Jak zmienić spawanego mechanika w część blaszaną

Cze wszystkim

Stoję przed dylematem!

Posiadam spawaną ramę mechaniczną, w kącie 40x40x2 czyli 1200mm x 800mm. Patrz załącznik.

Chciałbym przekształcić go w kawałek blachy (lub coś innego), aby mieć jego płaską prasę z 5 nacięciami narożnymi. Lubić:/__\/____\/__\/____\

Aby zintegrować go z moim rysunkiem.

Czy jest to możliwe? Czy istnieje inne proste rozwiązanie, aby osiągnąć ten sam rezultat?

Wiedząc, że muszę odzyskać właściwości kąta 40x40x2 dla mojego stołu przepływowego.

Dziękuję za pomoc.

Mikołaj.

corniere_40x40x2.pdf

Jeśli wykonałeś profil kątowy 40x40x2 przez wyciągnięcie wzdłuż szkicu prostokąta, nie jestem pewien, czy jest to możliwe bez przechodzenia przez funkcje arkusza blachy.

Może powinieneś zrobić tło swojej ramki, szkicując 2 klatki jedna w drugiej, funkcja "złożonego arkusza bazowego", tworząc w ten sposób tło w 3D, a następnie na każdej zewnętrznej krawędzi tła wykonaj zagiętą blachę na krawędziach.

W ten sposób będziesz mieć dostęp do rozłożonego.

Zobacz zrzut ekranu

capture.jpg

Dziękuję za odpowiedź,

To nie do końca to, czego chcę.

Włożyłem kolejny załącznik z mojego starego planu, aby zdać sobie sprawę z tego, co muszę mieć w końcu.

Widok wykonany w modelu szkieletowym (szkicu) w kolorze zielonym w lewym dolnym rogu o długości 3982.

Widok ten jest "rozwinięciem" ramy L mojego podwozia. Do wykonywania cięć  pod kątem 45° i  90°.

W rezultacie możesz "zgiąć" długą długość, aby mieć ramę.

Mam nadzieję, że moje wyjaśnienie jest jasne ;o).

chassis_en_40x40x2.pdf

Witam

Oto jak to zrobić

cadre_en_version_depliable.docx

Cóż, udało mi się coś pomajstrować!

Zrobiłem moją ramę w MS L o wymiarach 40x40x2, aby mieć ją w moim stole przepływowym.

Na tym samym elemencie wykonałem ramę z blachy o tej samej charakterystyce przekroju i kształtu, co moja poprzednia rama.

Robię dwie wewnętrzne konfiguracje pokoju, domyślną konfigurację z moją ramką w MS. I kolejna konfiguracja z moim arkuszem rozłożonym, aby mieć widok w MEP.

Otóż to.

Oto wersja 3D SolidWorks 2016

cadre_en_version_depliable.sldprt

Dziękuję ac cobra, To właśnie zrobiłem , aby mieć mój rozwinięty.

Ale muszę trzymać moje mechanicznie spawane obok niego przez resztę mojego podwozia, ponieważ w końcu nie jest to część blaszana. :o)

Spójrz na menedżera funkcji, wyszarzona część = inna konfiguracja. (blacha stalowa)

niewyeksponowana część to część, którą muszę zachować przez cały proces z EPDM.

cadre.jpg

Dziękujemy za pomoc, można powiedzieć, że problem rozwiązuje się za pomocą piruetu.

Ok, ale nie do końca rozumiem sens ustawiania ramy pod kątem przez przepływ i rozkładania jej na tym samym MEP