Jak automatycznie skojarzyć jedną wartość z drugą w programie Excel

Cze wszystkim

Mam mały problem z Excelem, nie będąc profesjonalistą w tej dziedzinie, wzywam Cię! Postaram się jak najjaśniej wyjaśnić Wam mój problem:

1 - Mam arkusz "American Screw Standard", to jest to, co nazywam "interfejsem", ten arkusz ma na celu, poprzez wybór za pomocą rozwijanego menu, mojej średnicy (ISO) i mojej długości (ISO), które chciałbym przełączyć na amerykański "odpowiednik".

2 - Arkusz "Zasoby" ze wszystkimi danymi "zbiorczo" w tabelach.

Problem: Nie mogę skojarzyć moich dwóch ramek dotyczących standardu "amerykańskiego", aby automatycznie wymyślił właściwe oznaczenie! Próbowałem z funkcjami takimi jak "Vlookup" Nie mogę tego zrobić...  

Wyślę ci plik Excela, jeśli nie będę wystarczająco jasny.

Z góry dziękuję, jeśli masz rozwiązanie!

zz_classeur_norme_porte_outil_vis.xlsx

Witam;

Jeśli chcesz użyć funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO:

Usuwa dwa odnośniki z komórek "Równoważne" (Arkusz standardowy... "

Przekształć swoją tabelę danych i "Tabelę strukturalną", łatwiej będzie nią zarządzać.

W komórce wyszukiwania "amerykański odpowiednik średnicy" pisze: =WYSZUKAJ.PIONOWO(B3; Tabela 1; 3; FAŁSZ)

gdzie B3 = średnica (wartość do wyszukania)

Tabela1 = nowa nazwa tabeli danych (arkusza zasobów)

3= liczba kolumn oddzielających wartość, która ma być wyświetlana , od wartości, której szukasz. (W przypadku funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO: wartość, która ma być wyszukiwana, musi znajdować się w pierwszej kolumnie pola wyszukiwania.

Wartość FAŁSZ na końcu formuły określa, czy program Excel powinien szukać wartości dokładnej, czy bliskiej.

Następnie w komórce "Amerykański odpowiednik długości": formuła będzie wyglądać następująco:

=WYSZUKAJ.PIONOWO(C3; Tabela 1[[Długość ISO]:[Długość amerykańskiej]]; 3; FAŁSZ)

Swoją propozycję załączam w formacie Excel.

Uwaga: w zależności od używanej wersji programu Excel można używać funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO zamiast funkcji WYSZUKAJ.PIONOWO (ta funkcja jest ograniczona pozycją wartości do przeszukania)

Pozdrowienia

copie_de_zz_classeur_norme_porte_outil_visb.xlsx
3 polubienia

Witam

Dziękuję, zrozumiałem, jak działa ta funkcja po spędzeniu na niej sporej ilości czasu^^ Teraz jest to jeszcze jaśniejsze, powinienem był się trochę lepiej zorganizować i myślę, że udałoby mi się to sam!

Miłego dnia i jeszcze raz dziękuję!

1 polubienie