Jak rozwinąć model stl jako wzór

Witam, chciałbym zrobić metalową rzeźbę zaczynając od pliku low poly stl, aby była jak origami.

Wypróbowałem oprogramowanie Pepaku, które dobrze radzi sobie z zadaniem, ale nie podaje kątów składania.

Czy jest to wykonalne z oprogramowaniem? Czy ktoś kiedykolwiek to robił?

Dziękuję

gorilla_low_poly.stl
1 polubienie

Witam

Chyba już widziałem ten projekt na forum! Ale nie mam pojęcia, kto do tego podszedł!!!!

W załączeniu zrzut ekranu o  podobnym temacie.

capture.jpg

Witam

Musisz tylko zachować ostrożność podczas otwierania pliku

Pozdrowienia

PS: Nie testowałem tego, ale powinieneś być w stanie użyć pliku .poly bezpośrednio bez przechodzenia przez STL

convertion_stl_vs_part__-_2022-01-31_19_08_44-window.jpg
gorille_en_stl__2022-01-31_19_04_42-window.jpg
2 polubienia

Ponieważ oba są plikami graficznymi w dwóch różnych formatach, potwierdzam, że możesz przejść bezpośrednio z pliku .ply do sldprt

Uwaga: po przekonwertowaniu na SLDPRT obiekt objętości nie jest pusty, w przeciwnym razie musiałbyś przejść przez powierzchnię, a następnie pogrubić każdy trójkąt

Ale prośba była taka, żeby móc zmierzyć kąty wzoru  ;-) ;-) 

Pozdrowienia

1 polubienie

Cześć, nie ma problemu z pomiarem kąta! , nie mogę znaleźć sposobu na rozwijanie trójkątów.

Otwieram plik w powierzchni, aby uzyskać pustą bryłę. a potem bogue.je jestem kiepski na powierzchni!

Pomysł polegałby na wyodrębnieniu 2 lub 3 trójkątów z zapisania go w pliku i rozwinięciu części, powtórzeniu operacji na całym gorylu, a zwłaszcza dodaniu punktów orientacyjnych do montażu.

@+

Witam

Dla podobnego tematu, to ten: https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/low-polygone-projet-conseil-avis?page=1

Ze swojej strony postępowałbym w następujący sposób:

Wstaw część do zespołu, a następnie wstaw część (na miejsce) na każdej żądanej powierzchni, odzyskaj szkic (wybierz ścianę, a następnie przekształć ją), a następnie nadaj jej grubość za pomocą arkusza blachy.

Długa praca, ale najprostsza (moim zdaniem), aby móc później opracować każdą blachę.

2 polubienia

Witam

Gloopsssss to nie jest   jasne!!!

Myślałem, że odpowiedziałem na pytanie ((oprogramowanie pepaku, które dobrze wykonuje pracę, ale nie podaje kątów gięcia.

czy jest to wykonalne z SW))

Potem mówisz  ((nie ma problemu z pomiarem kąta!, nie mogę znaleźć, jak rozwinąć trójkąty.))

W każdym razie chęć posiadania prasy jest złudzeniem, ponieważ jeśli przyjrzysz się uważnie, ponieważ masz kąty we wszystkich kierunkach, najpierw będziesz miał wiele problemów z uzyskaniem prawidłowych kątów na połączeniach , ponieważ nie ma równoległych fałd, co oznacza, że nawet jeśli pracujesz w paskach, lub grupa pięciu lub sześciu trójkątów, okucia i spawy będą  sportowe. Wszystko to jest tym trudniejsze, jeśli składanie odbywa się ręcznie, a spawy na długich krawędziach też nie są mille-feuille (lub nie są ciastem według własnego uznania).

Powodzenia i opublikuj zdjęcia, gdy to się skończy ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Czuję się bardziej komfortowo z CATIA  , ale czy płaskie zamówienie nie załatwi sprawy ?

mettre_a_plat.png
2 polubienia

Witam

ZOZO; Przypomnijmy.

Pepakura bardzo dobrze go rozkłada i dodaje oznaczenia, ale nie da się poznać kąta fałd.

więc chciałem zrobić wszystko z SW, znalezienie kątów jest ok, ale nie rozwija się tak łatwo, a szczególnie szybko jak pepakura

powinny być połączone ;)

Franck; Tak, polubiłem cię, ale nie mogę zapisać rozwijającej się piosenki w innym pliku

Cóż, nie jest wygrana 

Trzymaj się mocno....................

Dobry wieczór

I jeszcze jedna propozycja, oparta na gorylu importowanym na powierzchni... W 4 krokach:
- "Rozkładany" wybór fasetek, aby wygenerować za pomocą makra jak najwięcej trójkątnych płaskich powierzchni w natywnym formacie SolidWorks
- faza szycia w celu zgrupowania tych powierzchni w jedną
- funkcja pogrubiania powodująca powstanie obiektu objętościowego typu Sheet Metal
- Na koniec spłaszczenie powierzchni zewnętrznej, z odtworzeniem krawędzi, zgodnie z propozycją @franck.ceroux.

Zaletą jest posiadanie powierzchni i objętości tej grupy fornirów w formacie SolidWorks.
Na tej podstawie można podjąć próbę wygenerowania części arkusza blachy, nawet jeśli problemem są zbieżne zagięcia w narożnikach. Będziemy musieli się rozejrzeć.
Wiedząc, że na tym gorylu jest około 400 do 500 faset, faza projektowania zapowiada się długo.
Jeśli chodzi o produkcję, to będzie to kolejny Everest...

Szablon (v2019), makra i załączniki wideo.

Pozdrowienia

gorilla_low_poly2.sldprt
gorille.mp4
goryl.swp powiedział:
3 polubienia

Witam, świetnie, jesteś zbyt silny.

Dziękuję za film, jest super wyraźny.

cóż, muszę spróbować

Dziękuję

Witam, właśnie zobaczyłem, że polecenie blachy " konwertuj na blachę " działa, jeśli wybierzesz pojedynczy trójkąt, a następnie dwie krawędzie gięcia (wynik nie jest świetny pod względem nacięć, ale hej).

Z drugiej strony często nie możesz wybrać trzeciego przystanku, a jeśli już tam dotrzesz, rozłożony jest źle ??  (błąd lub ograniczenie ??).

Pytanie, dlaczego miałbyś chcieć zapisać w innym pliku ?

Nie znam się na solidworks 2D, ale musimy być w stanie narysować bryłę lub część spawaną ?

Chcę zapisać rozłożoną część w pliku, aby wysłać ją do lasera

To świetnie! Dziękuję M.bit za film, który pozwolił mi wykonać ten model.

Postępowałem zgodnie z twoim samouczkiem, ale nie robię żadnej grubości, aby uzyskać idealną geometrię, w przeciwnym razie krawędzie trójkątów nie są wyrównane.

Z drugiej strony jest to tytaniczna praca...........

To jeszcze nie koniec...............

Bardzo dziękuję całemu zespołowi. Jestem bardzo szczęśliwa.