Skąd wiemy, które elementy powinniśmy zawrzeć w szkielecie? To znaczy, aby zdefiniować tych, którzy są ważni i muszą być obecni, oraz tych, którzy nie są.
Dziękuję PL za Twoją (nawet Twoją) odpowiedź.
Rzeczywiście, nie jesteśmy pewni ostatecznego projektu naszego "modelu".
Okej, więc jeśli o czymś zapomnę (lub będę musiał usunąć), mogę to zrobić łatwo bez większych problemów.
Dziękuję za pomoc
tak pod Catia
Nic nie jest utrwalone w kamieniu
Jeśli chcesz się zmienić, wszystko jest możliwe
Jedynym problemem jest to, aby robić rzeczy dobrze w dobrej kolejności
Przede wszystkim dobrze nazwij wszystko
@+ ;-))
@+1 Gt22
Rzeczywiście, opanowanie szkieletu oznacza opanowanie linków nadrzędny/podrzędny projektu.
Zazwyczaj szkielet jest odzwierciedleniem intencji CDC i projektanta (projektantów) dotyczących modyfikacji.
Kiedy idziesz naprzód w miarę upływu czasu (bez granicy CDC lub gdy nie wiesz jeszcze, jak zweryfikować orientacje), lepiej jest ustrukturyzować swój szkielet, niekoniecznie próbując zarządzać wszystkim.
Tworzymy referencje, które wszczepiają komponenty (ja zazwyczaj tworzę przewodniki)
Tworzymy referencje, które są ważne, takie jak płaszczyzny reprezentujące kontakty między częściami, osie (osie obrotu, prowadzenie itp.).
Od strony projektowej możemy naszkicować krzywe, a nawet dostarczyć powierzchnię (szkic), która zostanie zastąpiona przez rzeczywisty projekt.
Kluczem ułatwiającym wymianę odniesień stosowaną przez CATIA jest "Publikacja".
Na przykład tworzę powierzchnię w moim Surface_sol_01 szkieletu .
Potem publikuję tę powierzchnię pod nazwą (Surface_Design).
W kontekście montażu kopiuję z linkiem (Surface_Design). W mojej docelowej części (kadłub).
W przypadku zmiany projektu wystarczy przekierować publikację (Surface_Design) na nowe piętro (Surface_sol_nn)
Automatycznie zaktualizowana geometria we wszystkich częściach, do których się odwołuje (kopiuj/wklej/z linkiem z (Surface_Design))