Automatyczne zaznaczenie opcji "użyj ustawień materiału konstrukcji blachowej"

P.J 1

Cze wszystkim

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest, aby ten znacznik wyboru, przy niestandardowej konstrukcji blachowej z tabelą szablonów przypisaną do materiału, był automatycznie zaznaczony? (patrz P.J.)

Pozwoliłoby to uniknąć potencjalnych niedopatrzeń i załadować tabelę bezpośrednio, co pozwoliłoby nieco zaoszczędzić czas.

Z góry dziękuję i życzę miłego dnia!

Dla mnie niemożliwe (pod SW2020)
Opcje arkusza blachy nie są zapisywane przy zamknięciu ani w części modelu (chyba, że się mylę) i w opcjach dokumentu nic się do nich nie odnosi:

Tak właśnie myślałem, ale wolałem się upewnić, dziękuję za odpowiedź!

Witam
Przynajmniej w wersji 2022 (nie jestem pewien co do wersji 2021) dostępne są dodatkowe opcje, w tym ta, która pozwala na domyślne zaznaczenie tego pola podczas tworzenia nowego korpusu z blachy.

Do skonfigurowania w szablonie dokumentu.

1 polubienie

W 2020 roku parametr nie istnieje, stąd moje wyjaśnienie dotyczące SW2020.
Dzięki za informację @Cyril_f .

Widziałem :wink:
Dlatego w żądaniach użytkownicy powinni określić swoją wersję oprogramowania, ponieważ są tam dodawane funkcje.
Ale osobiście zdarzyło mi się już na Solidworks PDM, że miałem gorącą linię, która kazała mi zaznaczyć pole, które nie istniało w naszej wersji w tamtym czasie.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź @Cyril_f , mam tylko wersję 2020, stąd moja prośba (sprecyzuję następnym razem).
Ale te informacje są przydatne, ponieważ zostaną skonfigurowane po aktualizacji oprogramowania!
Dziękuję bardzo.

1 polubienie