W jaki sposób linie szkicu są rzutowane bezpośrednio na zewnątrz pustego półcylindra?

Cze wszystkim

Chciałbym zrobić zamaszysty kontur na szkicu rzutowanym na twarz, ale mój rzut, jak pokazano na załączonych zdjęciach, ma wady na zewnątrz cylindra. Jak to zrobić? czy gdzieś popełniłem błąd?

Z góry dziękuję.

soucis_projection_desquisse_sur_laface_exterieure_du_demi_cylindre.jpg

Dla mnie to twoje promienie zakreślone tutaj na czerwono muszą być styczne do twojej powierzchni (różowej) może. Spróbuj nieco rozszerzyć swój szkic

annotation_2020-03-04_131205.png
2 polubienia

Spróbuj zobaczyć za pomocą szkicu z przodu + funkcja zwinięcia z przodu, co być może pozwoliłoby uniknąć posiadania 2 szkiców.

W przeciwnym razie tak, twoje szkice nie są wystarczająco długie (lub nie są wystarczająco krótkie), w zależności od tego, co próbujesz zrobić.

EDIT: dodawanie obrazu

gauffrage.png
5 polubień

Witam

W przeciwnym razie, aby uzupełnić powyższe dobre uwagi, spróbuj pracować według symetrii. Ponieważ twój kawałek jest pozornie symetryczny, możesz zrobić tylko jedną połowę, a następnie osiągnąć symetrię swojego ciała, na końcu, aby uzyskać ostatni kawałek.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Chciałbym zwrócić uwagę na @jmsavoyat i przykład @FUZ3D wykonane za pomocą jednego szkicu

Funkcja nawijania została stworzona właśnie po to, aby przezwyciężyć ograniczenia  "krzywej rzutowanej".

Dzięki nawijaniu możliwe jest nawet wykonanie rowka, wykonując kilka obrotów, w przeciwieństwie do "krzywej rzutowanej", aby na przykład uzyskać chłodzenie lodem.
Moralność do projektowania to nie zwijanie się ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam wszystkich, bardzo dziękuję za odpowiedzi, które bardzo mi pomogły.

W rzeczywistości przeszedłem do płaskiego miejsca docelowej powierzchni cylindrycznej, następnie stworzyłem na nim szkic, aby pozostać na danej powierzchni, a następnie zastosowałem funkcję nawijania do tego szkicu i wynik jest doskonały.

Małe obrazy

Dziękuję aplus

img_20200309_162400.jpg
1 polubienie