Jak zautomatyzować zrzut montażowy?

Cze wszystkim

Chcę zautomatyzować opadanie części podczas montażu. Dzisiaj ręcznie robię tak:

- W zespole A opuścić część B (oryginalnie dołączoną) do podzespołu C;

- Napraw C w punkcie początkowym

- Imię C jako B (bonus, kopia $PRP:"numer" i $PRP:"opis")

- Zapisz B jako plik zewnętrzny.

Mam bardzo małe doświadczenie z makrami i po pierwsze chciałbym zadać państwu pytanie o wykonalność.

Aby zrozumieć moje podejście: ogólnym celem jest uzyskanie zespołu zawierającego strukturę (część), która jest zawsze szczegółowa, oraz przywrócenie standardowych elementów mocujących (elementów bibliotecznych). Pracuję nad konstrukcjami stalowymi w dużych zespołach (inżynieria lądowa), a części konstrukcyjne dziedziczę za pomocą funkcji rejestracji nadwozia z części "schematycznej".

Co myślisz?

Dziękuję

M

Witam

W tym celu skonfigurowaliśmy skróty klawiaturowe. Kiedy jesteśmy w części, naciskamy ctrl-a, a następnie integruje się z asm, a kiedy robimy ctrl-w, możemy zaimportować część do ASM.

document_de_touches_de_raccourci_solidworks.. PDF
1 polubienie

Jeśli dobrze rozumiem:

Posiadasz
Sytuacja S1: A.asm, który zawiera B.prt (B wydaje się być utworem stworzonym w A) i C.asm (Czy C istnieje?)

Czy chciałbyś mieć
Sytuacja S2: A.asm, który zawiera C.asm, który z kolei zawiera B.prt (B został zarejestrowany)

Wiedząc, że aby przejść z S1 do S2, musisz zarządzać ograniczeniami

Witam

Ja też nie do końca rozumiałem cel...

Cze wszystkim

i dziękuję za odpowiedzi,

Cobra, dzięki za wskazówkę, ale cały czas chcę pozostać w Zespole A.

Stefbeno, aby dostarczyć Ci więcej informacji:

Sytuacja S1:

Plik A.asm zawiera plik B.prt. Plik B.prt jest pierwotnie naprawiony. A i B są generowane przez polecenie rejestracji ciał z  pomieszczenia A'.prt zawierającego ciało B'. C.asm nie istnieje.

Sytuacja S2:

W pliku A.asm ciąg C.asm zastępuje i zawiera ciąg B.prt. Format C.asm ma taką samą nazwę i właściwości jak plik B.prt, a także jest pierwotnie ustawiony na ciąg A.asm.

Nie ma potrzeby zarządzania wiązaniami, ponieważ części i zespoły są zawsze nieruchome w punkcie początkowym.

Witam

Z funkcją przewidzianą dla tego effera nie jest to odpowiednie?

http://help.solidworks.com/2015/french/SolidWorks/sldworks/t_Inserting_a_New_Subassembly.htm

Zobacz ten samouczek:

https://www.youtube.com/watch?v=a_CV8wgUPW4

Witaj .PL,

Tak, to działa i tak to teraz robię. Jest to zadanie, które wykonuję często i po prostu staram się zmniejszyć liczbę kliknięć. Chciałem wiedzieć, czy istnieje sposób, aby przyspieszyć działanie poprzez automatyzację.

W każdym razie dziękuję za odpowiedzi