Witam, czy masz pomysł na wykonanie bloku 3D z niestandardową komorą? ( wiercenie z 2 różnymi średnicami + 2 fazami =
Witam.
Czy masz na myśli fazowanie na średnicy przecięcia i jedno na średnicy przebicia?
Jeśli to prawda z asystentem wiercenia, podczas wykonywania komory na dole drzewa tworzenia znajdują się opcje, po prostu zaznacz "frezowanie górnej strony" i "frezowanie głowicowe".
Dziękuję za odpowiedź. Określam, rysuję sieci sterowane płytką i chcę umieścić schodkową dziurę w bibliotece, aby skrócić czas projektowania. Czy mogę stworzyć blok materiału z tym otworem, który mógłbym umieścić w środku?
Jeśli jest to "prosta" komora, jak opisano w mojej odpowiedzi powyżej, możemy wykonać powtórzenie funkcji sterowanej przez tablicę.
Jeśli komorowanie jest nieco bardziej złożone, możemy stworzyć funkcję biblioteczną, w tym celu realizujesz funkcje niezbędne do uzyskania komory, a następnie wybieramy je wszystkie w drzewie tworzenia, a następnie, plik, zapisany jako, część lib feat (format .sldlfp).
Dziękuję Fthomas za odpowiedzi. Dopóki funkcja nie zostanie zapisana w formacie .sldlfp, wszystko idzie dobrze, z wyjątkiem tego, że gdy chcę ją zaimportować, Solidworks nie widzi pliku. Czy jest gdzieś samouczek, który wyjaśnia to tworzenie krok po kroku?
Moim zdaniem, jeśli funkcja biblioteczna jest tworzona, większość pracy jest wykonana.
Aby uzyskać samouczek, przekierowałbym Cię do pomocy online Solidworks, w szczególności http://help.solidworks.com/2013/french/solidworks/sldworks/t_creating_a_library_feature.htm
Ale myślę, że ten krok jest już wykonany w domu.
FYI, jeśli wszystko zostanie utworzone poprawnie i otworzymy plik .sldlfp w solidworks, powinniśmy zobaczyć małe zielone "L" na funkcjach wchodzących w skład funkcji bibliotecznej.
Gdy masz już plik .sldlft, aby z niego korzystać, po prostu przejdź do Narzędzia, Opcja, Lokalizacja pliku, Biblioteka projektu i podaj ścieżkę do folderu, w którym zapisałeś funkcję biblioteki, aby ta funkcja pojawiła się w prawym okienku w Solidworks.
Aby umieścić go w jednym ze swoich pokoi, po prostu przeciągnij i upuść funkcję z jednej strony.
Jeśli to nie zadziała, być może mógłbyś przekazać mi swój plik .sldlfp, abym mógł zobaczyć, co nie działa?
W przeciwnym razie proponuję obejrzeć BEZPŁATNY samouczek dotyczący funkcji palet, dostępny tutaj na Lynkoa.
Powinien odpowiedzieć na twoje pytania
http://www.lynkoa.com/tutos/cr%C3%A9ation-de-fonctions-de-palettes
Witam
Jeśli blok jest częścią dodatkową lub jest naprawiony a posteriori w całości, smartComponents może być dobrym rozwiązaniem, ponieważ umożliwia importowanie ograniczeń pozycjonowania.
Miłego dnia