Jak oceniasz położenie środka tego promienia?

Witam

Mały problem z następującym widokiem:

Jak sprawić, by wymiar 1132 wyglądał na dołączony do środka promienia lub miał równoważny wynik?

1 polubienie

Cześć Stef

Dwa rozwiązania

1°) Tworzysz poziomą linię konstrukcyjną, którą zawieszasz na środku promienia 1124,5

2°) Na pionowej linii środkowej tworzony jest punkt w środku pionowego otworu gwintowanego

3°) tworzy się promień w postaci linii konstrukcyjnej, która łączy się między środkiem pionowego otworu gwintowanego a poziomą linią środkową.

Ostatnim rozwiązaniem jest umieszczenie wymiaru między punktem styczności promienia 1124,5 a linią osi poziomej.

Jeśli nie jest to jasne, podaj  swój kawałek, a ja zrobię to za minutę ;-)    (bo to Ty ;-)  )

3 polubienia

Jestem chętny, dziękuję.

Próbowałem trzymać się krzyża o zmniejszonym wymiarze promienia, ale nie chce... Wydaje mi się, że byłoby to dobre i logiczne.

lynkoa.zip

Cześć @ Stefbeno

i jeśli całkiem głupio

Twoja pionowa linia konstrukcyjna ma bok i końce 1132 mm

z każdym punktem środkowym wiązania końcowego i linią poziomą 

@+

Witaj STEF

Na załączonym obrazku zobaczysz kilka sposobów na uzyskanie oceny R 1130

Dodałem w szkicu 5  (to ten, który jest najwyższy w drzewie tworzenia, więc będzie się najmniej poruszał)

1°) pozioma linia konstrukcyjna znajdująca się 10 mm od górnej części elementu, ale nie daje to pojęcia połączenia z promieniem. (jeśli dobrze zrozumiałem, co chcesz poprowadzić maszynistę.)

2°), który wydaje mi się odpowiadać Pańskim życzeniom.
Utworzyłem łuk od środka, który łączę z poziomą linią konstrukcyjną. Zamieniam ten łuk w linię konstrukcyjną. Po prostu masz łuk obok niego i to wszystko.

Mam nadzieję, że odpowiada to Twojej prośbie.   ;-)

Pozdrowienia

PS Jestem w wersji 2019, jeśli chcesz, wyślę Ci mój plik

024466-_103-base_fixe_part.jpg

Jesteście mili faceci, ale myślę, że coś wam umknęło: część jest skończona, to zrobienie rysunku, z którym się zmagam...

Chciałbym zawiesić mój wymiar 1132 na końcu wymiaru promienia (a przynajmniej, aby wyglądał tak, jakby tak było i że następuje w przypadku modyfikacji).

Witam

Możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy wymiar promienia, następnie "Opcje wyświetlania", a następnie odznaczyć "Zmniejsz". Następnie dokonaj żądanej oceny, a następnie zaznacz opcję wyświetlania "Zmniejsz". Opcjonalnie przesuń etykietę.

Pozdrowienia

cote.png
5 polubień

Witaj stefbeno,

coś w tym stylu? Jestem też poniżej 2017 roku; Będzie pan musiał po prostu wsadzić swój kawałek do fałszywej teczki na biurku i dodać załączonego posła do Parlamentu Europejskiego? FYI, dodałem bardzo mały łuk wewnętrznej krawędzi R1132 części, aby to osiągnąć. 

024466-103-base_fixe.slddrw

Alleluja, jest pokręcone (ale hej, to SW), ale działa.

1 polubienie

A czy jest coś, aby symbol (krzyżyk na końcu linii wymiarowej promienia) znajdował się na osi części?