Jak zautomatyzować napełnianie kartridży 2D w SpaceClaim?

Witam

Jeśli dobrze rozumiem, to, czego szukasz  , to możliwość bardzo szybkiego ustawiania właściwości, aby wyświetlić je w tabelce rysunkowej klipu.

Jeśli to prawda, musisz opracować dla niego mały pojazd użytkowy. Jest to możliwe dzięki interfejsom API SpaceClaim.

Znam kogoś, kto pracuje w SpaceClaim, więc zapytam go, czy taki mały program istnieje.

Odezwę się do Ciebie, gdy tylko otrzymam jego odpowiedź.

Dziękuję!

Witam

Tak więc, nasz kontakt w SpaceClaim powiedział nam to:

Bez dodatkowych narzędzi rozwiązaniem jest tworzenie szablonów dokumentów i map bazowych.

Jednak nasz kontakt powiedział nam, że jeden z jego sprzedawców opracował do tego narzędzie, że kontaktuje się z nim, aby dowiedzieć się więcej i sprawdzić, czy możliwe jest udostępnienie go na naszej platformie. W takim przypadku poinformuję Cię o tym.

Pozdrawiam

Yves

Witam

Dziękuję za poszukiwanie kontaktu i rozwiązania. Ze swojej strony przetestowałem i połączyłem wiele wariantów, aby się tam dostać. Standardowo można umieścić w kartuszu adnotacje związane z właściwościami (m.in. osobistymi, ale nie związanymi z fizyką obiektu, takimi jak waga, materiał) i zapisać to jako model rysunkowy.

Gdy rysunek ten jest wykonywany w projekcie składającym się z wielu części, pojawiają się dwa ograniczenia:

1) Adnotacji nie można zmieniać, chyba że za pomocą właściwości lub symbolu osobistego.

2) Podczas tworzenia tabelki rysunkowej dostępne są tylko właściwości projektu (plik obejmujący wszystkie części), a nie właściwości części lub części. Ponadto zasada ta działa tylko w przypadku właściwości zestawu (dla planu ogólnego) lub dla adnotacji projektu, które pozostają podobne na każdym planie.

Propozycja rozwoju:

- Możliwość edytowania niepowiązanych adnotacji na rysunkach

- Wprowadzenie właściwości części (komponentu) do tworzenia adnotacji związanych z właściwościami

- Wprowadzenie właściwości fizycznych komponentów

Dzięki drugiej sugestii możliwe staje się sterowanie wszystkimi wpisami w tabelce rysunkowej za pomocą właściwości. Pierwsza sugestia może być wtedy bezużyteczna.

Znaleziono tymczasowe rozwiązanie (SpaceClaim 2012+):

Twórz symbole (bloki), w tym tabelki rysunkowe, z adnotacjami związanymi z właściwościami osobistymi dla projektu/klienta/..., adnotacjami oznaczonymi jako edytowalne dla informacji specyficznych dla części. Twórz rysunki tylko z ramką formatu i importuj symbol tabelki rysunkowej dla każdego rysunku. W ten sposób można modyfikować informacje w tabelce rysunkowej.

Być może coś przeoczyłem, ale na razie działa najlepiej.

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby zaproponowano mi lepsze rozwiązanie i/lub gdyby te sugestie miały wystarczająco dużo sensu, aby wrócić do dostawcy. Chyba że narzędzie danego sprzedawcy jest dostępne...

Z góry dziękujemy za Twoją opinię.

Pozdrowienia

M.Pineau

Witam

Tak więc mój kontakt w SpaceClaim mówi mi, że rzeczywiście ten problem jest znany i że następna duża wersja SpaceClaim zautomatyzuje napełnianie kartridży i poprawi wykorzystanie właściwości związanych z nutami.

Mówi mi również, że można obejść ten problem za pomocą szablonów dokumentów.

Należy utworzyć szablon dokumentu, który będzie zawierał wszystkie właściwości, w tym łącza w tabelce rysunkowej z właściwościami części planu, dołączyć rysunek do tego szablonu i używać tego szablonu dla każdego nowego projektu.

W tym samym czasie próbuję skontaktować się z duńskim dealerem Spaceclaim, który opracował narzędzie, które rozwiązuje Twój problem.
Opowiem Ci o tym więcej tak szybko, jak tylko będę mógł.

Pozdrawiam
Yves

Witam

Dziękuję za rozwiązanie! Musisz jednak umieścić w szablonie kilka formatów rysunków, ponieważ niekoniecznie znasz ten format z góry. Ale to działa.

Czy znasz datę premiery wersji z 2013 roku?

Pozdrowienia

Mathias

Witam Panowie,

Czy zainteresuje Cię nasze oprogramowanie 3D SpaceClaim SMO Plus, między innymi oprogramowanie do produkcji kotłów z blachy, które pozwala na modelowanie części i ich rozkładanie.

Kontakt: david.skorzewskicao@orange.fr

Modelowanie:   http://youtu.be/a_x2iFeq3s8

Rozkładanie:          http://youtu.be/FsHEjcPinFY

Pozdrowienia

corps_5.jpg