Jak stworzyć losowy Multi-Facet na sw

Cze wszystkim

Jestem nowy na forum. Kilkakrotnie potrzebowałem waszego forum, aby rozwiązać kilka problemów związanych z oprogramowaniem solidworks. i za to wam dziękuję.

Niestety nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu dnia :).

Chciałbym uzyskać wielopłaszczyznowe wykończenie powierzchni na drewnianej ramie. Później wykonam tę ramkę w kolejności numerycznej.

Nie mogę znaleźć rozwiązania, aby zrobić licówki same w sobie, które muszą być losowe.

Okleiny będą musiały mieć różne rozmiary, a także różne nachylenia między nimi. Celem jest stworzenie fasady ramy, która będzie nieco przypominać pasma górskie.

Jeśli masz rozwiązanie, jestem za tym.

Dziękuję i życzę miłego dnia

Witam 

Można nadać relief teksturom w solidworks

Sprawdź poniższy link:

https://www.youtube.com/watch?v=mZ27HQ4Jg_Y

3 polubienia

Śmieję się głośno!!

Prostota korzystania z tej metody. W rzeczywistości to jest dokładnie to, co chciałem zrobić, ale nie wiedziałem o teksturach 3D.

Z drugiej strony nie mam obecnie licencji z 2019 roku. Będę musiał złożyć wniosek do firmy!

Jeszcze raz dziękuję za rozwiązanie i życzę miłego dnia.

1 polubienie

Witaj @kaniarot,

Wskaż odpowiedź, która rozwiązała Twój problem/pytanie, aby pomóc innym użytkownikom, którzy borykają się z tym samym problemem. Będzie to również skutkowało zamknięciem Twojego pytania.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Wrócę do tego tematu, jeśli mogę.

Udało mi się zaobserwować na komputerze kolegi funkcję tekstury 3d w solidworks 2020.

Wstawiliśmy konkretny obraz i wypróbowaliśmy .p2m preinstalowany w oprogramowaniu. Wynik jest bardzo prosty, ale nie nadaje się do mojego użytku.

Jestem prototypistą w warsztacie stolarskim i mam dostęp do 5-osiowej frezarki cyfrowej.

Celem jest zaoferowanie nowych wykończeń powierzchni, które można uzyskać za pomocą sterowania numerycznego.

Plik wyjściowy za pośrednictwem funkcji powierzchni 3d sw może być tylko w formacie .stl, który umożliwia tylko obróbkę powierzchni.

Przypominam więc o sposobie tworzenia powierzchni 3D w losowy sposób.

Może za pomocą innego oprogramowania?

Przesyłam Wam zdjęcie prototypu, który wykonaliśmy i który chcielibyśmy losowo rozmnożyć na różnych powierzchniach.

Z góry dziękuję za pomoc i życzę miłego dnia.

photoproto.jpg