Muszę podać długość łuku okręgu i poza użyciem narzędzia pomiarowego nie widzę, jak zwymiarować tę długość na planie
longueur_arc.doc
Muszę podać długość łuku okręgu i poza użyciem narzędzia pomiarowego nie widzę, jak zwymiarować tę długość na planie
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Video_Dimensioning_Arc_Length.htm
Witam, po prostu musisz najpierw kliknąć na łuk, a następnie na dwa punkty końcowe.
Ok, dzięki za informacje, teraz przetestowałem to na załączonym przykładzie, ale otrzymuję ocenę uzupełniającą do tej, którą bym chciał. Jak przełączyć się na drugi?
Co wybrałeś?
Środek okręgu lub łuku.
Czy możesz zrobić zrzut ekranu?
Przesuwając myszkę na drugą stronę łuku przed kliknięciem, aby ustawić wymiar (jak na filmie z mojego pierwszego linku).
Lub przez naciśnięcie TAB przed umieszczeniem wymiaru przez kliknięcie.
Witam
Wszystkie udzielone odpowiedzi są poprawne. Z drugiej strony dotyczy to wymiarów łuku okręgu w szkicach. Wydaje mi się jednak, że w Twojej aplikacji chcesz uzyskać wymiar krawędzi. A to nie jest możliwe w SW.
Pozdrowienia
Wybrałem łuk, a następnie 2 punkty i spróbowałem naciskając TAB, ale wynik jest taki sam.
Witam, wartość 741.64 na twoim planie odpowiada długości łuku? Mam wrażenie, że jest to wartość odwrotna (wartość obwodowa - wartość łuku).
Zatem obwód = Pi x Ø lub około 943 mm
943 - 741 = 202, co odpowiada w przybliżeniu Twojemu łukowi
[EDYTUJ | EDYTUJ KOD] Ortografia
Jak mówi @jmsavoyat , jest to możliwe tylko w szkicu, więc dlaczego nie zrobić łuku w szkicu i nie zmierzyć go na rysunku. lub bezpośrednio w 3D
Trochę grzebię w temacie, ale chciałem tylko przynieść trochę informacji na temat ich wymiarowania, miałem ten sam przypadek co valerie.legoff, kiedy oceniałem, miałem wymiar uzupełniający i aby rozwiązać ten problem, byłem zmuszony wstawić punkty szkicu, które mam po stronie i tam wymiar był poprawny.