Witam
Obecnie muszę robić animacje na CATIA COMPOPSER, ale montaż jest ciężki, a oprogramowanie jest wolne, czy ktoś ma rozwiązanie mojego problemu??
Dziękuję!
Kay
Witam
Obecnie muszę robić animacje na CATIA COMPOPSER, ale montaż jest ciężki, a oprogramowanie jest wolne, czy ktoś ma rozwiązanie mojego problemu??
Dziękuję!
Kay
Witam
Kilka możliwych odpowiedzi: albo jest to spowodowane parametrem Composer (wykres), albo plikiem, który ma zbyt wiele komponentów.
Czy to pierwszy raz, kiedy masz do czynienia z tym zjawiskiem?
Jaka jest liczba trójkątów (warsztat/uproszczenie, aby uzyskać liczbę)?
@+
Witam
Zarządzanie ogromnymi zgromadzeniami staje się coraz bardziej złożone. Często trzeba ręcznie usunąć niektóre elementy wewnętrzne, ale jest to żmudne i bardzo czasochłonne.
Istnieją również rozwiązania programowe, takie jak 3D_Evolution SIMPLIFY do automatycznego odciążania części lub zespołów CAD.
http://www.coretechnologie.com/fr/produits/3d-evolution/geometry-simplification.html
Witam i dziękuję za odpowiedzi,
Mam więc w widocznej geometrii co najmniej 10135368 trójkąt, ciągle próbuję otworzyć .. Tak więc ta liczba jest szacunkowa z wersji z mniejszą liczbą części. Mianowicie, że pracuję z plików igs, więc tylko na powierzchni. Co do upraszczacza to spróbuję i powiem jak to wygląda ;) Dziękuję w każdym razie informuję Cię na bieżąco.
Kay
Witam ponownie, niestety na razie nie mogę korzystać z oprogramowania upraszczającego, w końcu będę musiał złożyć wniosek, co prawdopodobnie zajmie trochę czasu. Więc jeśli ktoś ma inne rozwiązanie do zaoferowania w międzyczasie.
Lerci =))
Ponownie
Masz narzędzie upraszczające w COmposer, to jest to, które dałem ci do obliczenia liczby faset.
Nie masz dostępnego CAD, aby przekonwertować swój IGES na rzeczywistą objętość?
Nie odpowiedziałeś na jedno z moich pytań, czy zwykle masz problemy z wydajnością innych plików, ponieważ ustawienie preferencji aplikacji może być rozwiązaniem.
@+
Ponownie
Przepraszam kojot, pominąłem tę część pytania^^
Tak naprawdę nie mam żadnych problemów z innymi częściami, ale po raz pierwszy pracowałem nad dużym złożeniem z tym oprogramowaniem. W przypadku iges solidworks nie może naprawić wszystkich części, ponieważ powierzchnie nie są dobrze ze sobą sklejone, a ja nie mam dostępu do modułu siatki catia, w każdym razie, biorąc pod uwagę liczbę powierzchni, zajmie to dużo czasu.
Przetestowałem dziesiątkowanie, ale bardzo zmienia kształty, na razie połączenie różnych modułów pozwoliło mi zyskać na płynności =), z drugiej strony inne narzędzia upraszczające w ogóle nie są mi znane.
Jeśli chodzi o konfigurację, jeśli jest jakaś sztuczka, która mnie interesuje, nigdy nie wiadomo =)
Dziękuję
Kay
Ponownie
Możesz spróbować zmienić ustawienia, które znajdują się w "Obsługa sprzętu" w preferencjach aplikacji, patrz załączony obrazek.
Jeśli nie masz profesjonalnej karty graficznej 3D, takiej jak QUadro, możesz na przykład wyłączyć otwarty GL, aby uzyskać płynność, ale nieuchronnie stracić jakość grafiki.
@+
Ponownie
Dziękuję za wszystkie te wskazówki, udało mi się mieć trochę więcej płynności, więc teraz nawet najwolniejsze mogę pracować. W każdym razie bardzo dziękuję!!
Umieściłem mój pb rozwiązany!!
Dziękuję!!