Jak wyciąć muszlę?

Witam

Oto okap kominowy, chciałbym zrobić nacięcie na krawędziach, aby uzyskać 4 arkusze metalu do produkcji, ale solidworks, albo mówi mi:

geometria regionu jest zbyt złożona,

Albo robi mi trochę dziwne cięcia

Czy ktoś ma rozwiązanie

Dziękuję za pomoc 

hotte.sldprt powiedział:

Witam

Niemal barbarzyńskim rozwiązaniem byłoby wykonanie 4 konfiguracji, z usunięciem materiału z trzech arkuszy, które nie są przydatne!

W tym celu można przekonwertować elementy:

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/c_Convert_Entities.htm

Do arkuszy, które nie są potrzebne do funkcji usuwania materiału.

1 polubienie

Biorąc pod uwagę geometrię, usunąłbym materiał poprzez skanowanie (Insertion/Material Removal/Scan).

Potrzebne będą 4 , z których 2 będą używać szkicu 3D jako trajektorii. Możesz skorzystać z konwersji szkiców oferowanej przez @Lucas.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź,

Będąc nowicjuszem w solidworks, nie rozumiałem wszystkiego.

Przekształciłem mój kaptur w 4 funkcje "zamiany na blachę", zaznaczając zachowanie korpusów, a to dało mi 4 arkusze. Ale teraz krawędzie każdego arkusza przecinają się i nie mogę umieścić między nimi żadnego luzu do montażu i spawania między nimi

hotte.sldprt powiedział:

Witam

W rzeczywistości musisz zacząć od kształtu objętości (skorupy) i użyć funkcji "Cięcie", aby oddzielić i uzyskać 4 arkusze, które można rozłożyć. W tej funkcji wybierasz krawędzie i dla każdej z nich możesz zdefiniować skurcz (narożniki) dla spoin, klikając małe żółte strzałki.

Pozdrowienia

decoupe.png

witaj JMsavoyat,

Wypróbowałem twoje rozwiązanie, ale wydaje się, że nie działa.

Dziękuję

@jmsavoyat, udaje Ci się przejść całą drogę z tą funkcją i uzyskać 4 ciała? Podobnie jak @syltab otrzymuję komunikat o błędzie (na SW13)!

1 polubienie

Witam

Dlaczego nie zacząć najpierw od pełnej objętości (więc usuwamy powłokę) i nie przekształcić jej w blachę.

Definiujemy górną powierzchnię jako stałą powierzchnię i wybieramy krawędzie (możemy dostosować zakładkę...)

Następnie wystarczy usunąć materiał, aby usunąć górną powierzchnię (i oczywiście zachowujemy wszystkie korpusy). Może być konieczne przedłużenie arkuszy w celu dostosowania wymiarów. 

Ze swojej strony postąpiłbym tak...  

PS: Zrobiłem to bardzo szybko... Wymaga to dodatkowych korekt :) 

hotte.sldprt powiedział:
3 polubienia

Witam

Rzeczywiście, nie poszedłem na całość! Też mam błąd.

Wypróbowałem więc rozwiązanie @Benoit.LF i przeprowadziłem usuwanie materiału poprzez skanowanie w celu usunięcia nacięć. Następnie skorzystałem z funkcji "Insert Folds" dla każdej blachy (nie da się tego zrobić wszystkiego na raz).

Zamieszczam obraz wynikowego menedżera operacji, jak również części w formacie SW2014).

Rozwiązanie zaproponowane przez @D40 wydaje mi się być bardzo dobre i łatwe do wdrożenia.

Pozdrowienia

decoupe.zip
1 polubienie

Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i przydatne informacje