Witam
Mam część, która ma konfigurację 158, a teraz muszę utworzyć 158 posłów, czy jest makro do automatyzacji rzeczy?
Dziękujemy za Twoją opinię.
Witam
Mam część, która ma konfigurację 158, a teraz muszę utworzyć 158 posłów, czy jest makro do automatyzacji rzeczy?
Dziękujemy za Twoją opinię.
Witam
Najprostsza jest funkcja inteligentnego wymiarowania, automatyczne tworzenie planów jest moim zdaniem zgubne. Jeśli część wyjdzie poza rysunek, nie będziesz już miał dostępu do niektórych szczegółów, jeśli w jakiejś konfiguracji masz włączone/wyłączone funkcje, będziesz miał "bezużyteczne" strony.
Jeśli część została dobrze zbudowana za pomocą inteligentnego wymiarowania (obiekty modelu), można szybko sporządzić plany. Tworzenie ich automatycznie wydaje mi się skomplikowane.
Pokój z konfiguracją 158 to trochę za mało? Jeśli masz wymodelowane 158 części, nie ma sensu robić 158 planów? Jeśli zmieniają się tylko wymiary, długość, Ø, szerokość, może wystarczyć odniesienie do tabeli
Pozdrowienia
Zamówienie od klienta złożyliśmy na 158 sztuk, teraz muszę wygrawerować ich numer na każdym z nich. do tego mam oprogramowanie, które przekształca dxf w Gcode. ale chciałem uniknąć tworzenia wszystkich posłów, ponieważ wtedy używam harmonogramu zadań SW i eksportuję wszystkich posłów do DXF. Powiedz mi, jeśli nie mam jasności?
W tym temacie znajdziesz makro d.roger pozwalające na zapisanie rysunku z nazwą konfiguracji, zaoszczędzi Ci to otwierania eksploratora i zmiany nazwy za każdym razem, gdy już zmienisz konfigurację :
https://www.lynkoa.com/forum/mise-en-plan/macro-enregistrer-sous-dun-fichier-slddrw-en-utilisant-le-nom-de-la-configuration
Idąc dalej, zależy to od rysunku, czy chcesz zmienić konfigurację widoku 1 czy 2 lub 3, czy wszystkich widoków... W tej chwili nie mogę ci pomóc nic więcej.
Pozdrowienia
Ok, dziękuję, spróbuję.
Mam tylko jeden pogląd.
Miłego dnia
Witam
Wszystko, co musisz zrobić, to utworzyć MEP A3 zgodnie z rozmiarem swoich części z literami jako wymiarami i wyeksportować plik Excel, modyfikując go tak, aby litery odpowiadały Twoim danym konfiguracyjnym i wkleić go do MEP.
Jeśli nie masz pliku rodziny części, po prostu utwórz rodzinę części, a plik zostanie automatycznie wygenerowany ze wszystkimi informacjami.
Witam
Przejdźmy do 158 ujęć w trybie automatycznym na makro, patrz przykład w załączonym pliku zip.
Wszystko, co musisz zrobić, to rozpakować zip w folderze (na przykład na pulpicie), otworzyć tylko mapę, a następnie uruchomić dołączone makro. Powinno to utworzyć 5 nowych nazwanych planów po nazwie konfiguracji oraz nazwie arkusza i przechowywanych w tym samym folderze.
Plan malowania nie jest może złym pomysłem!!
Pozdrowienia
Witam
Czy istnieje realne zainteresowanie tworzeniem planu według konfiguracji?
Osobiście zrobiłbym plan zasadniczy, z wymiarami A/B/C/D... Odnosząc się do tabeli, a następnie pola tekstowego bez wyświetlanego tekstu, określając jego cechy (czcionka, rozmiar, pogrubienie lub nie itp.), dodałbym kolumnę z tekstem do wygrawerowania/wycięcia w tabeli.
Chmiel 1 plan = 158 sztuk.
Jeśli chodzi o DXF dla kształtu cięcia, istnieją makra, które mogą to łatwo zrobić.
Kolejna rzecz do wyobrażenia: ewolucja indeksów! Męka przy takiej liczbie ujęć.
Ponadto oprogramowanie laserowe w naszej firmie jest w stanie zrobić to automatycznie.
Na naszych planach zaznaczamy XXXXX do zastąpienia przez oraz listę numerów, a oprogramowanie do cięcia jest wyposażone w funkcję, która może zastąpić XXXXX cyframi w całkowicie zautomatyzowany sposób.
Michael DELACOTE proponuje dokładnie to samo, co ja zaproponowałem dwie odpowiedzi wcześniej...
I? Nie zrozumiałem twojego wyjaśnienia w ten sposób, że istnieją dwa razy ta sama procedura, która wychodzi wyjaśniona na różne sposoby, jest raczej uspokajające, prawda? Staram się pomóc, ale jeśli to jest chwała, to chętnie Ci na to pozwolę ;)
Jesteśmy tutaj, aby sobie nawzajem pomagać i to była tylko obserwacja i jasne jest, że to dobry znak, jeśli dwie odpowiedzi dają ten sam wynik, z drugiej strony nie jestem tu dla "chwały", jak mówisz!!