Jak ustawić liczbę punktów w szkicu w stosunku do długości

Witam, posiadam płytkę,  na której długość i szerokość są konfigurowalne, w zasadzie ma 4 otwory.

Chciałbym zwiększyć liczbę otworów w zależności od jego długości i szerokości. Na przykład: od 0 do 300 mm, 2 otwory; od 300 do 600; 3 otwory, od 600 do 900, 4 otwory.... itd..

A w montażu chciałbym, aby powiązane i podpory automatycznie rozpoczynały się od powtórzenia napędzanego szkicem.

Próbowałem na różne sposoby, ale bez rezultatu, chciałem użyć funkcji "TRUNCATE" znajdującej się w Excelu, ale w SW to nie działa... Celem było wzięcie "zwymiarowanej" linii jako odniesienia, odjęcie 100 mm (na przykład) i podzielenie przez 300 (w mm, aby uzyskać liczbę otworów...) oraz kontrolowanie szkicu, który automatycznie generuje liczbę punktów... które zostaną wykorzystane do próby; ktoś ma jakiś pomysł?

plaque.png

Witam

To całkiem proste, tworzysz parametr za pomocą formuły
...

Najprościej, załączam Ci plik, unika się w nim bardzo długich wystąpień.
Musisz tylko zmienić wartości we właściwościach.

Jerome

repetition_trou.sldprt
2 polubienia

witam, dziękuję za odpowiedź, z drugiej strony nie można otworzyć załącznika...

Znowu zrobiłem test, oto co udaje mi się zrobić...

Z drugiej strony nie robi automatycznej aktualizacji (musisz zaktualizować, aby zobaczyć modyfikacje..) i powyżej 300 mm długości wywala się, w końcu winna jest funkcja powtarzania... Jakiś trop proszę?

panel2.sldprt

Dobry wieczór yannick.scher

Oto formuła, której użyłbym w twoim przypadku

"odległość od środka" = ( "D1@Esquisse1" - "D1@Esquisse2" - "D1@Esquisse2" ) / ( "D2@Esquisse2" - 1 )

D1@Esquisse1 = długość całkowita

D1@Esquisse2 = położenie otworu względem krawędzi  (odjęte dwukrotnie dla tego samego położenia 1. i ostatniego otworu względem dwóch krawędzi)

D2@Esquisse2 = powtórzenie liczby -1, aby uzyskać odległość od środka

Łączę wartość odstępu  (entraxe@Esquisse2 ze zmiennym odstępem)

Następnie w razie potrzeby zmieniaj  liczbę powtórzeń i długość . Zaktualizowane przez Ctrl+B

W załączeniu znajduje się plik Solidworks

Czy to jest to, czego szukałeś do zrobienia?

CDLT powiedział:

percage_equation.sldprt
2 polubienia

Oto zaktualizowany plik z rodziną części do tworzenia sterowania i konfiguracji.

Dobranoc

percage_equation.sldprt
1 polubienie

Dziękuję za ten feedback, może to być lead, ale chciałbym też obliczyć ilość powtórzeń w sposób automatyczny...

z drugiej strony mam problem z pobraniem plików, po ich kliknięciu przeglądarka otwiera nową stronę z całym zapisanym w niej plikiem..; Nie da się go "pobrać", ktoś ma rozwiązanie?

Aby zmienić liczbę powtórzeń w zależności od wartości całkowitej długości:

Powtórzenie Nb = int ( " D1@Esquisse1" / 400 ) + 1 z D1@Esquisse1 = długość całkowita  i 400 żądany krok maksymalny

int zaokrągla wartość do najbliższej liczby całkowitej.

1 polubienie

Aby pobrać załącznik, spróbuj "Kliknij go prawym przyciskiem myszy / zapisz link jako"

Aby pobrać załącznik, spróbuj "Kliknij go prawym przyciskiem myszy / zapisz link jako"

2 polubienia

Witam

Przepraszam, ale bardzo pracowity tydzień...
@yannick udało Ci się użyć opublikowanego przeze mnie pliku? Zapomniałem wspomnieć, że byłem na SW 2019.
Sztuczka polegająca na tym, że odległość od środka oblicza się sama. jest przejście przez szkic z kilkoma liniami.
W wymiarze aktualizujesz formuły, a następnie ponownie używasz jego wymiarów do definiowania powtórzeń i odległości powtórzeń.

Z : "Nb_Repet"= int("długość"/300)+1
odległość od środka =( "Długość" - 30 ) / ( "Nb_Repet@Esquisse4" - 1 )
Oczywiście musisz powiązać swoje wymiary długości z parametrem customize

Zmieniasz ustawienia i rozpoczynasz odbudowę. I to wszystko.

Jerome

1 polubienie

Dziękuję za wyjaśnienia!

Przeszedłem przez Chrome, aby móc pobrać załączone pliki.

Umieściłem w PJ co mogę zrobić, znowu małe pytanie, chciałbym automatycznie usunąć ostatnie 3 funkcje moich części zgodnie z szerokością (jeśli jest mniejsza niż 350, bez wiercenia na szerokości ..) tak samo w moim zespole. Jakiś pomysł?

panneau_4.sldprt

A teraz zamek błyskawiczny z kompletnym montażem z częściami

panneau_4.7z