Jak wyśrodkować początek układu współrzędnych szkicu w środku powierzchni pod kątem 45°

Cześć wszystkim

Mam problem , brodzię od kilku dni, chciałbym wyśrodkować punkt początkowy szkicu w środku powierzchni pod kątem 45° , z góry dziękuję ;-)

Załączam zdjęcie:   

01.jpg

Powinieneś był wykonać szkic wyciągnięcia na swojej  oryginalnej osi

Wytłaczanie w 2 kierunkach 

C prościej potem

Pozwoliłoby to na to, zgodnie z planem, znaleźć się na osi bazowej

Następnie wystarczy utworzyć linie proste i utworzyć x szkiców 

poprzez wybór linii, naciśnięcie sterującego i punkt końcowy

@+

3 polubienia

gt22 Dziękuję za odpowiedź

Oto mój kawałek:

Chciałbym umieścić początek szkicu pośrodku, konieczne jest dla mnie kontynuowanie

Dziękuję ;-)

Od Ciebie zależy, czy utworzysz przekątne, a następnie zwiążesz punkt d

Szkic w środku przekątnych 

@+

3 polubienia

Cześć gt22

Dsl za opóźnienie, którego nie próbowałem zrobić, nie mogę ograniczyć początku szkicu

Nadal jestem w punkcie wyjścia , każde wyjaśnienie będzie bardzo mile widziane

Czy możesz mi wyjaśnić manewr, który należy wykonać, aby ograniczyć początek szkicu w środku płaskiej powierzchni pod kątem 45° ? Dziękuję

Witam

Powinieneś być pewien tego, co nazywasz (pochodzenie szkicu). Dla mnie początek tkwi w sztuce, a nie w skeczu, o którym mówisz.

Mam wrażenie, że proste wyjaśnienie gt22 Wam nie odpowiada.

Pytanie , czy początek początkowy, który znajdował się w środku otworu, jeśli dobrze widzę, zostanie teraz przeniesiony na środek twojej niebieskiej powierzchni pod kątem 45°.

Powiedz nam, dlaczego jest to konieczne i dlaczego nie możesz zrobić dwóch przekątnych, wiedząc, że kiedy zrobisz jedną, to jej punkt środkowy koniecznie daje ci środek, więc co byłoby twoim nowym początkiem.

Pozdrowienia

PS: opublikuj swój hak będzie łatwiej

1 polubienie

Witam

Czy poszedłeś zobaczyć w ustawieniach szkicu? Musisz przejść do narzędzi==>opcje==>Relacje/Magnetyzacje i tam zaznaczyć te same pola co ja, ponieważ u mnie działa to automatycznie. Zobacz PJ, chyba że źle zrozumiałem pytanie...

origine_centre.jpg
1 polubienie

Witam ac kobra 427

Twój model i środek na oryginalnym pokładzie (niebieski punkt), podczas gdy moja powierzchnia i przesunięcie

I możesz zwracać się do mnie po imieniu

Dziękuję

Chcesz wyśrodkować niebieską kropkę? Jestem poniżej 2016 roku, jeśli jesteś w równej lub niższej wersji; Czy możesz udostępnić swój plik, abym mógł rzucić okiem?

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź

W rzeczywistości chcę wyśrodkować początek szkicu (czerwona kropka) na środku powierzchni podświetlonej na niebiesko na obrazie dołączonym w pliku zip z moim plikiem SLDPRT części

Dziękuję za pomoc

merci.zip

Witaj Zoz_mp

Zrobiłem montaż w Photoshopie, więc możesz zobaczyć, co mam na myśli

Dziękuję

montage_photoshop.png

Więc musisz przejść do tool==>narzędzia do szkicowania ==> siatka / wyrównanie początku i tam powinieneś coś zrobić...

2 polubienia

Dobry wieczór

Tak właśnie myślałem, to jest pochodzenie części, którą chcesz przenieść.

Jest to możliwe, ale trzeba to traktować poważnie, ponieważ samo w sobie nie ma to sensu.

Zamiast przepisywać wszystko , sugeruję obejrzenie tego samouczka. Co pozwoli Ci zrobić dokładnie to, na co masz ochotę. Istnieje inna metoda, która jest szybsza, ale nie działa w twoim przypadku, ponieważ nie jesteś na tym samym poziomie.

Spróbuj tego, jeśli nie możesz tego zrobić,  zrobię samouczek ponownie po francusku, ale nawet bez znajomości amerykańskiego zrozumiesz dość łatwo.

Informuj nas na bieżąco  ;-)

2 polubienia

Dobry wieczór ac cobra 427

O ile się nie mylę, modus operandi, który proponujesz, to ten, o którym mówię, że nie działa, choć prostszy: ponieważ nie jesteście na tym samym poziomie.
Twoje rozwiązanie działa tylko wtedy, gdy znajdujesz się na tej samej płaszczyźnie (na przykład na płaszczyźnie przedniej)!

W każdym razie poczekajmy i zobaczmy, który z nich wybierze @Belhassane ale przede wszystkim to, co mu odpowiada.

Pozdrowienia

1 polubienie

Cześć wszystkim

Bardzo dziękuję za odpowiedź, wzrusza mnie, jutro przetestuję oba rozwiązania

Jeszcze raz dziękuję wam obojgu

1 polubienie

Witam wszystkich

Tip-top oba rozwiązania działają dla mnie, proszę o rozwiązanie, a oto dwa :-) szczerze mówiąc, ma dobre życie;-) to ładne solidworks hhhh

Poważnie wahałem się między tymi dwoma rozwiązaniami, ale cóż, trzeba skrócić i wybieram rozwiązanie Zozo-mp

Szanowne pozdrowienia dla: Zozo-mp, ac cobra 427 i całego personelu lynkoa , będę przychodził regularnie, aby pomóc w mojej kolejce

Dziękuję z całego serca

1 polubienie