Chcę wstawić wytłoczony profil do zespołu i dostosować jego długość bezpośrednio w zespole, używając innych części jako elementu odniesienia lub ograniczającego.
Witam
Nie jestem pewien, czy jest to możliwe, rozwiązaniem byłoby stworzenie części i usunięcie materiału w zespole zgodnie z innymi elementami.
Aby utworzyć wyciągnięcie/dodanie, należy wstawić nową część. W przeciwieństwie do usuwania materiału, które można wykonać bezpośrednio w zespole.
Później można tworzyć woluminy w "kontekście zespołu".
Jeśli jest to nvolume, który nie ma planu (slddrw), możesz umieścić go w "virtual", zostanie on zapisany w twoim zestawie.
Witam
Musisz tylko edytować swoją część w profilu, a następnie szkic, który zarządza profilem w zespole i zawiesić segmenty, punkty na innych częściach zespołu !
W przeciwnym razie innym rozwiązaniem jest użycie rodzin części i utworzenie rodziny dla każdej żądanej długości.
Bo jeśli jest tylko jedna konfiguracja, a ta część jest używana w innym montażu, długość nie będzie dobra!
Więcej informacji o rodzinach części:
http://www.lynkoa.com/search/famille?type[0]=samouczek
W zespole można usuwać materiał, ale nie wyciągać.
Jesteś zmuszony do wstawienia elementu, który korzysta z Twojego profilu.
Tworzysz pomieszczenie za pomocą wyciągniętego profilu.
Umieszczasz go w swoim zespole, aby rozpocząć wytłaczanie we właściwym miejscu.
Edytujesz swoją część w zespole.
Używasz elementu zespołu jako warunku zakończenia Twojego wyciągnięcia (płaszczyzna, powierzchnia, punkt, linia, w zależności od tego, co Ci odpowiada)
Trzeba zobaczyć warunki, ale osobiście nie polecam tego sposobu działania.
Jeśli zespół zostanie przeniesiony, część zostanie automatycznie zaktualizowana, ale skojarzony rysunek nie zostanie zaktualizowany, dopóki nie zostanie przebudowany.
Jeśli dodatkowo Twoja część jest używana w innym montażu, może to spowodować wiele problemów.
Cześć @ C.Poirier
Opublikuj zdjęcie swojego zespołu
Aby dowiedzieć się, jaki typ referencji będzie brany pod uwagę , aby zobaczyć tajniki i wyjścia
Wstawianie nowych części
W przypadku tworzenia płaszczyzn na powierzchniach kontaktowych
i szkic w środku tych ujęć
Musi być możliwe wyciągnięcie po obu stronach tego szkicu do planów, do których istnieją odniesienia
problem, który będziesz miał później
Są to ograniczenia, które zależą od powierzchni podparcia
@+.....................
Witam
Dla swojego profilu użyj (w trybie edycji komponentu):
- lub szkice powiązane z elementami innego komponentu
- lub poprzez wybór, jako warunek zakończenia funkcji wytłaczania, powierzchni lub innego elementu innego komponentu
Pozdrowienia
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem solidworks po kilku latach pracy nad topsolid i szukałem tej funkcji, z której często korzystałem wcześniej. Widzę, że nie istnieje.
Jednak "Pascal", twoja odpowiedź nadal daje mi interesujące rozwiązanie w niektórych przypadkach, nawet jeśli powinno być używane z ostrożnością.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Witam
Dlaczego mówisz, że funkcja nie istnieje, skoro @Pascal dała ci rozwiązanie?
Może potrzebujesz czegoś dodatkowego, na przykład możliwości wypełnienia wartości długości podczas wstawiania profilu i wskazania wymiaru pobranego z zespołu?
Albo inne rzeczy.
Pracowałem 11 lat nad TopSolid V6 (1998->2009) i nie widzę, czego mogłoby brakować w SolidWorks na tym poziomie.
@+
@Coyote:
Nie widzę, czego mogłoby brakować w SolidWorks na tym poziomie.
Myślę, że chciał po prostu stworzyć szkic i wytłoczyć go bezpośrednio do zespołu (coś niemożliwego bezpośrednio pod SW)
@cpoirier:
W swoim zestawie możesz:
Utwórz wstawkę/komponent/nową część (utworzy to komponent wirtualny, który istnieje tylko w tym złożeniu)
Edytujesz ten komponent
tworzysz swój szkic bezpośrednio na elemencie zespołu (lub tworzysz plan, który opiera się na elemencie zespołu wcześniej, uważam go za czystszy)
Szkic jest wyciągany w dół do elementu zespołu.
Komponent dedykowany dla Twojego zespołu będzie ograniczony i zdefiniowany w złożeniu, bez konieczności umieszczania obok niego pliku części.
Ta metoda ma te same wady, co druga.
@Pascal, @cpoirier napisał wstaw w złożeniu....
Poczekajmy więc i zobaczmy, co dokładnie miał na myśli, ponieważ jasne jest, że między SolidWorks a TopSolid V6 jest duża różnica, TopSolid V6 nie ma pojęcia oddzielnego pliku części i złożenia.
@+
W rzeczywistości odpowiedź Pascala jest taka sama jak moja, ale trochę bardziej szczegółowa, to prawda!