Narożnik z piłką

Witam

Jak zrobić piłkę narożną na solidworks?
Dziękuję bardzo.

Dobry wieczór
Mówiąc o buli na monety, masz na myśli róg walizki. To znaczy trzy krawędzie, które stykają się z wierzchołkiem, który jest promieniowany przez część kuli., 1/8 kuli w przypadku, gdy krawędzie są prostopadłe dwa na dwa?
W takim przypadku za pomocą narzędzia Zaokrąglenie należy wybrać wszystkie trzy krawędzie w tej samej funkcji.
Następnie można doprecyzować wynik, bawiąc się opcją przesunięcia, która pozwala promieniowi pozostawienia ewoluować, zanim spotka się z pozostałymi dwoma.
Mam nadzieję, że przyczyniłem się do tego, że Ci pomogłem.
Dobranoc
Kamień

4 polubienia

Witam
Oprócz odpowiedzi Pierre'a, jesteś zobowiązany do wybrania swoich 3 krawędzi.

Moim zdaniem masz 4 opcje z funkcją urlopu:

Pozostaw w stałej wielkości. Wynik:
image

Pełnowymiarowe zaokrąglenie z częściowym odsunięciem krawędzi (przez dodanie odsunięcia krawędzi) Wynik:

Urlop o zmiennej wielkości. Wynik:

Zaokrąglenie o stałym lub zmiennym rozmiarze z parametrem odsunięcia wierzchołka (umożliwia zmianę promienia naroża). Wynik:

Jeśli nie, możesz złamać kąt za pomocą funkcji Fazowanie / Typ fazowania: Wierzchołek :
image
image

++

3 polubienia

Witam
Aby udoskonalić i tak już bardzo kompletną odpowiedź Nicolas.CA narożnik wykonany w opcji 4 jest dość brzydki, ponieważ składa się ze zbyt wielu twarzy. Komplikuje to ewentualną obróbkę i przede wszystkim sprawia, że wszystko jest delikatne, a potem na rysunku robi bałagan. Aby zastąpić te powierzchnie jedną, musisz zakończyć to zaokrąglenie za pomocą narzędzia powierzchni " Usuń powierzchnię ", zaznaczając opcję " wypełnienie " i "wypełnienie styczne", wybierając wszystkie powierzchnie narożne, które będą wtedy jednym.
arrondi.pdf kącik (294.4 KB)

Dobrego dnia

4 polubienia

Dzięki za wskazówkę, nie wiedziałem :slight_smile:

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Witam
A w przypadku części blaszanej, jak wykonać narożnik kulowy?
Dziękuję

Witam
O ile się nie mylę, narożnik spawany. Z drugiej strony dobrze umieść go w arbo pliku, ponieważ zawiesza wolumin i nie da się później dodać funkcji arkusza blachy (jeśli też się nie pomylę)

@Cyril_f, to rozwiązanie działa, ale w przypadku małych półek wyobrażam sobie, że to, o co prosi @oana.dragos , to coś więcej o dużym promieniu, jak dno europejskiej tacy.
Dla tego rodzaju narożnika nie ma prawdziwego rozwiązania dla mojej wiedzy w Solidworks.
Oprócz usunięcia materiału w rogu, aby dodać uformowaną łatkę (jak to często się robi)

2 polubienia

Aby zrobić kulę narożną w blasze, zrobię to w objętości, wszystko według potrzeb, a następnie usunę wszystkie powierzchnie, aby zachować tylko zewnętrzną powłokę (moduł powierzchniowy, a następnie usuń powierzchnię). Następnie, nadal z modułem powierzchniowym, pogrub ten korpus powierzchniowy, który ponownie stanie się objętością.
Z pojęcia blachy należy brać pod uwagę tylko fakt, że jest to cienka objętość. W każdym razie SW zajmuje się tylko częściami możliwymi do opracowania z prawdziwej blachy.
Będzie wtedy można dodać wszystkie pożądane funkcje, w tym czystą blachę.
Należy jednak uważać na zastosowaną grubość, która nie może być większa niż minimalny promień wypukłości.

1 polubienie

Witam
Jak zaznacza sbadenis, w Solid też nie widzę żadnych rozwiązań. Może poza stemplowaniem!

1 polubienie