Regularnie spotykam się z pytaniami o konstrukcję przepływów.
Na projekcie w trakcie mam dużo kwadratowych profili Alu 15 x15, 20x20 itp. Oczywiście nie wszystkie są tej samej długości. Ale dla każdej długości mam inne odniesienie (jeden ref na długość).
Oczywiście z nomenklaturą wiem, ile mam na referencję. I aby dowiedzieć się, ile mogę zrobić na pasek, proste dzielenie w Excelu z formułą z warunkiem i presto, gotowe.
Ale czytając Cię, mam wrażenie, że jest inna metoda, trochę mniej "galijska"
Czy masz pojęcie o cenie logibarre, ponieważ nie jestem już subskrybentem mycadtools 2019. Zajrzałem na ich stronę, jest tam kilka bardzo interesujących rzeczy dla innego oprogramowania.
ale patrząc na to nadal mam wrażenie, że tym, który jest najbardziej zintegrowany (najbardziej bezpośredni) jest "CuttingOptimisation", ale jak używam tego raz po wszystkich zgonach biskupów, ostatecznie skłaniałbym się ku najtańszej i tej kupionej na jeden strzał.
No cóż, dziękuję wam za bardzo dobrą odpowiedź : ale jesteście ze mną jak krowa, bo teraz mam straszny dylemat. Jak wybrać najlepszą odpowiedź, wiedząc, że nie mogę wybrać swojego pytania jako najlepszej odpowiedzi i ponieważ nie ma też wyboru, aby wyznaczyć najlepsze pytanie ;-) O ile nie mam niewydolności oddechowej z zapierającymi dech w piersiach odpowiedziami.
Istnieje " darmowe " rozwiązanie, ale wymaga ono trochę pracy od informatyka, który zna trochę Javę. Wszystko, co musisz zrobić, to bezpośrednio opracować narzędzie, które Ci się podoba. Załączam screeny z mojego kalkulatora, które zrobiłem u informatyka. Obliczenia są bardzo proste i nie twierdzę, że mam optymalny wynik, ale już teraz jest bardziej wiarygodny i szybszy niż "ręczne " obliczenia.
Możliwość wygenerowania arkusza technologicznego pdf dla Twojego warsztatu
Moja odpowiedź nie dostarcza bezpośrednio rozwiązania, ale chciałem tylko powiedzieć, że jeśli masz dział IT, może to... Należy pamiętać, że aplikacja nie uwzględnia cięć innych niż 90° i nie uwzględnia grubości ostrza tnącego.
Inna alternatywa. Z excelem za grubość cięcia, miłego dnia. Widmo
Jeśli ktoś jest specjalistą od programowania w EXCELU, to w porównaniu do LOGIBARRE brakuje mi tylko zarządzania kątami cięcia, które mogę mieć z BOM-ów SOLIDWORKS. Dziękuję za ewentualną pomoc, w zasadzie ten EXCEL korzysta z makra dostępnego na temat optymalizacji CIĘCIA lub pojęcia NESTINGU.
Nie znałem tego oprogramowania, zamierzam je zainstalować, w przeciwnym razie dziękuję za obrazy, które podejmują operacje realizacji w warsztacie, to wyraźne wsparcie. Miłego dnia.