Jak utworzyć kulę z punktów na powierzchni?

Witam

Chciałbym obrobić część, mam "złożoną" powierzchnię, celem nie jest bycie w 100% rzeczywistą powierzchnią, ale zbliżenie się do niej. Pomysł polegałby na narysowaniu kuli (kulki truskawkowej), która najlepiej pasowałaby do tej powierzchni. Wiem, że mogę tworzyć krzywe na tej powierzchni za pomocą narzędzia szkic/krzywe twarzy, tworzy ono "siatkę" powierzchni w szkicowaniu 3D, po czym następuje procentowe korekty w celu dopracowania siatki. Ale jak wykonać najlepsze podanie piłki (promień i pozycja przez 3 lub 4 wybrane punkty)?

Dziękuję i mam nadzieję, że wyraziłem się jasno ;)

Jeśli weźmiesz oprogramowanie CAM, w zależności od przecinarki do piłek, da ci ono nieobrobione części.

W ten sposób zbliżysz się do pożądanej powierzchni, zmieniając średnicę tego frezu.

1- Jeśli masz "wybrane" punkty, możesz stworzyć szkic 3d, zrobić okrąg według jego obwodu (biorąc swoje 3 punkty).

2- Za pomocą swoich punktów tworzysz płaszczyznę przechodzącą przez te punkty, a następnie wykonujesz szkic okręgu stycznego do siatki powierzchni.

3- Tworzysz kulisty kawałek i używasz go swoją powierzchnią za pomocą ruchu (grawitacji). Twoja kula ustawi się w zagłębieniu twojej powierzchni. I zmieniasz średnicę swojej kuli, aby uzyskać to, czego chcesz.

2 polubienia