Jak utworzyć krzywą na giętym narożniku blachy?

Witam,  chcę zrobić arkusz typu "skorupa" z zaokrąglonymi rogami, a nie mogę uzyskać rozłożonego najbliższego rzeczywistości. Oto kilka zdjęć objaśniających w PJ. Nawet jeśli nie jest to wykonalne w solidworks, chciałbym zbliżyć się jak najbardziej do rozłożonego elementu, który byłby potrzebny do późniejszego "kotłowania" zaokrąglonych części. Dziękuję za pomoc!

annotation_2020-07-07_080621.png

Próbowałem zrobić skorupę, przerobić ją na blachę, a na rozłożonej dołożyć nóżki, ale jak złożę całość, to rozłożona jest uszkodzona.

Jeśli jednak wrócę do mojego drzewa powyżej "fałdy", mogę zobaczyć moją rozłożoną studnię.

To jest rozłożona część jest winna i mam komunikat w "co jest nie tak?": "ta część zawiera funkcje, których nie można rozłożyć".

annotation_2020-07-07_082236.png

Nie chodzi już o gięcie, ale o tłoczenie, tego typu kąt nie jest możliwy przy użyciu prostej giętarki. Stąd błąd.

Edit: Problemem jest duży promień w rogach. Gięcie = liniowe

3 polubienia

Witam 

Spróbuj wywiercić otwór po prawej stronie nacięć

Osobiście korzystam z powierzchni

za pomocą narzędzia do prostowania 

W zależności od grubości odsunięcia powierzchni 

@+

1 polubienie

@sbadenis rzeczywiście, ale chciałbym jak najbardziej zbliżyć się do "teoretycznego" rozłożonego, choć 4 kątowniki będą formowane ręcznie, a nie przez składanie, a potem spawanie i szlifowanie. Zależało mi na uniknięciu robienia składanej kasety z dodatkiem 4 "ćwiartek kul" na spawane narożniki. Zależało mi na tym, aby móc wyciągnąć materiał z rogów z mojego rozłożonego, stąd moje pytanie.

Witam

Czy mógłbyś udostępnić swój plik, abyśmy mogli Ci jak najlepiej pomóc.

Oto w PJ część teoretyczna, którą chcę uzyskać po uformowaniu narożników i spawaniu, szlifowaniu.

lynkoa.sldprt powiedział:

Witam

Właśnie zrobiłem test dla twojej części, który "dziwnie" zadziałał...

Oto kroki:

. Tworzenie płaskiej konstrukcji blachowej

. Wakacje w 4 kątach

. Zagięcia 4 najdłuższych krawędzi (w jednej funkcji)

. Zagięcie od każdej krawędzi zaokrąglenia do wierzchołka (4 oddzielne funkcje dla każdego zaokrąglenia)

W załączeniu zrzut ekranu

test.jpg