Jak stworzyć taki rodzaj usuwania materiału? (patrz zdjęcie)

Witam

Odzyskałem plik STEP z tym usunięciem materiału (na niebiesko). Próbowałem odtworzyć to w Solidworks , usuwając zeskanowany materiał lub wygładzając materiał, ale nie mogę zachować pionowych powierzchni (na niebiesko na drugim obrazie). Ktoś ma rozwiązanie?

Z góry dzięki,

Daniel

Witam

Myślę, że powinniśmy całkowicie usunąć, a następnie wykonać wytłoczenie kwadratu i przerobić go później.

3 polubienia

Przejrzyj 2 tomy, a następnie złóż je w inny sposób

1 główny element z dużym usuwaniem materiału i kwadratowym rozstawem 

to scal może

1 polubienie

Witam 

Nie jestem pewien, czy wyobraziłem sobie pożądany kształt, ale myślę, że zamiatanie według profilu ciała odpowiada Twoim potrzebom .

1 polubienie

Dobry wieczór

Najprostszym sposobem jest udostępnienie kroku. Dzięki temu będziemy mogli pomóc Ci w bardziej konkretny sposób. Jeśli jest poufny, usuń czerwone strefy i wyślij tylko ten obszar, którego dotyczy problem. 

Dziękuję za odpowiedzi. Próbowałem dotrzeć tam tymi metodami, ale nie mogę uzyskać pożądanego rezultatu. Próbowałem dołączyć plik STEP, abyś mógł lepiej zobrazować część, ale wygląda na to, że utknął na poziomie witryny ze względów bezpieczeństwa. Próbuję teraz w formacie stl, aby sprawdzić, czy to działa.

Myślę, że zamiatanie jest właściwą metodą. To, czego nie mogę zrobić, to utrzymać usuwanie materiału w pionie (bez skręcania).

fichier_boite_partielle.stl

Witam

Zgadzam się, że skanowanie jest najbardziej odpowiednią funkcją.
Nie byłem w stanie stworzyć kształtu za pomocą przeciągnięcia z korpusem objętościowym, który symulowałby obróbkę frezu kulowego. Źródłem problemu może być bardzo kręta trajektoria 3D.
Otrzymałem jeszcze wynik i połączenie czterech funkcji:
- dwa wygładzenia z profilami szkicu 2D dla ogólnego kształtu rynny
- Dwa usunięcia z obrotem w celu wykończenia kończyn.
Aby uniknąć skręcania wygładzania, otwórz obszar Opcje elementu, wybierz opcję Określ wektor kierunku z listy rozwijanej Skręcenie profilu i wyznacz pionowy segment szkicu profilu.

Wymiary załączonego modelu (SW 2017) nie mają żadnego związku z Twoim dokumentem stl, który jest trudny w użyciu...

Pozdrowienia.

usuwanie0.sldprt
4 polubienia

Witaj m.blt,

Dziękuję za zaproponowane rozwiązanie, zajmę się nim teraz i myślę, że pozwoli mi to wykonać funkcję tak, jak chcę . Sposób, w jaki stworzyłeś szkic 3D w celu zdefiniowania ścieżki, również bardzo mi pomoże. Miałem problemy z połączeniem linii na poziomie zmian orientacji i Twoje rozwiązanie z liniami konstrukcyjnymi to punkt, w którym utknąłem. Potwierdzam to, gdy tylko zostanie to zrobione na moim 3D.

Pozdrawiam

Daniel

Jest jeden punkt, w którym twój wynik różni się od pliku, który ci wysłałem, a jest to na poziomie promieni. Widzimy, że promień wynosi 0,5 mm, podczas gdy wynik twojego skanowania nie podaje tego promienia. Postaram się wykonać 3 oddzielne skany dla każdego z 3 kierunków i użyć funkcji zaokrąglenia po skanach.

Nic dziwnego...

Połączenie między dwoma segmentami trajektorii jest łukiem okręgu w płaszczyźnie nachylonej w stosunku do górnej powierzchni domostwa.
Podczas wygładzania pionowy segment profilu musi generować kształt zbliżony do łuku elipsy.
Różnica nie jest znacząca, jeśli nachylenie jest niewielkie, jak ma to miejsce po lewej stronie, jest znacznie bardziej zaznaczone po prawej stronie lub kąt jest większy.

Obawiam się, że Twoja metoda 3-skanowa z połączeniami filetowymi będzie trudna do zrealizowania w "zagięciach" na dnie rynny.
Inny pomysł: możesz spróbować zastąpić łuki okręgów trajektorii łukami elipsy, aby poprawić kształty w rogach i spróbować zbliżyć się do promienia 0,5 mm.

Po wypróbowaniu szkice 3D nie pozwalają na rysowanie elips...
Z drugiej strony możliwe są splajny. Podejście to zostało opisane w załączonym dokumencie.

Jedno pytanie: dużo pracy, aby nadać kształt tej rynnie. Czy to naprawdę jest funkcjonalne dla pomieszczenia?

Dobranoc.

enlevement0.docx
usuwanie0.sldprt
1 polubienie

Mmmm, wygląda na to, że tego kształtu w żaden sposób nie można modelować za pomocą wyciągnięcia po ścieżce, ponieważ to ostatnie nie pozwala na modyfikację kształtu oryginalnego szkicu, wygładzanie jest zawsze opcjonalne, . 

capture.png
capture02-1.png

Bardzo dziękuję m.blt i Lynkoa15 za czas, który poświęciliście mojemu problemowi. Uważnie przeczytałem wasze dokumenty, wyjaśnienia i obrazy. 

Myślę, że doszedłem do akceptowalnego wyniku, stosując jeszcze inną, nieco inną metodę. Oto kroki na zdjęciach:

Pierwsze skanowanie:

2. skanowanie:

Wygładzanie w celu połączenia dwóch skanów:

3. Sweep:

Wygładzanie w celu połączenia 2. i 3. przebiegu:

Ostatnie przeciągnięcie (wyjście frezu):

Efekt końcowy:

Jest to trochę pracochłonne, ale wydaje mi się, że działa stosunkowo dobrze. Jeszcze raz dziękuję za pomoc, w dużej mierze zainspirowały mnie Wasze metody.

Pozdrawiam

Daniel