Cze wszystkim
Będąc użytkownikiem Solidworks od około dziesięciu lat (w dziedzinie metaloplastyki/ślusarstwa), jestem teraz pytany o coraz więcej ograniczeń związanych z natężeniem przepływu i montażem w warsztacie z tyłu.
Chciałem wiedzieć, co myślisz o 2 możliwych metodach (zalety / wady) między modelowaniem i montażem MULTIBODY? (Osobiście z biegiem czasu udoskonaliłem swoją metodę multibody, która idzie myślę, że 10 razy szybciej, a ja zarządzam ogólnym montażem całego projektu).
Jeśli chodzi o przepływ i laser, zrobiłem ekstrakty ciała, z planem zbiorczym wskazującym ilość i umieszczonym nazwą odniesienia (adnotacją), a także policzyłem moje kawałki ręcznie i to wszystko.
Martwi mnie to, że jestem pytany, czy możliwe jest umieszczenie znacznika na ciele części i że oprogramowanie znajduje całość tego wspólnego ciała, które zostało utworzone w różnych częściach wieloobiektowych. To znaczy, że mogę mieć na przykład tę samą część lasera (a więc ciało) w kilku różnych częściach (multibody) i tam nie wiedziałbym, jak zrobić automatyczne śledzenie (czy to ilość, oznaczenie, ...)
Czy masz na to jakieś rozwiązania?
Albo musisz powiedzieć sobie, że przechodzisz w tryb części i montażu, dla "standardowych" projektów lub większych projektów, w których wiesz, że będziesz miał dużo wspólnych części.
I zachowaj metodę wielobryłową, dla projektów szytych na miarę...
Do swoich klawiatur, abyście mogli mnie oświecić, proszę!