Jak policzyć identyczne części wielobryłowe w różnych złożeniach?

Cze wszystkim

Będąc użytkownikiem Solidworks od około dziesięciu lat (w dziedzinie metaloplastyki/ślusarstwa), jestem teraz pytany o coraz więcej ograniczeń związanych z natężeniem przepływu i montażem w warsztacie z tyłu.

Chciałem wiedzieć, co myślisz o 2 możliwych metodach (zalety / wady) między modelowaniem i montażem MULTIBODY? (Osobiście z biegiem czasu udoskonaliłem swoją metodę multibody, która idzie myślę, że 10 razy szybciej, a ja zarządzam ogólnym montażem całego projektu).

Jeśli chodzi o przepływ i laser, zrobiłem ekstrakty ciała, z planem zbiorczym wskazującym ilość i umieszczonym nazwą odniesienia (adnotacją), a także policzyłem moje kawałki ręcznie i to wszystko.

Martwi mnie to, że jestem pytany, czy możliwe jest umieszczenie znacznika na ciele części i że oprogramowanie znajduje całość tego wspólnego ciała, które zostało utworzone w różnych częściach wieloobiektowych. To znaczy, że mogę mieć na przykład tę samą część lasera (a więc ciało) w kilku różnych częściach (multibody) i tam nie wiedziałbym, jak zrobić automatyczne śledzenie (czy to ilość, oznaczenie, ...)

Czy masz na to jakieś rozwiązania?

Albo musisz powiedzieć sobie, że przechodzisz w tryb części i montażu, dla "standardowych" projektów lub większych projektów, w których wiesz, że będziesz miał dużo wspólnych części.

I zachowaj metodę wielobryłową, dla projektów szytych na miarę...

Do swoich klawiatur, abyście mogli mnie oświecić, proszę!

Witam

Istnieje oprogramowanie uzupełniające do SolidWorks, które pozwala to zrobić. Może te z apartamentu Visiativ Suite.

Być może PDM, który jest bazą danych, musi wiedzieć, jak to zrobić! Ci, którzy to potwierdzą lub zaprzeczą.

Inaczej! Masz bestialską metodę (której Ci nie polecam) zapisujesz wszystkie swoje zestawienia materiałowe w plikach Excel. Łączysz wszystkie pliki Excela, a następnie sortujesz je według numeru części, s/s razem itp.

Jeśli masz Microsoft Xpress, ponieważ jest to baza danych, którą łatwo zasilają pliki Excela, możesz ją odtwarzać w prostszy sposób.

Pozdrowienia

Jakiś czas temu spotkałem się z tym problemem. Znalazłem małą sztuczkę, która jest tym, co to jest:

Części, które znajdują się w wielu obiektach wieloobiektowych, są tworzone w niezależnych częściach. Następnie, w swoich obiektach wieloobiektowych, przechodzicie przez wstawianie części i wkładacie swoją wspólną część. Już zyskujesz numer części w swoich właściwościach spawanych części, ponieważ wydaje mi się, że to biorąc pod uwagę, że jestem z funkcją wstawiania.

Następnie, podczas ogólnego posła do Parlamentu Europejskiego, umieszczasz nomenklaturę wielokorpusową, a odniesienia do wspólnych ciał wyjdą bezpośrednio.

Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno.

2 polubienia

Mały zrzut ekranu, aby być bardziej wyraźnym

capture_1.png

Przede wszystkim bardzo dziękuję za Wasze opinie.

Z tego co widzę, nie ma cudownego rozwiązania... (Znałem już te metody)...

Cóż, będę musiał kopać trochę głębiej...