Będąc nowicjuszem w solidworks, nie rozumiałem wszystkiego.
Przekształciłem mój kaptur w 4 funkcje "zamiany na blachę", zaznaczając zachowanie korpusów, a to dało mi 4 arkusze. Ale teraz krawędzie każdego arkusza przecinają się i nie mogę umieścić między nimi żadnego luzu do montażu i spawania między nimi
W rzeczywistości musisz zacząć od kształtu objętości (skorupy) i użyć funkcji "Cięcie", aby oddzielić i uzyskać 4 arkusze, które można rozłożyć. W tej funkcji wybierasz krawędzie i dla każdej z nich możesz zdefiniować skurcz (narożniki) dla spoin, klikając małe żółte strzałki.
Dlaczego nie zacząć najpierw od pełnej objętości (więc usuwamy powłokę) i nie przekształcić jej w blachę.
Definiujemy górną powierzchnię jako stałą powierzchnię i wybieramy krawędzie (możemy dostosować zakładkę...)
Następnie wystarczy usunąć materiał, aby usunąć górną powierzchnię (i oczywiście zachowujemy wszystkie korpusy). Może być konieczne przedłużenie arkuszy w celu dostosowania wymiarów.
Ze swojej strony postąpiłbym tak...
PS: Zrobiłem to bardzo szybko... Wymaga to dodatkowych korekt :)
Rzeczywiście, nie poszedłem na całość! Też mam błąd.
Wypróbowałem więc rozwiązanie @Benoit.LF i przeprowadziłem usuwanie materiału poprzez skanowanie w celu usunięcia nacięć. Następnie skorzystałem z funkcji "Insert Folds" dla każdej blachy (nie da się tego zrobić wszystkiego na raz).
Zamieszczam obraz wynikowego menedżera operacji, jak również części w formacie SW2014).
Rozwiązanie zaproponowane przez @D40 wydaje mi się być bardzo dobre i łatwe do wdrożenia.