Jak zmniejszyć objętość zespołu i jego rysunku?

Witam

Właśnie skończyłem ciężki projekt, dla którego musiałem stworzyć 14 złożeń, a nie tylko 1 z 14 konfiguracjami (w SolidWorks).
Rzeczywiście, konfiguracje na dużym zestawie są ogromnym problemem (może jestem jedyny), konfiguracje nie trzymają się, kiedy otwieram, wszystkie moje ograniczenia i/lub usunięcia są masowo.
Dodatkowo, aby zmniejszyć objętość bajtów tych 14 zestawów (ok. 50MB/assembly) wypróbowałem speedpack, waoo! Nieźle jak na szybkość otwierania
Ale zdałem sobie sprawę, że objętość pliku speedpack poważnie wzrosła, z pewnością z powodu dodania konfiguracji i zarządzania renderingiem w asemblerze.
Więc oto jestem z moim zestawem 50 MB, na którym muszę zrobić MEP składający się z 11 folio, aby szczegółowo opisać montaż, 11 folio = 11 razy montaż
Nie wiem, czy to prawidłowe obliczenia, ale za każdym razem, gdy wywołuję montaż na moim rysunku, zawyżam go o 50 MB, 11 stron x 50 MB = MEP od 500 do 700 MB ok.
To po prostu szaleństwo, mimo że mam machinę wojenną, najmniejsze nagranie może być bardzo długie (30 minut) nawet lokalnie, nie wspominając o całkowitej potrzebnej przestrzeni dyskowej.

Muszę jednak mieć szczegóły w moim montażu, pracuję nad aplikacjami elektronicznymi, w których sprawiamy, że pojawiają się komponenty
Elektronika 3D, gdy już płytka jest wyposażona w te podzespoły i jej mechanikę, integrujemy ją w stojak z dziesięcioma małymi siostrami, do których dodajemy okablowanie, całość tworzy dość ładny, ale bardzo ciężki montaż.

Jeśli masz jakieś wskazówki i/lub sztuczki dotyczące pracy, jestem za.
Z góry dziękuję.

W przypadku rysowania dużych zespołów nie zaleca się wykonywania kilku folio.

Zacznij od utworzenia tylko jednego folio na plan.

Aby nieco rozjaśnić mój zespół, ustawiłem moje części na "rozjaśnione", a nie "rozwiązane".

2 polubienia

Witam

Nie wiem, czy to cię uspokoi. Ale nie, nie jesteś jedyną osobą, która ma problemy z wydajnością na dużych zestawach.

Na tym forum pojawiło się kilka postów: http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/stabilite-sw-gros-assemblage?page=1#answer-99161

Właśnie spojrzałem na nasze dokumenty. Mamy plik montażowy o wielkości 50MB, a 7-stronicowy rysunek waży tylko 20MB.

Witam

Bardzo dziękujemy za Twoją opinię.

Rzeczywiście, wykonuję tylko lekkie montaże, aby poprawić płynność 3D, pracuję również na białym tle, cieniowanym obrazie, bez cieni, aby zmniejszyć zapotrzebowanie na pamięć.

Moja obserwacja jest taka, że w fazie projektowania nie zawsze wiemy, dokąd zmierzamy, próbujemy kształtów części, mniej lub bardziej skomplikowanych zespołów mechanicznych, a kiedy produkt wydaje się skończony i zgodny z naszą specyfikacją, musimy produkować SZYBKO. Bardzo dobrze, ale w tym momencie nie jest dla mnie możliwe powrót do projektowania, aby tworzyć spójne podzespoły, poprawiać wiązania, upraszczać części... itd. Musimy działać szybko, a jednym z ryzyk jest złamanie wcześniej zwalidowanego projektu.

Zdarzyło mi się nawet, że pewnego dnia stworzyłem oczyszczalnię ścieków z mojej części, straciłem szyb konstrukcyjny, ale nie złamałem całego projektu, wiem, że jest zgniły.

W rzeczywistości jest to kwestia dobrego rozpoczęcia projektu, biorąc pod uwagę strukturę przemysłową projektowanego produktu. Prawie niemożliwe w fazie studiów.

Zachowuję również 1 folio = 1 plan dla złożonych złożeń, wypróbuję to w moim następnym projekcie.

@+

Spójrz na ten link

co daje bardzo dobre podstawy do odniesienia się do zawierania części w zespole

co  w ten sposób minimalizuje rozmiar plików i czas potrzebny na ich otwarcie

http://forum.solidagora.com/techniques-assemblages-contraintes-t61.html

@+ ;-))

1 polubienie

Witam

Z jakiego oprogramowania pochodzi Twoja karta elektroniczna? 

Ze swojej strony integruję karty z altium i zawsze to właśnie te karty mają dużą objętość. Są to bardzo duże złożenia, jeśli spojrzymy na liczbę komponentów.

Aby uprościć moje życie, rejestruję moje karty w .parts, aby zintegrować je z zespołami "pudełkowymi", określając stronę zewnętrzną, a nie komponent.

Kiedy rysujesz stojak zawierający 10 kart w formacie montażowym lub 10 kart w kawałkach, dzielisz wagę swojego zestawu przez 10.

Wymaga to odrobiny gimnastyki, ponieważ jeśli jedna z desek zostanie zmodyfikowana, to oczywiście będzie musiała zostać ponownie zarejestrowana i wymienić stary model w końcowym montażu.

Dla Twojej informacji posiadam maszynę sterującą wykonaną ze wszystkimi kartami w montażu, która waży 68MB, gdy wymieniam karty na części, spadam do 14MB.....  

3 polubienia

Radzę ci, jeśli chcesz

Twoje części podzespołu mają swój własny ref w SLDASM

Zapisz kopię w SLDPRT, którą umieścisz w miejsce swoich podzespołów SLDASM

Zminimalizuje to rozmiar twoich plików

I to możesz zrobić tyle razy, ile potrzeba

@+ ;-)) 

2 polubienia

@gt22 tak, powiedziane w ten sposób, jest prostsze

1 polubienie