej).

Pole "Usuń na zewnątrz" umożliwia zmianę kierunku pochylenia.

PS: Użyłem SolidWorks 2021 SP5.1, na SW 2020 też działa, nie mogłem patrzeć na starsze wersje. Na SW 2019 i niższych nie mogłem otworzyć twojego pliku, więc zakładam, że pracujesz na SolidWorks 2020.

Witam

Czy zajrzałeś do "podobnej treści" w prawym górnym rogu. Może być odpowiedzią na Twój problem!

Pozdrowienia

Witam

To, co mi mówisz, już wiem, ale nadal nie mam odpowiedzi na moje pierwsze pytanie

Cześć Pierre

Rozumiem twoje rozczarowanie i prawdopodobnie moja odpowiedź ci nie odpowiada, niemniej jednak jest to proste wyjaśnienie.

Wszystkie Solidworks opierają się na wyciąganiu lub usuwaniu materiału ze szkicu, który jest dołączony do dowolnej płaszczyzny lub powierzchni modelu.

W twoim przypadku nie używasz tego samego odniesienia dla "nakrętki zanurzeniowej" i "łożyska zanurzeniowego", dlatego nie możesz mieć tych samych ustawień.

Wyjaśnienie:

Szkic jest zawsze wykonywany ze szkicu, a dokładniej z planu szkicu. Co jest logiczne dla tych, którzy wykonują formy jedno- lub dwuczęściowe.
Ale zaczynasz od szkicu wewnątrz koła zębatego dla ciągów łożysk i zewnętrznej powierzchni dla ciągu nakrętki.
Zewnętrzny ciąg zostanie zatem wykonany do góry nogami (podcięty), podczas gdy pozostałe będą wewnątrz, usunięcie zostanie wykonane na zewnątrz w standardzie.

Dlatego jesteś zmuszony do odwrócenia kierunku tylko dla czapki dzięki tej precyzyjnie dostarczonej funkcji, w przeciwnym razie ktoś nie użyłby tego samego układu odniesienia. Pamiętaj, że zamiast odwracać kierunek, możesz przesunąć plan usuwania materiału, ale jest to bardziej kłopotliwe i ryzykowne niż odwrócenie kierunku!

Nie robię już form, ale kiedyś zaczynałem od jednego układu odniesienia, zaczynając od płaszczyzny separacji dla form jedno-, dwuczęściowych. W przypadku form wieloczęściowych jest to nieco bardziej skomplikowane, ale zasada jest taka sama.

Pozdrowienia

[HS wł.]

Wtrącam się w to, co mnie nie dotyczy, więc proszę, nie podpalajcie    mnie ;-)

Coś jest nie tak, bo jeśli z powodu resztek to a priori do wyjęcia z formy, ale tylko niektóre części  mają przeciąg.

Wnioskuję, że nie służy do wyjmowania z formy, ponieważ wszystkie inne powierzchnie nie zostały rozebrane, ale do ułatwienia pasowania łożysk lub nakrętek

Można to zrozumieć w przypadku, którą można założyć, że jest bardzo dokręcona, mniej zrozumiałe jest to w przypadku ogranicznika łożyska, zwłaszcza jeśli znajduje się on w środku koła zębatego. Nie widzę, jak możesz to wstawić.
Mam jeszcze inne uwagi co do wielkości faz zanurzeniowych, ale nie chcę nadwyrężać cierpliwości   ;-) więc wstrzymuję się od głosu ;-)

[HS wył./ ]

2 polubienia

Dobry wieczór

Prawdopodobnie korzystasz z funkcji części odcisku palca ... do zgrubnej formy części, biorąc pod uwagę skurcz podczas chłodzenia.
Przyjmuje się, że zmienność wymiarowa jest liniowa, w postaci L' = L (1 + k * dT). Dla SolidWorks, składnik k * dT reprezentuje procentowy wzrost wymiaru.
W przypadku materiału izotropowego termicznie nakłada się go równomiernie we wszystkich kierunkach w pobliżu punktu. SolidWorks oferuje opcję rozróżniania wartości zgodnie z kierunkami X, Y i Z układu współrzędnych.

W przypadku odlewni skurcz może być kompensowany przez powiększenie powierzchni zabudowy o X%.
W tej fazie powiększania wnęki pomieszczenia odsuwają się od środka, co wydaje się przeszkadzać, ale jest bardzo normalne...
Aby się o tym przekonać, wystarczy wyobrazić sobie pierścionek, który rozszerza się pod wpływem wzrostu temperatury, zwiększa się średnica zewnętrzna, średnica wewnętrzna również, ale nieco mniej...

.

Jeśli chodzi o szkice modelu, można je ustawić podczas definiowania funkcji wyciągnięcia części, odpowiednio wybierając kierunek pochylenia. Prawdopodobnie jest on nadmierny na załączonym modelu (SW 2020), aby lepiej rozróżnić różnice wymiarowe.

Pozdrowienia.

engrenagemodule4_50dents_0.zip
1 polubienie