Ponieważ oba są plikami graficznymi w dwóch różnych formatach, potwierdzam, że możesz przejść bezpośrednio z pliku .ply do sldprt
Uwaga: po przekonwertowaniu na SLDPRT obiekt objętości nie jest pusty, w przeciwnym razie musiałbyś przejść przez powierzchnię, a następnie pogrubić każdy trójkąt
Ale prośba była taka, żeby móc zmierzyć kąty wzoru ;-) ;-)
Cześć, nie ma problemu z pomiarem kąta! , nie mogę znaleźć sposobu na rozwijanie trójkątów.
Otwieram plik w powierzchni, aby uzyskać pustą bryłę. a potem bogue.je jestem kiepski na powierzchni!
Pomysł polegałby na wyodrębnieniu 2 lub 3 trójkątów z zapisania go w pliku i rozwinięciu części, powtórzeniu operacji na całym gorylu, a zwłaszcza dodaniu punktów orientacyjnych do montażu.
Dla podobnego tematu, to ten: https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/low-polygone-projet-conseil-avis?page=1
Ze swojej strony postępowałbym w następujący sposób:
Wstaw część do zespołu, a następnie wstaw część (na miejsce) na każdej żądanej powierzchni, odzyskaj szkic (wybierz ścianę, a następnie przekształć ją), a następnie nadaj jej grubość za pomocą arkusza blachy.
Długa praca, ale najprostsza (moim zdaniem), aby móc później opracować każdą blachę.
Myślałem, że odpowiedziałem na pytanie ((oprogramowanie pepaku, które dobrze wykonuje pracę, ale nie podaje kątów gięcia.
czy jest to wykonalne z SW))
Potem mówisz ((nie ma problemu z pomiarem kąta!, nie mogę znaleźć, jak rozwinąć trójkąty.))
W każdym razie chęć posiadania prasy jest złudzeniem, ponieważ jeśli przyjrzysz się uważnie, ponieważ masz kąty we wszystkich kierunkach, najpierw będziesz miał wiele problemów z uzyskaniem prawidłowych kątów na połączeniach , ponieważ nie ma równoległych fałd, co oznacza, że nawet jeśli pracujesz w paskach, lub grupa pięciu lub sześciu trójkątów, okucia i spawy będą sportowe. Wszystko to jest tym trudniejsze, jeśli składanie odbywa się ręcznie, a spawy na długich krawędziach też nie są mille-feuille (lub nie są ciastem według własnego uznania).
Powodzenia i opublikuj zdjęcia, gdy to się skończy ;-)
I jeszcze jedna propozycja, oparta na gorylu importowanym na powierzchni... W 4 krokach: - "Rozkładany" wybór fasetek, aby wygenerować za pomocą makra jak najwięcej trójkątnych płaskich powierzchni w natywnym formacie SolidWorks - faza szycia w celu zgrupowania tych powierzchni w jedną - funkcja pogrubiania powodująca powstanie obiektu objętościowego typu Sheet Metal - Na koniec spłaszczenie powierzchni zewnętrznej, z odtworzeniem krawędzi, zgodnie z propozycją @franck.ceroux.
Zaletą jest posiadanie powierzchni i objętości tej grupy fornirów w formacie SolidWorks. Na tej podstawie można podjąć próbę wygenerowania części arkusza blachy, nawet jeśli problemem są zbieżne zagięcia w narożnikach. Będziemy musieli się rozejrzeć. Wiedząc, że na tym gorylu jest około 400 do 500 faset, faza projektowania zapowiada się długo. Jeśli chodzi o produkcję, to będzie to kolejny Everest...
Witam, właśnie zobaczyłem, że polecenie blachy " konwertuj na blachę " działa, jeśli wybierzesz pojedynczy trójkąt, a następnie dwie krawędzie gięcia (wynik nie jest świetny pod względem nacięć, ale hej).
Z drugiej strony często nie możesz wybrać trzeciego przystanku, a jeśli już tam dotrzesz, rozłożony jest źle ?? (błąd lub ograniczenie ??).
Pytanie, dlaczego miałbyś chcieć zapisać w innym pliku ?
Nie znam się na solidworks 2D, ale musimy być w stanie narysować bryłę lub część spawaną ?
To świetnie! Dziękuję M.bit za film, który pozwolił mi wykonać ten model.
Postępowałem zgodnie z twoim samouczkiem, ale nie robię żadnej grubości, aby uzyskać idealną geometrię, w przeciwnym razie krawędzie trójkątów nie są wyrównane.
Z drugiej strony jest to tytaniczna praca...........
To jeszcze nie koniec...............
Bardzo dziękuję całemu zespołowi. Jestem bardzo szczęśliwa.