Witam
Chciałbym dodać tolerancję H7 do domyślnych otworów na kołki w solidworks. Przeszukuję więc plik calloutformat_2.txt. więc pracuję w ISO, ANSI metrycznym, ale kiedy dochodzę do parzystości "zwykłych otworów", nie ma różnicy między "luzem", "wiertłem" i "kołkami". Chcę zmienić format objaśnień tylko dla pinów.
OTWORY GŁADKIE
OTWÓR-ŚLEPY=; <hw-fstsze> WIERTŁO <GŁĘBOKOŚĆ-OTWORU> <głębokość-HW>
*Z bezpośrednim zlewem*
OTWÓR-ŚLEPY(csns)=; <hw-fstsze> WIERCIĆ <GŁĘBOKOŚĆ-OTWORU> <głębokość-hw>;\
<ZLEWOZMYWAK-OTWOR><MOD-DIAM> <hw-nscsdia> X <hw-nscsang>, <hw-msgnearside>
OTWÓR PRZELOTOWY=; <hw-fstsze> WIERTARKA PRZELOTOWA
*z dodatkowym zlewem*
OTWÓR PRZELOTOWY(csfs)=; <hw-fstsze> DRILL THRU;\
<ZLEWOZMYWAK-OTWORU><MOD-DIAM> <hw-fscsdia> X <hw-fscsang>, <hw-msgfarside>
*Z bezpośrednim zlewem*
OTWÓR PRZEZ(csns)=; <hw-fstsze> DRILL THRU;\
<ZLEWOZMYWAK-OTWOR><MOD-DIAM> <hw-nscsdia> X <hw-nscsang>, <hw-msgnearside>
*z obydwoma zlewozmywakami*
OTWÓR PRZELOTOWY(csnf)=; <hw-fstsze> DRILL THRU;\
<ZLEWOZMYWAK-OTWOR><MOD-DIAM> <hw-nscsdia> X <hw-nscsang>, <hw-msgnearside>;\
<ZLEWOZMYWAK-OTWORU><MOD-DIAM> <hw-fscsdia> X <hw-fscsang>, <hw-msgfarside>
**
W tym problemie... polega na tym, że kiedy tworzysz swoją funkcję, nie masz możliwości zdefiniowania, czy jest to otwór na szpilkę, czy inny otwór.
W rezultacie, Solidworks nie może wiedzieć, czy chcesz wycenić pin.
I tak powiedziałbym, że niestety nie da się tego zrobić z Solidworks
Jest to tym bardziej niefortunne, że Inventor robi to bardzo dobrze. Możesz nawet pójść dalej, definiując swoją tolerancję w 3D i tak powiela się ona w 2D:(
Coin37coin, dziękuję za odpowiedź.
Istnieje jednak możliwość zautomatyzowania symbolu otworów na szpilki, aby oprogramowanie je rozpoznawało, prawda?
W takim przypadku warto utworzyć funkcję biblioteki opartą na kreatorze wiercenia. Należy dodać H7 do wymiaru Średnica.
Patrz dołączona funkcja biblioteczna.
trou_goupille_h7.sldlfp
1 polubienie
@julien. Bonus: symbol otworów na szpilki?
@Flegendre: Szkoda, jesteś w mojej przyszłej wersji. Ale w rzeczywistości wydaje się to być najłatwiejsze. Zasadniczo robisz własny otwór w kreatorze wiercenia, z którym kojarzysz konkretny format objaśnienia?
Przepraszam, ale czy możesz mi powiedzieć, jak edytować tego rodzaju plik? Chciałem go otworzyć za pomocą biblioteki projektu > Dodaj bibliotekę lub Dodaj lokalizację pliku, ale format nie jest obsługiwany.
@julien. Premia
Z poziomu SolidWorks otwierasz (ale wybierasz WSZYSTKIE PLIKI, w prawym dolnym rogu) i musisz mieć możliwość otwarcia tego pliku (SW 2014).
@Coin37coin: celem funkcji bibliotecznych jest bowiem stworzenie standardowej obróbki i/lub wiercenia, a najlepiej umieszczenie na rysunku tolerowanego wymiarowania do automatycznego wyszukiwania.
capture.jpg
1 polubienie