Tabela konstrukcyjna Formanty VBA

Cze wszystkim!

Od tego czasu poczyniłem duże postępy, jeśli chodzi o małą symulację i aktualizację rodzin części w samochodzie!

Ale dochodzę do problemu związanego z funkcją "insertfamilytableopen"

Pokrótce wyjaśnię manipulację, którą w tej chwili wykonuje mój kod:

Odczytuje złożenie element po części, zlicza pliki (zespoły i części), które mają rodzinę części.

Poproś użytkownika o pozwolenie, aby następnie wyodrębnić te tabele do pliku .xls, usunąć aktywną tabelę (wewnętrzną dla solidworks), a następnie połączyć nową tabelę z plikiem Excela (poza lokalizacją rodziny części, wymiary nie zmieniają się na razie)

Po wykonaniu tej czynności użytkownik musi wprowadzić adres folderu zawierającego wszystkie pliki .xls, zanim zostaną one zaktualizowane zgodnie z plikiem podstawowym.

Następnie dokonywana jest aktualizacja zespołu.

Dobry... W teorii to działa! Problem polega na tym, że nawet jeśli to zrobisz, rodzina części w solidworks nie zmienia się ani o cal! =o

Czy istnieje sposób na powiązanie tej funkcji "insertfamilytableopen" z określoną częścią zestawu? i sprawdzić, czy jest dobrze podłączony?

bo muszę przyznać, że tak naprawdę nie rozumiem skąd w tym problem =/

Przyjacielski

Yoann powiedział:

(W razie potrzeby mogę połączyć plik Excela zawierający kompletny kod)

Dla tych, którzy byliby zainteresowani, oto mały fragment, który rozwiązał mój problem:

"Przyciemnij swModel         jako SldWorks.ModelDoc2

Dim swDesignTable   jako SldWorks.DesignTable

Dim Longstatus   as Long

Przyćmić długie ostrzeżenia tak długo

Ustaw swApp = CreateObject("SldWorks.Application")

filename = "c:\users\" & UserName & "\desktop\Simu\00-" & NumP & "-0-Came.xls"

Ustaw swModel = swApp.OpenDoc6("C:\PDM\11 SIMULATION\01 Continuous Casemaker\Introduction_ _produit\00-XXXXX-0-Came.SLDPRT", 1, 0, "", longstatus, longwarnings)

swModel.DeleteDesignTable

swModel.InsertFamilyTableOpen (nazwa pliku)
        swModel.CloseFamilyTable

Ustaw DesignTable = swModel.GetDesignTable

DesignTable.LinkToFile = Prawda

swModel.Save"

To wszystko =) Po jednej  walce za drugą, w końcu osiągam swój cel! Częściowa automatyzacja zmiany formatu w Solidworks :-)

Mam nadzieję, że to może pomóc

Przyjacielski

Yoann powiedział: