Spójrz na załączony obrazek, a będziesz miał jedną z możliwych odpowiedzi za pomocą SW. Innym rozwiązaniem jest obliczenie za pomocą dość prostego wzoru. Jeden z moich znajomych zegarmistrzów często z tego korzysta i wzór podaje również sztywność sprężyny, co pozwala sprawdzić rozwiązanie proponowane z SW, pozwala również sprawdzić, czy przestrzegane są warunki granicy sprężystości ;-)
Zanim stwierdzisz "nie masz rozwoju z pętlami w ten sposób"
Po prostu to przeczytaj 1°) Trzy szkice, których używasz do rysowania sprężyny, znajdują się na szczęście w środku prostokąta, którego używasz do przeciągnięć, co oznacza, że wszystkie liczby odpowiadają neutralnemu włóknu, więc nie ma potrzeby robić tego "" wewnętrzna krawędź i zewnętrzna krawędź, a następnie dzielę przez 2, aby uzyskać neutralne włókno.""
Musisz więc wykonać skomplikowane obliczenia, które są długością trzech szkiców: spirala + szkic 4 + szkic 6, co daje 3,57+1,79+408,54, nie mówi nic o współczynniku K
Bądź ostrożny, ponieważ w przypadku sprężyn należy wziąć pod uwagę inne parametry związane z obróbką cieplną (skurcz lub wydłużenie)
dla Stefbeno, tak, próbowałem, ale odmawia mi funkcji.
dla Zozo, nie wiem, czy dobrze się wytłumaczyłem w swoim sposobie obliczeń, ale w praktyce znajduję to samo, a co do sztywności wynikającej z TTH lub elastyczności materiału nie jest na razie priorytetem, ale to prawda, masz rację.
To, czego bym chciał, to po skończeniu móc rozłożyć kawałek.
Do moich projektów pracuję w 99% w trybie arkuszowym, do którego nie mam problemu z płaskim układem zarówno w szkicowaniu, jak i na rysunku (patrz załączony plik).
Przesyłam Państwu jako załącznik model sprężyny balansowej wraz z modułem blaszanym (w wersji 2018). Jego długość można łatwo poznać już na etapie konstruowania szkicu podstawowego (Szkic6). W końcu można go oczywiście zwinąć/rozłożyć... Pozdrowienia.
Masz to, twoje projekty naprawdę wyglądają jak to, czego szukam, ale nie będąc doświadczonym fanem SW, czy miałbyś okazję zrobić mi samouczek swoich projektów w filmie.
W przypadku ac cobra 427, kiedy otwieram plik, mam 3 błędy na szkicu 3 5 i 7, czy to normalne, a także dlaczego zwoje są cięte pod kątem 180°
Błędy wynikają z faktu, że stworzyłeś plany na wyciągnięciach i jak je usunąłem, ten błąd. Solidworks nie wie, jak rozkładać zwoje, ale półkola, więc przeprojektowałem półkola na twoim zwoju, czyniąc je stycznymi do siebie i szanując twoje średnice. Możesz również przejść bezpośrednio przez standardowy szkic i utworzyć cewkę bezpośrednio z półokręgami.
Nie wpisałem, że przejąłeś mój podstawowy plik (numery są podawane losowo, ponieważ było to tylko dla mnie, żebym zrozumiał).
Mogę zadać głupie pytanie, ale muszę zrozumieć: mówisz, że SW nie wie, jak rozłożyć cewki, więc dlaczego na planie m.blt udaje nam się rozłożyć cały spiralny korpus.
Właśnie spojrzałem na plik, który został opublikowany i jest to rozwiązanie, o którym nie wiedziałem i które moim zdaniem jest prostsze niż to, które zaproponowałem, ponieważ pozwala uniknąć konieczności ponownego sporządzania szkicu.
Możliwe jest prawie automatyczne generowanie sprężyny zgodnie z życzeniem... Zasada w tekście i dokumencie znajduje się w dołączonym zamku błyskawicznym. Należy zauważyć, że sprężyna ma małą anomalię dla części arkusza blachy na poziomie styczności z pętlą zewnętrzną (połączenie kątowe).