Jak przypisać numer do produktu lub części dla BOM i podpowiedź do rysowania w catia V5? Tylko pionki 1 poziomu?

Witam

Wczoraj powiedziano mi, jak przypisać numer do części zespołu do harmonogramu rysowania Catia V5.

To działa, ale jeśli mam zespoły w moim zespole, który rysuję. Numeracja catia daje mi numery na częściach, które składają się na te zespoły, a nie na zespole (patrz załączony obrazek). Chciałbym problem z elementami 1 poziomu. Czy jest to możliwe?

capture.jpg

Witam

W "Nomenklaturze" powinieneś być w stanie określić, czego chcesz.

Dimitri

Witam

Nie widziałem twojego nowego pytania.

Udzieliłem odpowiedzi na stare pytanie

Jeśli, tak jak ja, masz tylko MD2, nie masz innego wyjścia, jak tylko majsterkować (chyba).

EDYTUJ kopiowanie/wklejanie odpowiedzi

Witam

Po prostu chcesz nomenklatury pierwszego poziomu!

Najlepiej byłoby zobaczyć, że w Dassault jest prawdopodobnie moduł, który pozwala na zapisywanie i modyfikowanie formatów BOM (ja go nie mam).

W przeciwnym razie możesz majsterkować, ale po wygenerowaniu nomenklatury musisz zamrozić widok zawierający tabelę.

Innymi słowy, aktualizacje będą wykonywane ręcznie.

Sztuczka polega na tym, aby zaimportować część (nie pustą),  która zajmie numer podzespołu (umieszczamy go tuż poniżej lub powyżej) podzespołu.

Generujemy numerację.

Usunąć w obszarze Analiza / nomenklatura / definicja formatów (zawartość okna Właściwości podsumowania)

W CATDrawing generujemy liczby, a następnie tabelę

Następnie w CATProduct usuwamy wcześniej zaimportowane części

Aktualizujemy rysunek.

Usuwamy bąbelki ze składników poziomu 2

Wymieniamy bąbelki usuniętych elementów na odpowiednich podzbiorach poziomu 1

Numery podzbiorów poziomu 1 są wypełniane ręcznie

Zamrażamy widok, który zawiera nomenklaturę.

Oczywiście, jeśli będziesz musiał zaktualizować, będziesz musiał zwolnić widok i ponowić ręcznie.

Zachowaj ostrożność podczas dodawania elementów do opcji, aby zachować istniejącą numerację.

To jest majsterkowanie. 

1 polubienie

dziękuję Franck, ale za długo, aby to zrobić. Zamierzam ręcznie edytować rysunek.

1 polubienie

+1 @ franck.ceroux 

Postawienie rozwiązania na najlepszą odpowiedź pozwala zamknąć wątek komunikacji

a który z + jest pozwala na plakat wspomnianej poprawnej odpowiedzi

, aby odzyskać kilka punktów do sklepu z pamiątkami, który zamyka się pod koniec miesiąca

Zobacz ten wątek COM

http://www.lynkoa.com/actualites/fermeture-de-la-boutique-r%C3%A9compenses-lynkoa

Dziękuję miłego dnia

@+ ;-)

1 polubienie