Myślę , że @soringjest słuszne. Widzę, jak to się robi: - docięcie korpusu zbrojenia zgodnie z wewnętrznym profilem skrzydła (jeśli jest to forma wytłoczenia, w przeciwnym razie patrz poniżej) - Połącz 2 korpusy.
Jeśli (wewnętrzny) kształt skrzydła jest rodzajem wygładzenia, konieczne jest przejście przez etap pośredni polegający na wykonaniu kopii (insert/function/move-copy) korpusu skrzydła, operacji odejmowania między zbrojeniem a skrzydłem, ewentualnie eliminując nadmiar ciał zbrojenia, a następnie łącząc pozostałe bryły.
Inna możliwość: ograniczenie siatki szkicu do konturów wewnętrznego kształtu skrzydła, z niewielkim marginesem (1 mm?), aby uniknąć "efektów krawędzi" i innych "zerowej grubości". Funkcja szkicowania "Dopasuj elementy" jest intensywnie używana w tej operacji. Następnie wykonaj cienkie wytłaczanie w obu kierunkach, do każdej z dwóch wewnętrznych powierzchni skrzydła. Należy pamiętać, że nie jest konieczne podwajanie linii szkicu w celu uzyskania cienkiego wyciągnięcia...
następnie pozostaje zrobić to, co powiedziałem powyżej, wyciąć nadmiar siatki, która wychodzi poza skrzydło. Skrzydło musi całkowicie przechodzić przez kratkę. Najlepszą rzeczą do zrobienia jest przecięcie siatki dwiema płaszczyznami (takimi jak te dwie czerwone linie), które ograniczają latawiec z każdej strony.
Jeśli to nie zadziała, musisz opublikować plik, aby znaleźć błąd.
Ok, rozumiem. Błąd występuje podczas wytłaczania. Musisz odznaczyć "Scal". Kratka musi być oddzieloną objętością od skrzydła przed podziałem. Nie mogą one tworzyć wspólnego ciała. Jeszcze nie.
Po walidacji będziesz miał 3 odrębne bryły (woluminy). Siatka składa się z dwóch części.
Musisz połączyć te dwa elementy.
Po tym kroku dwie granice siatki będą musiały zostać ponownie wykonane (naprawione). Korpus, który ma być cięty, musi zostać ponownie zdefiniowany poprzez usunięcie materiału.
Teraz dzielenie można wykonać poprawnie
3 tomy po podzieleniu
Bezużyteczna (zewnętrzna kratka) będzie musiała zostać usunięta przez usunięcie. Następnie wybierz wolumin do usunięcia.
dwa korpusy, które pozostają kratka wewnętrzna + skrzydło
Połącz je, aby uzyskać pojedynczy przedmiot.
Wiem, wiele kroków, ale to z powodu pewnych wyborów dokonanych na początku. W najlepszym przypadku byłoby to 7 funkcji zamiast 10. Nie robi to dużej różnicy w tym kawałku, który jest bardzo prosty. Ale później, w przypadku bardziej złożonych elementów, ważny będzie wybór metod.