Połącz z SW2013

Witam

Chciałbym połączyć 2 części, skrzydło samolotu z 2 różnymi profilami i siatką, która posłuży jako wzmocnienie, to do wydruku 3D.

Próbowałem tego, ale to nie działa.

Pokazuję ci przechwyty, w których jedno "łączy" jest odejmowane, a drugie "wspólne"

Załączam również plik SW

Odrębność

capture.jpg
capture1.jpg
capture2.jpg
test2.sldprt

Witam

Nie jest dla mnie zbyt jasne, jaki jest pożądany rezultat. Czy to jest to?

Myślę , że @soring jest słuszne.
Widzę, jak to się robi:
- docięcie korpusu zbrojenia zgodnie z wewnętrznym profilem skrzydła (jeśli jest to forma wytłoczenia, w przeciwnym razie patrz poniżej)
- Połącz 2 korpusy.

Jeśli (wewnętrzny) kształt skrzydła jest rodzajem wygładzenia, konieczne jest przejście przez etap pośredni polegający na wykonaniu kopii (insert/function/move-copy) korpusu skrzydła, operacji odejmowania między zbrojeniem a skrzydłem, ewentualnie eliminując nadmiar ciał zbrojenia, a następnie łącząc pozostałe bryły.

1 polubienie

Witam

Tak @soring, to jest to, czego szukam, jak to zrobiłeś?

Delikatność

Pierwszym krokiem jest pozbycie się kratki po zewnętrznej stronie skrzydła.

Przesuń kursor w górę zaraz za funkcją powłoki.

Przesunięcie wewnętrznej powierzchni skorupy o 0 mm.

W ten sposób powstaje powierzchnia identyczna z wewnętrzną stroną skorupy.

Przesuń w dół po usunięciu wytłaczania 2.

Następnie, w funkcjach powierzchniowych, usuń siatkę (niebieską), która znajduje się poza tą powierzchnią , po powierzchni (pomarańczowa).

Następnie połącz wszystkie woluminy.

screenshot_1.png
screenshot_2.png
screenshot_5.png
3 polubienia

Witam

Inna możliwość: ograniczenie siatki szkicu do konturów wewnętrznego kształtu skrzydła, z niewielkim marginesem (1 mm?), aby uniknąć "efektów krawędzi" i innych "zerowej grubości". Funkcja szkicowania "Dopasuj elementy" jest intensywnie używana w tej operacji.
Następnie wykonaj cienkie wytłaczanie w obu kierunkach, do każdej z dwóch wewnętrznych powierzchni skrzydła. Należy pamiętać, że nie jest konieczne podwajanie linii szkicu w celu uzyskania cienkiego wyciągnięcia...

Widok szkicu

Widok funkcji wytłaczania:

Pozdrowienia...

3 polubienia

Witam

Z funkcją podziału działa również bardzo dobrze:

Następnie usuwasz swoje ciało:

5 polubień

Świetnie, dzięki Wam obojgu sprawdza się bardzo dobrze w obu przypadkach.

Wziąłem szkic siatki, aby użyć funkcji cienkiej, ale kiedy wyciągam, tworzy mi to tylko linię, myślę, że to kwestia ograniczenia.

Więc przejrzałem to, naprawiając je jeden po drugim.

Czy jest na to szybki sposób?

Delikatność

O tak, też dobrze.

Czy mógłbyś umieścić swoje zrzuty ekranu jako załączniki, w treści wiadomości, której nie widzimy dobrze?

Nie ma sprawy, dołączę do nich.

capture.jpg
capture1.jpg
capture2.jpg
1 polubienie

Świetnie, dziękuję

Witam

@vspemens , próbuję odtworzyć twoją metodę, ale brakuje mi wskazówek.

Na pierwszym zrzucie ekranu, jak dokonałeś wyboru?

Mój zrzut ekranu różni się od twojego, może to być problem z wersją oprogramowania, jestem w 2013 roku.

Delikatność

capture.jpg

Witam

Niezależnie od wersji, zasada jest taka sama. 

Narzędziem regulacji jest skrzydło. Skrzydło przetnie kratkę.

Ale BARDZO WAŻNE, latawiec musi przejść całkowicie przez kratkę, aby działał.

Więc najpierw usuń nadmiar siatki, jak pokazano we wszystkich przykładach.

Oto, co otrzymuję klikając na powierzchnię offsetu, ponieważ na elementach nic się nie dzieje

capture.jpg

sprawdzić co najmniej jedną z dwóch powstałych brył

Dobrze, ale jak już zrobię ok, to nic się nie dzieje.

Chyba czegoś mi brakuje

1 polubienie

następnie pozostaje zrobić to, co powiedziałem powyżej, wyciąć nadmiar siatki, która wychodzi poza skrzydło. Skrzydło musi całkowicie przechodzić przez kratkę. Najlepszą rzeczą do zrobienia jest przecięcie siatki dwiema płaszczyznami (takimi jak te dwie czerwone linie), które ograniczają latawiec z każdej strony. 

Jeśli to nie zadziała, musisz opublikować plik, aby znaleźć błąd.

Tak właśnie zrobiłem, oto jak to wygląda dla mnie

capture.jpg
capture1.jpg
test3.sldprt

Ok, rozumiem. Błąd występuje podczas wytłaczania. Musisz odznaczyć "Scal". Kratka musi być oddzieloną objętością od skrzydła przed podziałem. Nie mogą one tworzyć wspólnego ciała. Jeszcze nie.

Po walidacji będziesz miał 3 odrębne bryły (woluminy). Siatka składa się z dwóch części.

Musisz połączyć te dwa elementy.

Po tym kroku dwie granice siatki będą musiały zostać ponownie wykonane (naprawione). Korpus, który ma być cięty, musi zostać ponownie zdefiniowany poprzez usunięcie materiału.

Teraz dzielenie można wykonać poprawnie

3 tomy po podzieleniu

Bezużyteczna (zewnętrzna kratka) będzie musiała zostać usunięta przez usunięcie. Następnie wybierz wolumin do usunięcia.

dwa korpusy, które pozostają kratka wewnętrzna + skrzydło

Połącz je, aby uzyskać pojedynczy przedmiot.

Wiem, wiele kroków, ale to z powodu pewnych wyborów dokonanych na początku. W najlepszym przypadku byłoby to 7 funkcji zamiast 10. Nie robi to dużej różnicy w tym kawałku, który jest bardzo prosty. Ale później, w przypadku bardziej złożonych elementów, ważny będzie wybór metod.

2 polubienia

W porządku, dziękuję

1 polubienie