Jak wybrać nową orientację do szkicowania w Solidworks

Cze wszystkim

Oto mój problem:

kiedy chcę wykonać szkic, gdy wybieram powierzchnię, orientacja jest automatycznie tworzona zgodnie z układem współrzędnych X/Y. Co zrobić, jeśli chcę wybrać powierzchnię, a następnie wybrać dowolną krawędź, na przykład w celu orientacji innej niż mój X/Y.

W niektórych przypadkach jest to łatwiejsze.

Dziękuję za pomoc.

Cdt

Witam

Albo musisz zmienić orientację za pomocą prawego przycisku myszy, albo wybrać inną twarz i kliknąć "Normalna do" w pasku widoku" (patrz załączony plik).

capture.jpg

W załączeniu obrazek, który pokazuje mój problem. Jeśli kliknę prawym przyciskiem myszy, mogę zmienić orientację twarzy, aby wybrać. Chcę być jak w załączonym pliku.

test.png

Witam

Trzymając wciśnięty Alt lub Shift i naciskając strzałki, możesz zmieniać orientację w krokach co 30 stopni (regulowanych w opcjach systemowych w menu Widok).

Następnie możemy zaktualizować widoki standardowe, aby zachować ten widok:

Kliknij ikonę Aktualizuj widoki standardowe . Spowoduje to zaktualizowanie wszystkich widoków standardowych tak, aby były względne w stosunku do tego widoku".

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_SELECT_NAMED_VIEW.htm?id=81f8004ae4644fdc8f7627264b8c4cd3#Pg0

Lub, jeśli chcesz być mniej więcej z przodu, możesz dostosować widok, klikając twarz kółkiem myszy, aby normalnie obrócić się do tej twarzy.

3 polubienia

Dziękuję Księże Przeorze,

Właśnie przetestowałem. Po połączeniu, ok obracam się i jestem zorientowany tak jak chcę. Problem polega na tym, że jeśli narysuję linię i poproszę o ograniczenie poziome, moja linia zawsze zmienia orientację zgodnie z początkowymi X i Y. 

Czy możemy na przykład utworzyć nowy układ odniesienia zgodnie z moim zamówieniem, a kiedy wybiorę twarz do mojego szkicu, mogę wybrać odniesienie do mojej nowej orientacji?

Z góry dziękuję.

2 polubienia

Zobacz ten link

http://help.solidworks.com/2012/French/solidworks/sldworks/r_reference_triad.htm

Jeśli obrócisz widok za pomocą narzędzia do obracania (zdjęcie 1/2 widoku, twoja próba jest zawsze taka sama, więc jeśli zrobisz pion, będzie tak, jakbyś był przed rolką.

Narzędzie do obracania View (zdjęcie 3) tworzysz obrót kątowy za pomocą letniego

@+ ;-)

Najprostszą orientacją są nadal plany.

Dlatego przed utworzeniem szkicu konieczne jest zbudowanie nowej płaszczyzny przechodzącej przez daną krawędź.

Następnie, aby zmienić orientację, kliknij na mapę, aby utworzyć -> Normalny do i gotowe!  

1 polubienie
W mojej pierwszej wiadomości określiłem za pomocą spacji: A następnie można zaktualizować widoki standardowe, aby zachować ten widok:"Kliknij ikonę Aktualizuj widoki standardowe. Spowoduje to zaktualizowanie wszystkich widoków standardowych tak, aby były względne w stosunku do tego widoku". http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_SELECT_N...
1 polubienie

Aby ustawić część za pomocą polecenia "Normalnie do" w żądanym kierunku, musisz kliknąć normalną powierzchnię, nacisnąć Ctrl i wybrać powierzchnię, którą chcesz umieścić na górze (patrz obrazek).

Aby zachować domyślny widok twarzy , naciśnij spacji, pojawi się okno Orientacja . Wybierz Ściana i wykonaj Aktualizuj widoki standardowe , a widok stanie się widokiem z przodu.

orientation_en_2_clics_4.jpg
1 polubienie
Odpowiedzi są komplementarne W większości przypadków ten z alain.erp z selekcji A w bardziej złożonych przypadkach używam kombinacji, takich jak Lucas Prieur
2 polubienia

Witam

Jestem jak Jose-accessa, często korzystam z planów, tworzę plan, a potem normalnie do tego robię. Ale jeśli chcesz, aby stał się on widokiem standardowym, rozwiązania Lucas prieur i Alain erp również działają bardzo dobrze.

Miłego dnia

Cdt

Eric

1 polubienie