Jak utworzyć pojedynczy BOM za pomocą wielu podzespołów?

Mam 3 mieszanki składające się z 5 części każda.

1. => Pozycja 10, 11, 12, 13 i 14
  2. => Pozycja 100,101,102,103 i 104
  3. => Pozycja 200,201,202,203 i 204

Jak zrobić nomenklaturę tego wszystkiego (zachowując linki do numerów artykułów)?

Jeśli zrobię montaż, w którym to wszystko umieszczę, to niemożliwe jest, aby artykuł 10 był potem 100, a potem 200

Jeśli zrobię 3 nomenklatury z początkowym zestawem numerów artykułów (100 i 200), nie mogę ich zebrać. Zawsze trzyma dla mnie linię nazw kolumn

Wydaje mi się, że jedynym rozwiązaniem jest stworzenie kompletnego zestawu swoich zespołów

Robisz więc montaż swoich 3 zespołów z wirtualnymi częściami, które ukryjesz

i tam będziesz mieć swoje numery artykułów w przyrostach, jeśli chcesz

@+ ;-))

1 polubienie

Muszę umieścić 3x96 sztuk w wirtualnej ?????

Ouch...

A co z zestawem nadrzędnym, który zawiera te trzy zestawy i korzysta z opcji podwyższania poziomu?

Zobacz pomoc:

http://help.solidworks.com/2010/french/SolidWorks/sldworks/AllContent/SolidWorks/Core/Configuration/HIDD_NEW_ADD_CONFIG.htm

"Promuj

Rozdziela podzespół z zestawieniem komponentów i wyświetla jego komponenty potomne, nawet jeśli typ zestawienia komponentów chce, aby były one wyświetlane normalnie. Na przykład zestawienie komponentów tylko pierwszego poziomu zazwyczaj zawiera podzespół, ale nie jego komponenty podrzędne. W przypadku wybrania opcji Podwyższ poziom komponenty potomne są wyświetlane, ale nie podzespół."

3 polubienia

Nie znałem tej funkcji. Ćwiczyć!

Z drugiej strony nie rozwiąże to problemu mojego przesunięcia numerów artykułów, które chcę zrobić.

I klikając dwukrotnie na każdy numer artykułu, aby zastąpić go tym, który Cię interesuje? (Na przykład klikasz dwukrotnie na 6 i zmieniasz jej nazwę na 200)

Zgadzam się, że to trochę sztuczka, że w przypadku kontynuacji to nie jest gégé. Ale hej, działa całkiem nieźle^^

1 polubienie

Tak, jest to rozwiązanie rozważane. Ale chciałem wiedzieć, czy jest coś lepszego, czy nie.

Więc myślę, że zrobię to w ten sposób. Dziękuję

2 polubienia

W rzeczywistości, jeśli utworzymy nomenklaturę podzespołu, przenumerujemy go na "Początkowy zestaw numerów artykułów (na 100 i 200)" i wyświetlimy nomenklaturę w górnym zestawie z opcją promowania (patrz poprzednia wiadomość), to nie zadziała? SolidWorks automatycznie przenumerowany?

W przeciwnym razie widzę, że masz wsparcie dla Axemble, więc narzędzia myCADtools, więc są 2 narzędzia, które mogą to zrobić przy niewielkiej konfiguracji:

SmartBOM (filmy instruktażowe i szkoleniowe):

http://www.lynkoa.com/store/mycadfr/mycadtools/manuels/manuel-smartbom.html

http://www.lynkoa.com/store/mycadfr/formations/mycadtools/utilitaires-smartbom.html

Integracja (filmy instruktażowe i szkoleniowe):

http://www.lynkoa.com/store/mycadfr/mycadtools/manuels/manuel-integration.html

http://www.lynkoa.com/store/mycadfr/formations/mycadtools/utilitaires-integration.html

1 polubienie

W przeciwnym razie inny pomysł.

We właściwościach pokoi (plik, właściwość) tworzysz pokój o określonej nazwie. Powiedzmy "Nr przedmiotu". Stamtąd możesz umieścić konkretną liczbę dla każdego elementu (1,2,150 itd.)

Następnie na swoim rysunku tworzysz swoją nomenklaturę. Kliknij go prawym przyciskiem myszy, Wstaw kolumnę (w prawo lub w lewo, to zależy od Ciebie).

Pojawi się opcja, pozostawi "właściwość niestandardową" w typie kolumny i wybierze "Nr elementu" z drugiej listy.

I oto jesteś, twoje monety pojawiają się z pożądaną liczbą. Wszystko, co musisz zrobić, to usunąć kolumnę numeryczną podaną domyślnie przez solidworks (i zrobić sobie konkretny model, jeśli planujesz ponownie użyć tego typu nomenklatury)

prop_perso.jpg
4 polubienia
Kilka problemów z metodą coin37coin:

Powiedział, że zmiana numeracji artykułów 1 na 1 w nomenklaturze zajmuje zbyt dużo czasu, gdy wszystko jest na jednej stronie, a ty proponujesz utworzenie niestandardowej właściwości dla każdego z 300 artykułów, nie jestem pewien, czy jest to szybsze.

O ile mi wiadomo, ta właściwość nie pozwoli na lokalizację na rysunku.

Witam

Używam techniki coin37coin.

Tworzę własność osobistą "rep." dla moich części, których używam do zestawień materiałów.

Zaletą jest to, że mogę odzyskać tę właściwość również w moich szczegółowych planach oraz w identyfikacji części na rysunku całości!

1 polubienie

Tak, to właśnie chciałem powiedzieć.

Mam wrażenie (ale to tylko przeczucie), że @thewarner chce się ponownie wykorzystać numerację z innych planów. 

Więc zgadzam się z tobą @.PL, to żmudne dla jednego planu. Ale jeśli używasz swoich części na kilku ... Przynajmniej nie musisz się już o to martwić.

To powiedziawszy, dla bańki. Robi to dość naturalnie, jeśli najpierw wstawiłeś swoją nomenklaturę i umieściłeś swój collone po lewej stronie (nawet jeśli domyślny nadal tam jest).

A jeśli to konieczne, możesz również przejść do właściwości swojej bańki. W tekście bąbelkowym, zamiast pytać o numer artykułu, wybierasz "właściwości niestandardowe" i odpowiadającą im nazwę w drugiej wstawce.

Cóż, to tylko jedna z wielu technik

1 polubienie
Tak, to prawda, że teraz możesz użyć właściwości niestandardowej dla bąbelków, zapomniałem.
1 polubienie

Nie martw się. Przynajmniej gdyby @thewarner mógł zadać to pytanie, ma odpowiedź taką^^

1 polubienie
W przeciwnym razie makro?