Jak przypisać materiał do rodziny części?

Witam

Jak przypisać materiał do wszystkich wystąpień w rodzinie części?

1 polubienie

należy wypełnić nagłówek kolumny $library:material@nom_pièce (lub $bibliotheque:materiaux@nom_pièce w języku francuskim), co pozwala na wyszukanie w istniejącej bibliotece materiałów nazwy materiału, który zostanie wprowadzony jako wartość, na przykład: solidworks materials:Mosiądz

1 polubienie

Materiałem komponentu zarządza się na poziomie  części, ale klikając prawym przyciskiem myszy na " Materiał <nieokreślony> ", można skonfigurować materiał ". Jeśli następnie utworzysz rodzinę części, kolumna zostanie automatycznie wstawiona i wypełniona.

materiau-famille_piece.zip
2 polubienia

Rodzina części została już utworzona. Chciałabym przypisać temat do wszystkich organów.

"Musisz wypełnić nagłówek kolumny $library:material@nom_pièce (lub $bibliotheque:materiaux@nom_pièce po francusku)", gdzie to dokładnie jest?

Znajduje się to bezpośrednio w istniejącej rodzinie części, należy dodać kolumnę, aby zarządzać materiałami zgodnie z konfiguracją.

"Musisz wypełnić nagłówek kolumny $library:material@nom_pièce (lub $bibliotheque:materiaux@nom_pièce po francusku)", gdzie to dokładnie jest?

Zobacz załączony obraz

materiau-famille_piece0.jpg
2 polubienia

Po tym....

capture.png

.... Mam to!

capture.png

Której wersji SolidWorks używasz? Czy będzie możliwe, aby Twój komponent zobaczył, co jest przyczyną problemu?

2012

W załączeniu znajduje się dokument

vis_chc_classe_8.8_zinguee.sldprt

Właśnie przetestowałem na twoim pliku, wydaje się, że nie działa w wersji 2012, ale w 2013 roku nie ma problemu.

W 2012 roku można jeszcze użyć prawego przycisku myszy na "Konfiguruj funkcję" materiałów, aby zdefiniować różne materiały zgodnie z konfiguracjami, ale nie jest to wyświetlane w rodzinie części.

Jutro testuję wersję z 2013 roku.

Będę Cię informować na bieżąco

Dzięki za wszystko.

Cześć wszystkim,

Rzeczywiście, wprowadzenie materiału do rodziny części jest jedną z nowości SW 2013!

Strona 82 załączonego pliku pdf

@+

whatsnew.pdf
1 polubienie