Jak rozjaśnić chmurę punktów do pracy w programie Inventor

Witam

Muszę utworzyć zestaw w programie Inventor z chmurą punktów jako odniesieniem do konfliktu.

Niestety nawigacja wcale nie jest płynna.

Kiedy sprawię, że ta słynna chmura punktów stanie się niewidoczna, łatwo przejmuję nawigację, więc problem wynikałby z gęstości.

Czy ktoś ma rozwiązanie?

Z góry dziękuję.

Witam

Najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie "czystego" skanowania.

Rozumiem przez to, że podczas skanowania musisz wiedzieć, jak przygotować to, co skanujesz i zwracać uwagę na dokładność skanowania, aby nie była ona niepotrzebnie wysoka.

Ma to na celu ograniczenie liczby punktów...

Z mojego doświadczenia wynika, że ludzie, którzy skanują, mają tendencję do skanowania bez przygotowania, co skutkuje zbyt dużą liczbą punktów, co bardzo utrudnia przetwarzanie CAD.

Konieczne jest usunięcie, w miarę możliwości, niepotrzebnych punktów, aby odzyskać akceptowalny poziom wydajności

Albo lepiej, wykonaj skanowanie ponownie....

Czy możemy mieć obraz tego wykresu punktowego?

3 polubienia

Dziękuję za tę odpowiedź.

Co nie uspokaja mnie o dodatkowej pracy, którą trzeba będzie wykonać...

Oto fragment tego wykresu punktowego.

extrait_nuage_de_points.jpg

Witam

Yves Boutherand ma niestety rację, w CAD zawsze napotykamy problemy z przygotowaniem i przechwytywaniem skanów.

Biorąc pod uwagę Twój obraz, wydaje mi się, że mógłbyś usunąć (niepowiązane obszary kropek) i oddzielić je, co ułatwi czytanie.

Nie wiem, czy twoje oprogramowanie pozwala ci na wykonanie czyszczenia, ale jest to obowiązek, ponieważ generalnie skany wytwarzają dużo nieprawidłowej powierzchni.

Jeśli masz CATIAV5 opublikowałem darmowy samouczek, który wyjaśnia, jak wykonać sprzątanie.

Miłego dnia

1 polubienie

Ha tak, patrząc na obraz, lepiej rozumiem twoje problemy z wydajnością.

Oczywiście ten rodzaj skanowania jest bezużyteczny, biorąc pod uwagę liczbę wygenerowanych punktów, niezależnie od użytego CAD.

Catia, podobnie jak SolidWorks, nie poradzi sobie lepiej niż Inventor...

Tak więc rzeczywiście ma pan rację, w pańskim przypadku dodatkowa praca do wykonania będzie znacząca. Przykro mi z twojego powodu, ale nie ma zbyt wielu rozwiązań, aby wyczyścić ten skan, poza spędzeniem kilku godzin na usuwaniu tysięcy (milionów) punktów...

1 polubienie

Witam

Yves ma rację, biorąc pod uwagę opublikowany obraz, który a priori jest tylko fragmentem, będziemy musieli go surowo posprzątać!

Najprostszym sposobem jest potraktowanie chmury punktów według "podzbioru" w zależności od tego, co chcesz zrobić, tj. zaimportować chmurę punktów i zachować tylko rury, zrobić to samo ponownie i zachować tylko arkusze, itd itp ...

W każdym razie powodzenia!

@+

2 polubienia

Witam

Oprócz tego, co już zostało powiedziane, myślę, że oprócz chmur punktów istnieje superpozycja modelu 3D lub obrazu, nie wiem, ale hej, aby pracować nad tą chmurą punktów, zgadzam się z @Coyote będziemy musieli pracować z podzbiorami punktów.

Po tym, jak w twoim pytaniu, gdy mówisz o zestawie do stworzenia, powinieneś użyć całej chmury, czy tylko części, której dotyczy zestaw, który ma zostać utworzony? W takim przypadku wystarczy pozostawić widoczną tylko część danej chmury.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Bastien