Jak wyśrodkować część z inną częścią w Solidworks?

Chciałbym mieć możliwość wyśrodkowania kwadratu, który widzisz na zdjęciu za pomocą podpory, która jest przymocowana do masztu (cylinder na zdjęciu) 

capture_support.png

Witam

Kliknij 4 powierzchnie, które są // i użyj ograniczenia slajdu.

raz w jednym kierunku, a potem w drugim.

Niech Moc będzie z wami.

3 polubienia

dziękuję, zobaczę  , czy mogę to zrobić

1 polubienie

pamiętaj, aby kliknąć, przytrzymując Ctrl.

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Nie mogę tego zrobić, wyświetla mi się komunikat: "Wybrane encje są nieprawidłowe" 

Nawet jeśli przytrzymasz Ctrl w ciemności, to nie zadziała

Oto samouczek od naszych przyjaciół @alain ERP

http://www.lynkoa.com/contenu/contrainte-centre-de-profil-2

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Dobry wieczór

Dlaczego po prostu nie użyć ograniczenia, które pokrywa się z płaszczyzną twojej maty z płaszczyzną twojego kwadratu?

Wszystko zależy oczywiście od tego, gdzie umieścisz pochodzenie swoich części.

Jeśli nie masz centralnego planu dla swojego kwadratu, po prostu go utwórz .

Z drugiej strony, jeśli chcesz obrócić wokół osi, po prostu utwórz oś na rurze i wyrównaj płaszczyznę kwadratu do tej osi.

Mam nadzieję, że zrozumiałeś swój problem.

Edycja: Dodawanie obrazów

3 polubienia

Witam

Można również użyć płaszczyzn kwadratu i ścian podpory oraz utworzyć wiązania symetryczne.

contrainte_symetrique.jpg
5 polubień

Dziękuję AC Cobra

Nigdy nie myślałem o użyciu ograniczeń symetrycznych  COOOoooolll  :-)

Nawiasem mówiąc , dla ograniczenia sym na SW2015->SW2018 odwrócili wybór, plan sym, a następnie pozostałe 2 płaszczyzny, podczas gdy wcześniej było odwrotnie.

Powinna być opcja "najlepiej", żeby zrobić odwrotnie: 2 strzały, potem plan sym, ale o tym możemy pomarzyć.

Osobiście trochę trudno mi się do tego przyzwyczaić po 8 latach użytkowania.

Jak cały czas mówimy na SW, nie ma tylko jednego rozwiązania, to od Ciebie zależy, czy skorzystasz z tego, które jest najbliższe Twojemu zastosowaniu / projektowi.

@FUZ3D : Wydaje mi się, że to bardziej tak, jakby od 2016 roku wrócili do początkowej kolejności wyboru tej funkcji. Kiedy przechodziłem od 2009 do 2014 roku, kolejność była następująca: twarze, potem płaszczyzna symetrii, podczas gdy zawsze znałem płaszczyznę symetrii, a następnie twarze (co z mojego punktu widzenia wydaje mi się bardziej logiczne)

Witam

To prawda, że nie zauważyłem ograniczeń "wyśrodkowanych profili", które uważam za całkiem dobre, merci@alain ERP.

Niech Moc będzie z wami.

Dla uproszczenia poprzez porównanie metody @FUZ3D: nie trzeba tworzyć osi, wystarczy wyświetlić osie tymczasowe

1 polubienie

@stefbeno Dzięki za informację, nigdy nie używałem tej sztuczki.

dziękuję za pomoc mi udało mi się :)

Wszystko, co musisz zrobić, to zamknąć post, zatwierdzając najlepszą odpowiedź.