Jak przekształcić część symetryczną w arkusz blachy w Solidworks 2013

Kiedy otrzymam tę część, mam objętość, którą chciałbym przekształcić w część arkusza blachy, aby uniknąć jej przeprojektowania w wyniku ryzyka popełnienia błędu?

Z góry dziękuję

SLTS (Mechanizm Kontroli T

Witam

W module blachy znajduje się funkcja "Konwertuj na blachę".

Radzę jednak sprawdzić symetrię po zakończeniu.

Miłego dnia.

Witam

Symetria w zespole jest praktyczna w przypadku całego podzespołu, który chciałby być symetryczny.

W przypadku pojedynczej części najlepiej jest użyć funkcji symetrii w pomieszczeniu.

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Mirror_Part.htm

4 polubienia

Witam

Istnieje kilka możliwości w zależności od tego, co chcesz odzyskać.

W moim przypadku, gdy mam do dyspozycji symetryczny kawałek blachy, jedyne co mnie interesuje to ten rozłożony. Tak więc, gdy w oryginalnej części utworzono rysunek wstawiający rozwinięty, dodawana jest konfiguracja pochodna o nazwie DefaultSM-FLAT-PATTERN.

Stamtąd, w moim symetrycznym artykule, ręcznie tworzę konfigurację pochodną o nazwie DefaultSM-FLAT-PATTERN. W tej konfiguracji przechodzę do funkcji odbicia lustrzanego (która pojawia się jako zaimportowana bryła), klikam prawym przyciskiem myszy "lista odniesień zewnętrznych". W nazwie konfiguracji wybierasz DefectSM-FLAT-PATTERN swojej oryginalnej części i sprawdzasz poprawność. Rozłożone 2 części są teraz połączone.

Dzięki tej metodzie twoje 2 sztuki są ściśle symetryczne, łącznie z parametrami gięcia.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na twoje pytanie...

2 polubienia

Witam

100% zgadza się z @Lucas Prior

@+

4 polubienia

Rzeczywiście, "konwertuj na arkusz blachy" pozwala na konwersję części wykonanej za pomocą funkcji SolidWorks na arkusz blachy (obiekty objętościowe), ale także (czego nie znałem) z powierzchni:

http://help.solidworks.com/2011/french/SolidWorks/sldworks/AllContent/SolidWorks/Core/Sheet_Metal/HIDD_DVE_CONVERT_TO_SM.htm

Nawet jeśli zrobię symetrię części, to i tak otrzymam symetryczną bryłę, którą chciałbym mieć osobny kawałek blachy i wyciąć ogniwa.

Chcesz znaleźć w swoim symetrycznym pomieszczeniu całą strukturę drzewa swojej oryginalnej części, prawda?

Nie chcę tworzyć symetrii oryginalnej części, a następnie tworzyć jej rozwiniętej, ale nie pod rysunkiem, aby wyeksportować ją w formacie DWG.

A więc symetria oryginalnej części przez funkcję Wstawianie/Symetryczna część... następnie po 2 szkołach:

_soit, jak sugeruje Lucas, przekształcając go na blachę w swoim symetrycznym pokoju, ale nagle możesz skończyć z różnymi parametrami między 2 pokojami...

_soit jak wspomniałem powyżej : w swojej oryginalnej części tworzysz "rozwiniętą" konfigurację, następnie w swojej części SYM tworzysz również "rozwiniętą" konfigurację, a w funkcji symetrii klikasz prawym przyciskiem myszy "lista odniesień zewnętrznych". W nazwie konfiguracji wybierasz "rozłożona" i walidujesz. W ten sposób masz swój symetr w stanie złożonym i rozłożonym, ściśle identyczny z oryginalną częścią .

2 polubienia

Dziękuję Benoit.if. Wypróbowuję twoje rozwiązanie

Aby uzyskać więcej informacji, samouczek został opublikowany w Lynkoa:

http://www.lynkoa.com/tutos/cr%C3%A9ation-de-pi%C3%A8ce-sym%C3%A9trique

Ma 9 stron i jest bardzo szczegółowy (nawet jeśli pochodzi z 2008 roku, nadal jest aktualny).

1 polubienie

Witam

Tylko uwaga, jeśli jest to symetria części blaszanej, to rozłożona jest zwykle taka sama, chyba że się mylę...

A jeśli jest to część symetryczna, będzie ona koniecznie podążać za ewolucją części oryginalnej.

Tylko uwaga, jeśli jest to symetria części blaszanej, to rozłożona jest zwykle taka sama, chyba że się mylę...

TAK, chyba że dotyczy to fałd

A jeśli jest to część symetryczna , koniecznie będzie podążać za ewolucją części oryginalnej.

tak, jeśli zachowasz linki

nie, jeśli zerwiesz więzy

@+ ;-)

Podziękowania dla Benoit.lf za odpowiedź.

Cze wszystkim

Ze swojej strony zrobiłbym to o wiele prościej.

Zapisywanie bazowego pliku konstrukcji blachowej pod nową nazwą

W tym nowym pliku  utwórz symetrię bryły arkusza blachy.

Zdejmij korpus z płyty podstawy.

A tutaj mamy dwa pliki po dwa symetryczne arkusze z ich rozłożonymi!

@+

1 polubienie