Jak narysować skręcony płaskownik

Witam wszystkich, na prośbę klienta chłopaki z warsztatu wykonali płaski skręcony pręt. Problem polega na tym, że muszę go narysować, aby zintegrować go z edycją, ale nie widzę, jak to przedstawić. Próbuję blachy lub bryły, ale nie mogę uzyskać pożądanego rezultatu. Czy ktoś ma rozwiązanie.

części pionowe w widoku z przodu muszą być podobne do rep 1Bis, z drugiej strony górne ogniwo musi być mniej więcej takie jak rep 1B

rep1b_et_rep_1bis.sldasm

Witam

Zajrzyj do funkcji blachy lub warstw śrubowych; Istnieje możliwość leczenia rogów i tam musisz zobaczyć z różnymi opcjami, czy możesz znaleźć to, czego szukasz. Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie...

Witam

Przepraszam, nie widzę twojego zestawu (jestem w wersji SW2016).

Czy funkcja Twist może załatwić sprawę?

Witam @ Itec49 i @tous

Twój plik jest bezużyteczny, ponieważ nie dołączyłeś części.

Z Twojego zespołu

1. Musisz zrobić PLIK
  2. Skład na wynos lub do spakowania i na wynos od 2017 roku
  3. Wybierz plik ZIP
  4.  Oulla, to wszystko

Do zobaczenia :-)

3 polubienia

Zrób zdjęcie pokoju

i zamieścił plik 

lub zrzut ekranu

@+

1 polubienie

Plik zip i zdjęcie z szarym paskiem

rep1b_et_rep_1bis.zip
1 polubienie

Cześć koledzy,

Zamierzam odegrać rolę adwokata diabła; ale  można wyświetlić plik ASM za pomocą Edrawing. 

4 polubienia

Masz rację @ac kobra nie myślę o tym wystarczająco: i nie myślę o tym, bo nawet jeśli nie masz odpowiedniej wersji SW (co ma miejsce u wielu kolegów na forum) możesz czytać za pomocą Edrawinga, który jest darmowy i dlatego łatwo aktualizować o wersję aktualną.

Jednak, aby zaproponować rozwiązanie, jeśli możesz pracować na pliku, ma to również swoje małe zalety.

Na szczęście oglądasz ;-)

1 polubienie

Mam go na smartfonie, bardzo praktyczny, gdy otrzymujesz e-maile z załącznikami, a nie ma Cię w biurze...

Witam

To, co zrobiłeś, jest bardzo dobre. Otworzyłem "39D0062-rep1Bis", usuwasz półki  i zamieniasz je na blachę i  to wszystko.

Niech moc będzie z tobą

3 polubienia

Nie, to nie działa, wynik nie jest przekonujący. Próbuję też ze szkicem blachy, ale nie z górą

Dobry wieczór

Czy wiesz, jak zrobić "zamiatane bazy szefów"

Profil prostokątny na początku, taki sam na końcu i dwie linie prowadzące przypominające splajny i tam można nadać najbliższy kształt.

Następnie przekształcasz swój element w blachę, aby go rozłożyć.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dla mnie ze zdjęcia; Nie wygląda to jak część blaszana, ale raczej formowanie rurowe.

Witaj kobra AC

Dla mnie jest to miedź (lub podobny produkt) z płaską i ukształtowaną obróbką powierzchni (jak rozciągnięta prostownica).

Jest to typowe dla taśm o dużym natężeniu prądu i/lub o bardzo dużym natężeniu prądu.

To fakt, że w warsztacie zaczynają od prostownicy, nadaje ten niekonwencjonalny kształt, ponieważ materiał musi gdzieś pozostać, więc nadwyżka trafia do promienia.

Musimy więc być w stanie zrobić to za pomocą szkicowanych fałd. Ale to tak jak z odkuwkami, są trudne do narysowania, ponieważ materiał wyjściowy jest inaczej rozłożony.

Zobaczę, czy nasz kolega GT22 nie zrobi mi włosów na słupie z roztworem powierzchniowym ;-)  hihihi

2 polubienia

@Zozo

Obiecuję, że nic nie zrobię ;-)

@+ ;-)

bazowe szczotkowane występy próbowałem, ale z tylko jedną linią prowadzącą spróbuję z 2

Witam

Czy przyjrzałeś się funkcji gięcia w tego typu przypadkach, jest ona bardzo przydatna w przypadku niekonwencjonalnego formatowania, jak wspomniano @Zozo_mp, a poprzez aktywację / dezaktywację zgodnie z konfiguracją pozwala na płaskie i ukształtowanie części

Witaj ITEC49

Jeśli umieścisz dwie linie, muszą one mieć tę samą długość. Aby to zrobić, przekształcasz każdą linię prowadzącą w trajektorię, co pozwala poznać ich dokładną długość. Ponieważ w przypadku splajnów nigdy nie wiadomo, jak długie są, gdy nie znajdują się na płaszczyznach równoległych.

Jest to różnica w długości, którą znajdziesz w promieniach gięcia między promieniem wewnętrznym i zewnętrznym na każdym zakręcie. Ponieważ masz podwójnie sprzężone zagięcie, jedno pod kątem prostym i jednocześnie drugi kąt na innej płaszczyźnie.

Zastanawiam się, jak zrobić twój kawałek.

Pluszowy

Ok dziękuję

1 polubienie

Dobry wieczór

Przede wszystkim sugeruję, abyś martwił się tylko o jedną ważną rzecz.

Sztuczka polega więc na tym, aby powiedzieć, że skoro zaczynamy od płaskiego i prosto ciągnionego pręta metalowego: wystarczy znać prasę do cięcia na odpowiednią długość.

Aby to zrobić, wystarczy wykonać podstawowy rysunek o odpowiedniej długości i to wszystko, czego potrzebujesz, aby wykonać cięcie i przekazać szkic osobie, która zajmie się kształtowaniem w warsztacie.

Skąd mam wiedzieć, jaka jest prędkość?

To proste, dzięki dwóm splajnom 3D, które są wymiarowane (z inteligentnym wymiarowaniem), wystarczy utworzyć drugi splajn o tej samej długości co pierwszy i zachować tę samą szerokość między prawym i lewym splajnem podczas kształtowania krzywej.
Otrzymałem kształt z wygładzaniem i prowadnicami splajnu 3D

Splajn 3D ma długość 70 mm, ale z modelu warsztatowego, ponieważ zajmujemy się inżynierią odwrotną, możemy mieć bardziej precyzyjne wymiary, aby rysunek był zgodny.

Nie robiłem opadu U, ponieważ jest to ta sama zasada, co w części, którą zrobiłem.

Powie mi pan, że w przypadku posła do PE jak to możliwe, że dwie części znajdują się w tym samym posłowi do PE!

Dobra robota!

Ale tutaj! Pozwolę moim szanownym kolegom powiedzieć, jak to zrobić,  jeśli sam nie wiesz.

Jeśli ci to odpowiada, mogę przekazać ci model, jeśli jesteś w SW 2019, w przeciwnym razie zrobię ci mini samouczek bardziej seksowny niż moje krótkie wyjaśnienie.

Pozdrowienia

EDIT: upsss! błąd w pliku PDF

barre_alimentation_electrique_vrille_de_forme__v1a.pdf