Jak dodać grubość farby do części

Witam

Chcę przypisać kolory do moich części i zasymulować grubość farby na części w zestawieniu komponentów 

Dziękuję

M.FORMI

Symulacja grubości w 3D? (uwaga na fałszywą masę...)

Jaki byłby związek z/w nomenklaturze?

2 polubienia

Wydaje mi się, że najlepsze jest

Tworzenie powierzchni na części

możesz go zagęścić

i wskazać pomalowany materiał

(do utworzenia w razie potrzeby)

a co za tym idzie gęstość, kolor ,....... itd

i teoretycznie myślę, że znajdzie się to w nomenklaturze

@+;-)

3 polubienia

Aby uzupełnić moje pytanie:

aby były widoczne, "Lista spawanych części" typu BOM?

czy dla "nomenklatury ASM"?

1 polubienie

Witaj GT22 :-)

Wpadłem na ten sam pomysł co ty, z tą różnicą, że

1°), gdy "zagęścisz" dodaną materię do tej samej gęstości co ciało, nawet jeśli nie zrośnisz się

2) W nomenklaturze uznaje się, że jest to jeden organ

Więc suchar, aby mieć wskazówkę, która wskazuje różnicę.

Z drugiej strony, jeśli weźmiemy pod uwagę, że w prawdziwym życiu malowanie jest w pewnym sensie połączeniem stali i farby, to:

Po prostu zmontuj część niepomalowaną i część pomalowaną.

Pomalowana część jest w rzeczywistości skorupą o grubości farby.

Każdy z nich ma swoją własną gęstość, aby uwzględnić uwagę Oliviera 42.

Potem sprawa się komplikuje, jeśli wszystkie powierzchnie nie są pomalowane i jeśli są (które zostaną pomalowane), trzeba selektywnie usuwać materiał w powłoce.

Najprostszym rozwiązaniem, pod warunkiem, że część jest w pełni pomalowana, jest przeskalowanie części zwanej "malowaniem" nieco wyżej według XYZ, ale bez żadnej gęstości materiału. Jeśli chcesz dodatkowo uzyskać gęstość farby, zobacz poniżej metodę z montażem

Tak więc w jednej operacji masz pomalowany element.

Mam wrażenie, że biorąc pod uwagę złożoność, jeśli weźmiemy pod uwagę wszystkie przypadki, wydaje się ona nierozwiązywalna, z wyjątkiem makro, a nawet wtedy potrzeba eksperta w dziedzinie makro, aby to potwierdzić.

Z drugiej strony, jeśli cała część jest całkowicie pomalowana, to roztwór z montażem z powłoką oryginału w skali, z odpowiednim materiałem do gęstości, pojawia się w nomenklaturze.

Powłoka reprezentuje grubość farby.

Krótko mówiąc, jeśli chcesz zachować prostotę, jest to możliwe, o ile nie chcesz mieć ciastka i też go zjeść.

Pozdrowienia

Cześć @Zozo

Napisałem, że utwórz powierzchnię zewnętrzną 

Pogrubić tę powierzchnię

Daj mu materiał (farbę)

Sprowadza się to więc do stworzenia koperty z powłoką o określonej grubości

tak użyteczne w nomenklaturze, wydaje mi się, że

@+ ;-)

Cześć GT22

Zapewniam cię, że zrobiłem tak, jak mówisz, ale daje to wynik, który wskazuję.

W przykładzie z SW 2018 zdałem sobie sprawę z różnych przypadków, które wskazałem, z wyjątkiem kadłuba

Może zrobisz to inaczej :-)

Pozdrowienia

peinture_test.sldprt

Bądź ostrożny, jest pod INVENTOR!

Ale metoda powinna być podobna...

w tym samym pliku PIECE musi być możliwe przypisanie ciał różnej materii (a tym samym gęstości).

Funkcja Pogrubienie jest lepsza niż Skala, ponieważ jeśli istnieją kształty wewnętrzne:

- Pogrubienie będzie chodzić

- Skala utworzy pakiety

Po tym czasie nie ma potrzeby przechodzenia przez montaż.

Tworząc CZĘŚĆ w CZĘŚCI (odnośnik zewnętrzny SW, z pewnością musi istnieć jako odpowiednik w INVENTOR)

Potem jest już tylko kolejność funkcji (drzewo chronologiczne)

Nowa CZĘŚĆ "Farba" będzie zawierała oryginalną objętość (ciało), tworzymy pogrubiającą powłokę (bez konieczności przechodzenia przez powierzchnie) bez stapiania się ze sobą, więc mamy 2 bryły.

Następnie dodajemy funkcję "Usuń ciało" i usuwamy treść źródłową.

Następnie kładziemy materiał "Farba", ponieważ zwróć uwagę na gęstość.

Następnie w razie potrzeby nakładamy również kolor.

Dzięki temu można go zobaczyć w zestawieniu komponentów typu ASSEMBLY,

Ale zmusi cię do pracy z "Zewnętrznymi odniesieniami".

"Niech ciemna strona będzie z tobą... "

2 polubienia

Witaj Olivier42

świetne twoje uwagi, przy okazji uczę się rzeczy :-)

Czy mógłbyś wyjaśnić [[ Tworząc CZĘŚĆ w CZĘŚCI (odnośnik zewnętrzny SW, na pewno musi istnieć w odpowiedniku pod INVENTOR)]]

Dziękuję (przepraszam za HS)

Mamy oryginalną CZĘŚĆ "A", z całym jej drzewem konstrukcyjnym (kilka funkcji)...

Tworzymy "Nową pochodną CZĘŚĆ B" , która jest pochodną "A" i odzyskujemy wszystkie obiekty 3D.

W drzewie "B" mamy jego drzewo z pojedynczą funkcją (cząstką pochodną)

http://help.autodesk.com/view/INVNTOR/2017/FRA/?guid=GUID-6AAF0C3B-FE60-43DE-8B19-A0C7A2F93691

Nie znam dobrze programu INVENTOR

EDIT: a następnie w ASM, w którym znajduje się CZĘŚĆ "A", po prostu dodaj CZĘŚĆ "B" i spraw, aby początki pokrywały się między "A" i "B"...

1 polubienie

Ustaw ogólną grubość lakieru na ogólną zmienną, aby uzyskać większą elastyczność w przypadku modyfikacji