Jak zdefiniować, jakie elementy mają znaleźć się w szkielecie?

Cze wszystkim

Po moim poprzednim poście, w którym wyjaśniono mój projekt ( http://www.lynkoa.com/forum/3d/faire-une-conception-squelette-catia ), poradził mi, abym podzielił moje różne pytania, które tutaj zadaję.

A oto moje trzecie pytanie:

Skąd wiemy, które elementy powinniśmy zawrzeć w szkielecie? To znaczy, aby zdefiniować tych, którzy są ważni i muszą być obecni, oraz tych, którzy nie są.

Na przykład na chwilę obecną zdefiniowałem, że formularze, które bardzo się zmienią, będą  następujące:

Skrzydła, (Wiemy, że chcemy skrzydeł romboedrycznych)

Dryf (nie znamy jego kształtu ani liczby)

Usterzenie, (Nie znamy jego kształtu ani numeru)

Silniki (plus nadal nie wiemy, gdzie będą zlokalizowane)

Śmigła, (nie znamy ilości łopat i ich wymiarów)

Kształt kadłuba (nie wiemy, czy będzie cylindryczny, prostokątny itp.)

Podwozie, (nie wiemy czy je założymy, czy tylko metalowe pręty typu helikopter).

Z góry dziękuję za odpowiedź i za poświęcony czas.

Pozdrowienia

Ju"

Jak wspomniałem wcześniej, zmiany nie są moim zdaniem bardzo trudne, więc kwestię tego, co uwzględnić, a czego nie, można zepchnąć na dalszy plan. Ale mimo to uważam, że uwzględnienie jak największej liczby rzeczy wydaje się oczywiste.
1 polubienie

Dziękuję PL za Twoją (nawet Twoją) odpowiedź.

Rzeczywiście, nie jesteśmy pewni ostatecznego projektu naszego "modelu".

Okej, więc jeśli o czymś zapomnę (lub będę musiał usunąć), mogę to zrobić łatwo bez większych problemów.

Dziękuję za pomoc

tak pod Catia

Nic nie jest utrwalone w kamieniu

Jeśli chcesz się zmienić, wszystko jest możliwe

Jedynym problemem jest to, aby robić rzeczy dobrze w dobrej kolejności 

Przede wszystkim dobrze nazwij wszystko

@+ ;-))

1 polubienie

@+1 Gt22

Rzeczywiście, opanowanie szkieletu oznacza opanowanie linków nadrzędny/podrzędny projektu.

Zazwyczaj szkielet jest odzwierciedleniem intencji CDC i projektanta (projektantów) dotyczących modyfikacji.

Kiedy idziesz naprzód w miarę upływu czasu (bez granicy CDC lub gdy nie wiesz jeszcze, jak zweryfikować orientacje), lepiej jest ustrukturyzować swój szkielet, niekoniecznie próbując zarządzać wszystkim.

Tworzymy referencje, które wszczepiają komponenty (ja zazwyczaj tworzę przewodniki)

Tworzymy referencje, które są ważne, takie jak płaszczyzny reprezentujące kontakty między częściami, osie (osie obrotu, prowadzenie itp.).

Od strony projektowej możemy naszkicować krzywe, a nawet dostarczyć powierzchnię (szkic), która zostanie zastąpiona przez rzeczywisty projekt.

Kluczem ułatwiającym wymianę odniesień stosowaną przez CATIA jest "Publikacja".

Na przykład tworzę powierzchnię w moim Surface_sol_01 szkieletu  .

Potem publikuję tę powierzchnię pod nazwą (Surface_Design).

W kontekście montażu kopiuję z linkiem (Surface_Design). W mojej docelowej części (kadłub). 

W przypadku zmiany projektu wystarczy przekierować publikację (Surface_Design) na nowe piętro (Surface_sol_nn)

Automatycznie zaktualizowana geometria we wszystkich częściach, do których się odwołuje (kopiuj/wklej/z linkiem z (Surface_Design)) 

2 polubienia