Witam
Dziękuję za poszukiwanie kontaktu i rozwiązania. Ze swojej strony przetestowałem i połączyłem wiele wariantów, aby się tam dostać. Standardowo można umieścić w kartuszu adnotacje związane z właściwościami (m.in. osobistymi, ale nie związanymi z fizyką obiektu, takimi jak waga, materiał) i zapisać to jako model rysunkowy.
Gdy rysunek ten jest wykonywany w projekcie składającym się z wielu części, pojawiają się dwa ograniczenia:
1) Adnotacji nie można zmieniać, chyba że za pomocą właściwości lub symbolu osobistego.
2) Podczas tworzenia tabelki rysunkowej dostępne są tylko właściwości projektu (plik obejmujący wszystkie części), a nie właściwości części lub części. Ponadto zasada ta działa tylko w przypadku właściwości zestawu (dla planu ogólnego) lub dla adnotacji projektu, które pozostają podobne na każdym planie.
Propozycja rozwoju:
- Możliwość edytowania niepowiązanych adnotacji na rysunkach
- Wprowadzenie właściwości części (komponentu) do tworzenia adnotacji związanych z właściwościami
- Wprowadzenie właściwości fizycznych komponentów
Dzięki drugiej sugestii możliwe staje się sterowanie wszystkimi wpisami w tabelce rysunkowej za pomocą właściwości. Pierwsza sugestia może być wtedy bezużyteczna.
Znaleziono tymczasowe rozwiązanie (SpaceClaim 2012+):
Twórz symbole (bloki), w tym tabelki rysunkowe, z adnotacjami związanymi z właściwościami osobistymi dla projektu/klienta/..., adnotacjami oznaczonymi jako edytowalne dla informacji specyficznych dla części. Twórz rysunki tylko z ramką formatu i importuj symbol tabelki rysunkowej dla każdego rysunku. W ten sposób można modyfikować informacje w tabelce rysunkowej.
Być może coś przeoczyłem, ale na razie działa najlepiej.
Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby zaproponowano mi lepsze rozwiązanie i/lub gdyby te sugestie miały wystarczająco dużo sensu, aby wrócić do dostawcy. Chyba że narzędzie danego sprzedawcy jest dostępne...
Z góry dziękujemy za Twoją opinię.
Pozdrowienia
M.Pineau