Jak stworzyć prowadnicę liniową

Witam

Chciałbym narysować zestaw "schneeberger RNG4 200" 

Zasada jest następująca: są dwie szyny, które przesuwają się po sobie, a między tymi dwiema szynami znajduje się klatka kulkowa.
Rysunki są już dostępne na stronie producenta, ale nie są dynamiczne.

Zasada działania koszyka rolkowego (mogą to być kulki, ale w tym przypadku są to rolki) polega na tym, że muszą toczyć się po szynie i nie ocierać się.

Średnica rolek w moim przypadku to 4,5mm
Jak połączyć trzy części (2 szyny, które otaczają klatkę), aby klatka poruszała się na odpowiednią odległość, gdy jedna z szyn porusza się względem drugiej. Myślałem, że zrobię to w montażu i ograniczeniach. Może masz inną propozycję?

Dziękuję

capture.png

Witam

Umieszczę zaawansowane wiązanie zbieżności z limitem odległości między dwiema szynami.

1 polubienie

Witaj Philippe,

To jest to, co myślałem, że zrobię, ale muszę zrobić symulacje położenia szyn i klatki w stosunku do nich, aby zobaczyć, jak klatka zachowuje się w zależności od ruchu szyny. Więc niestety nie mogę korzystać z tych zaawansowanych limitów

Idealnie byłoby użyć tego limitu między klatką a szyną podstawy i użyć ograniczenia "proporcjonalne przemieszczenie", takiego jak "jeśli translacja 100 mm, to przemieszczenie 100/3,14 mm", ale nie jestem pewien, czy jest to możliwe?

Witam

Ograniczenia przesuwu między powierzchniami?

1 polubienie

Witaj Gérald,

Odkrywam to ograniczenie i myślę, że może to być właściwość "procentowa", która może mnie zainteresować, ale nie mogę znaleźć wielu informacji, cóż, pomoc SW nie jest zbyt dobrze zapewniona

Witam

Naprężenia mechaniczne typu zębatkowego muszą być w stanie działać: patrz tutaj.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witaj D.Roger,

Rzeczywiście, jeśli szczegółowo zamodeluję koszyk (a więc koszyk z tworzywa sztucznego lub  stali + rolki) i ograniczę całość, powinienem być w stanie sobie poradzić. Spróbuję tego

Dziękuję za pomoc

Znając stosunek, można utworzyć równanie, aby połączyć parametry 2 wiązań (np. odsunięcia ruchomej szyny i klatki względem końca stałej szyny)

1 polubienie

Witaj Stefbeno,

Wydaje mi się, że jest to rozsądne i doskonale dostosowane, ale obecnie wykracza poza moje kompetencje. Zobaczę, aby znaleźć pomoc online. Zastrzegam sobie tę opcję, jeśli ograniczenie zębatki i zębnika mnie nie satysfakcjonuje