Jak wybrać odpowiedni laptop

Witam

Obecnie zastanawiam się nad zakupem nowego laptopa. Wiedząc, że mam duże szanse na modelowanie 3D (Solidworks lub inne), chciałem wiedzieć, czy można zrekompensować słabą jakość karty graficznej z dużą ilością pamięci RAM dobrym procesorem.

Witam

Otóż nie. Teraz wybór karty graficznej zależy w dużej mierze od tego, jak będziesz miał zastosowanie z Solidworks (dla Catii nie wiem). Mam laptopa ze zintegrowanym chipsetem graficznym (bez karty graficznej), intel core i7 i 16 GB pamięci RAM i nie mam problemu, ale uwaga, nie wykonuję żadnej powierzchni ani części wymagającej dużych obliczeń graficznych i nie potrzebuję szczególnie realistycznego renderowania ...

W przeciwnym razie: i7, minimum 16 GB pamięci RAM plus SSD. Więcej szczegółowych informacji TUTAJ.

Pozdrowienia

3 polubienia

Dziękuję za tę informację. Nie wiem jeszcze, jak często będę korzystał z oprogramowania do modelowania, ale w razie wątpliwości równie dobrze mogę wziąć komputer z dobrą kartą graficzną.

Pozdrowienia

Tak, to na pewno, ale to właśnie zawyży cenę...

Bądź ostrożny, w przypadku karty graficznej lepiej jest wziąć model certyfikowany przez Solidworks (patrz TUTAJ), a w przypadku wersji Gamer komputery nie są specjalnie przystosowane do użytku CAD!!

Na przykład, jeśli szukasz szybko, możesz znaleźć przenośną stację roboczą z 15,6-calowym ekranem FHD (1,920  x 1,080 ) bez obsługi dotykowej, procesorem  Intel ® Core i7-9750H™ 9. generacji , 16 GB pamięci DDR4 SDRAM przy 2,666  MHz, Nvidia Quadro P620 z kartą graficzną 4 GB GDDR5 (karta z certyfikatem Solidworks) i dyskiem twardym SSD o pojemności 512 GB za 1550 € bez VAT.

Pozdrowienia

1 polubienie

Niemożliwe, to tak, jakby chcieć zyskać więcej koni mechanicznych w swoim samochodzie, umieszczając paliwo "premium" zamiast standardowego...
Jak już wspomniano, zależy to od zastosowania.
Ze swojej strony mam 32GB ramu, kartę quadro P4000 i Intel Xeon 3,7ghz

Wystarcza mi to do większości mojej pracy, ale czasami posiadanie 64 GB pamięci RAM może mi pomóc (w szczególności przetwarzanie końcowe skanów 3d)

1 polubienie