Jak mieć jednocześnie bibliotekę tylko do odczytu i edytowalną?

Witam, moja biblioteka jest na serwerze, chcę ją ustawić tylko do odczytu na stałe, przestać sestatycznie zapisywać komponenty "nawet jeśli nie ma modyfikacji na elementach bibliotecznych", ale i tu utknęłem, aktualizuję tę bibliotekę dość często, dodając konfidiację w komponentach lub dodając nowe komponenty.

Czy możliwe jest istnienie obu państw?

Jeśli jesteś administratorem, musisz tylko zmienić ustawienia odczytu/zapisu tej wspomnianej biblioteki

ale dla pewnej skuteczności

Ta biblioteka musi być tylko do odczytu dla użytkowników

w przeciwnym razie stanie się prawdziwym targiem, jeśli wszyscy zrobią to samo

Wydaje mi się, że to kwestia zdrowego rozsądku ;-)

@+ ;-)

Czyta się ją samodzielnie i edytowalnie, jest z natury antynomiczna.

Jedynym sposobem jest gra z użytkownikami:
- administrator, który ma prawo do edycji
- Zwykli użytkownicy, którzy potrafią tylko czytać.

Jeśli chodzi tylko o uniknięcie ponownego przeliczenia, po prostu włącz pasek bloków.

Czy komponenty mają konfiguracje?

3 polubienia

Witam

Umieszczając hasło na modyfikacji, spełnia ona Twoje potrzeby.

Po tym nie wiem, jak zareaguje program, gdy będzie chciał w nim pisać.

S.B

Witam

Po prostu poproś administratora serwera, aby udzielił dostępu do folderu Bib w trybie tylko do odczytu wszystkim oprócz Ciebie.

@+

2 polubienia

Należy utworzyć makro SolidWorks , które pozwoli na szybką zmianę stanu pliku.

ficap_macro_cocher_la_lecture_seule.txt
2 polubienia

Być może, jeśli zarządzasz dwiema sesjami, jedną skonfigurowaną tak jak wszyscy inni użytkownicy: brak dostępu do zapisu w folderze biblioteki. I kolejna sesja "Bibliotekarza", która pozwoli Ci zarządzać dostępem do tej biblioteki tylko dla siebie.

Następnie wystarczy przełączać się między różnymi sesjami!

Chciałem przetestować to rozwiązanie w Twoim przypadku, ale mój informatyk nie rozumiał przydatności i dlatego tego nie zrobił!

Prosta rzecz do skonfigurowania,

jest zaznaczenie pola "tylko do odczytu" systemu Windows

Więc w zasadzie wszystkie twoje pliki śliniaków będą takie.

A kiedy interweniujesz w celu modyfikacji, odznaczasz plik i bierzesz go jako zapis.

Z drugiej strony nie przeszkadza to nikomu w dalszym manipulowaniu, a tym samym modyfikowaniu plików.

Jeśli więc istnieje kilka kopii zapasowych serwera, możemy je odzyskać w razie potrzeby.

2 polubienia

(a także dla Twojej informacji, możliwa jest praca z kilkoma osobami nad dużymi projektami, bez obowiązku posiadania ePDM, ponieważ w Solidworks są do tego funkcje i dobre ustawienia )

1 polubienie