Jak utworzyć niestandardową tabelę "Lista części spawanych"?

Chciałbym utworzyć niestandardową listę części spawanych, ale nie mogę znaleźć sposobu, jak to zrobić. Mam długość, która jest wyświetlana, ale chciałbym również wagę profili.

Wiem, że możemy to zrobić z każdym nowym planem ręcznie i linia po linii, ale będę chciał to zautomatyzować, czy możesz mi pomóc?

Dziękuję

Witam,

Po prostu kliknij prawym przyciskiem myszy listę, a następnie dodaj kolumnę wagi, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy tabelę i zapisz (zwykle 4. rząd od dołu). Następnym razem, gdy wybierzesz ten, który utworzyłeś, i pozwolisz odejść

4 polubienia

Dobra robota, myślę, że aktualizacja mojej wiedzy była konieczna.

Cały mój problem nie został rozwiązany.

Czy możliwa jest edycja tabeli (lub listy) w innym miejscu niż w Solidworks? Czy możemy dodawać kolumny z formułą, jak w tabeli Excela? Jeśli tak, to w jaki sposób

Wydaje mi się, że nie ma możliwości edycji tabeli poza   SolidWorks , a co do kolumn, które są dodawane automatycznie, to nie sądzę. Musisz utworzyć wszystkie te, których potrzebujesz, i zapisać tabelę.

1 polubienie

Witam

@Gaylord Zamknij pytanie, zaznaczając odpowiedź, która rozwiązała Twój problem. Ma to wpływ na pomoc innym użytkownikom , którzy mogą być w tej samej sytuacji.

Zasadą forum jest również zadawanie jednego pytania na raz. Jeśli masz inne pytanie (nawet na ten sam temat), utwórz nowe pytanie.

Powodzenia na tym forum

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

W "standardowym" użyciu Solidworks wydaje mi się również, że nie jest możliwa edycja tabeli poza Solidworks , chyba że poprzez zapisanie jej w formacie csv lub xls, ale nie ma możliwości ponownego zaimportowania jej do SW.

Jednak w zależności od Twojej ostatecznej potrzeby i poziomu wiedzy, za pomocą makra możliwe jest pobranie wartości z tej tabeli, wykonanie obliczeń z tymi wartościami, a następnie dodanie wyniku tych obliczeń w nowej kolumnie. Należy pamiętać, że wartości w tej nowej kolumnie nie będą obliczane automatycznie podczas aktualizowania tej tabeli.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam, aby zawsze mieć tę samą nomenklaturę z tymi samymi kolumnami, wystarczy przygotować swoją nomenklaturę tak, jak chcesz, profil, długość, wagę,... A następnie zapisz go, klikając prawym przyciskiem myszy, a następnie zapisz jako. Albo nadpisujesz domyślny plik, albo zapisujesz go w swoim imieniu!

Bądź ostrożny, w swoich opcjach wybierz ścieżkę, na której umieścisz swoją nomenklaturę. Ja, osobiście wszystkie moje dane konfiguracyjne i biblioteki katalog firmy Solidworks.

Możesz także tworzyć nomenklaturę i niestandardowe tabele dla wszystkich w ten sam sposób.

Ostatnia rzecz, wszystkie profile, których używasz, muszą mieć takie same właściwości jak Twoja nomenklatura. Pozwala to uniknąć ciągłej zmiany szablonu.

Pozdrowienia

1 polubienie