Chciałbym utworzyć niestandardową listę części spawanych, ale nie mogę znaleźć sposobu, jak to zrobić. Mam długość, która jest wyświetlana, ale chciałbym również wagę profili.
Wiem, że możemy to zrobić z każdym nowym planem ręcznie i linia po linii, ale będę chciał to zautomatyzować, czy możesz mi pomóc?
Po prostu kliknij prawym przyciskiem myszy listę, a następnie dodaj kolumnę wagi, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy tabelę i zapisz (zwykle 4. rząd od dołu). Następnym razem, gdy wybierzesz ten, który utworzyłeś, i pozwolisz odejść
Dobra robota, myślę, że aktualizacja mojej wiedzy była konieczna.
Cały mój problem nie został rozwiązany.
Czy możliwa jest edycja tabeli (lub listy) w innym miejscu niż w Solidworks? Czy możemy dodawać kolumny z formułą, jak w tabeli Excela? Jeśli tak, to w jaki sposób
Wydaje mi się, że nie ma możliwości edycji tabeli poza SolidWorks , a co do kolumn, które są dodawane automatycznie, to nie sądzę. Musisz utworzyć wszystkie te, których potrzebujesz, i zapisać tabelę.
@Gaylord Zamknij pytanie, zaznaczając odpowiedź, która rozwiązała Twój problem. Ma to wpływ na pomoc innym użytkownikom , którzy mogą być w tej samej sytuacji.
Zasadą forum jest również zadawanie jednego pytania na raz. Jeśli masz inne pytanie (nawet na ten sam temat), utwórz nowe pytanie.
W "standardowym" użyciu Solidworks wydaje mi się również, że nie jest możliwa edycja tabeli poza Solidworks , chyba że poprzez zapisanie jej w formacie csv lub xls, ale nie ma możliwości ponownego zaimportowania jej do SW.
Jednak w zależności od Twojej ostatecznej potrzeby i poziomu wiedzy, za pomocą makra możliwe jest pobranie wartości z tej tabeli, wykonanie obliczeń z tymi wartościami, a następnie dodanie wyniku tych obliczeń w nowej kolumnie. Należy pamiętać, że wartości w tej nowej kolumnie nie będą obliczane automatycznie podczas aktualizowania tej tabeli.
Witam, aby zawsze mieć tę samą nomenklaturę z tymi samymi kolumnami, wystarczy przygotować swoją nomenklaturę tak, jak chcesz, profil, długość, wagę,... A następnie zapisz go, klikając prawym przyciskiem myszy, a następnie zapisz jako. Albo nadpisujesz domyślny plik, albo zapisujesz go w swoim imieniu!
Bądź ostrożny, w swoich opcjach wybierz ścieżkę, na której umieścisz swoją nomenklaturę. Ja, osobiście wszystkie moje dane konfiguracyjne i biblioteki katalog firmy Solidworks.
Możesz także tworzyć nomenklaturę i niestandardowe tabele dla wszystkich w ten sam sposób.
Ostatnia rzecz, wszystkie profile, których używasz, muszą mieć takie same właściwości jak Twoja nomenklatura. Pozwala to uniknąć ciągłej zmiany szablonu.