Jak skonfigurować funkcję elementu spawanego?

Witam

Jestem w trakcie tworzenia części spawanej mechanicznie w SolidWorks, która zawiera elementy arkusza blachy oraz profil UPN z funkcji "Element spawany mechanicznie".

Ta część będzie musiała mieć dużą liczbę konfiguracji odpowiadających różnym wymiarom i będzie zarządzana przez rodzinę części.

Będę również musiał zarządzać rozmiarem mojej nazwy UPN w tej rodzinie części, ale nie mogę znaleźć sposobu na zdefiniowanie w rodzinie części, który rozmiar profilu powinien być wybrany przez funkcję.

Jeśli ktoś ma rozwiązanie lub formułę do wykorzystania w mojej rodzinie pokoi.

Dziękuję za odpowiedzi

Guillaume

Witam

Upn ma normalnie wymiar lg, jeśli dwukrotnie klikniesz na ekstruzję w 3d, masz wszystkie wymiary, które są wyświetlane i klikniesz na długość, a tam po lewej stronie vius masz wartość podstawową (coś w rodzaju D1@Boss-Extru.1), kopiujesz tę wartość i wklejasz ją do tabeli rodziny pomieszczeń, a następnie wypełniasz pola lub łączysz tę wartość z inną który odpowiada w tabeli rodziny pomieszczeń, gdzie łączysz tę wartość bezpośrednio w 3D, klikając wymiar i umieszczając = pouis wybierasz wymiar, któremu ma odpowiadać.

1 polubienie

Jeśli dobrze zrozumiałem twoją odpowiedź, pozwala mi to zmodyfikować długość mojego UPN w mojej rodzinie części.

Moim problemem nie jest zmiana jego długości, ale jego "rozmiaru". W niektórych konfiguracjach potrzebuję UPN 100, czasami UPN 120, 140, 160.

Wyboru rozmiaru dokonuje się w funkcji Element spawany mechanicznie. A celem jest zmiana wyboru w tej funkcji z mojej rodziny pokojowej.

Aby zmienić profil tworzysz swoją 2. konfigurację, edytujesz swoją funkcję, zmieniasz profil i na dole wybierasz dla tej konfiguracji.

Można również zmodyfikować długość profilu, wybierając opcję dobrze dla tej konfiguracji.

Następnie automatycznie tworzysz rodzinę części z 2 różnymi tożsamościami, a tabela Excela zostanie automatycznie wypełniona wymaganymi informacjami.

Część 1.SLDPRT
1 polubienie

@sbadenis dziękuję za odpowiedź, jest idealny.